/انقلاب اسلامی در چهل سالگی/
سدسازی در ایران از نقطه آغاز تاکنون
اقتصادی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - ماجرای سدسازی در ایران از سالهای پایانی دهه ۲۰ آغاز شد، اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ظرفیتهای بسیاری برای توسعه سدسازی بهوجود آمد تا جاییکه اکنون بر اساس آمار کمیسیون بینالمللی سدهای بزرگ (ICOLD)، ایران در منطقه، پس از ترکیه، رتبه دوم و در جهان، رتبه هفدهم را در حوزه سدسازی دارد.
تبسم مهر - بهگزارش ایسنا، تاکنون 172 سد ملی در سطح ایران به بهرهبرداری رسیده که از این تعداد، 19 طرح مربوط به قبل از انقلاب اسلامی و مابقی به بعد از انقلاب مربوط میشود؛ البته روند سدسازی در آن زمان، بسیار کند بود، بهگونهای که در دولتهای اول و دوم تنها یک سد، در دولت سوم، سه سد و در دولت پنجم نیز دو سد مورد بهرهبرداری قرار گرفت. اما از دولت ششم و هفتم میتوان بهعنوان دولتهای میانهرو در سدسازی یاد کرد، چراکه در هر کدام از آنها، تنها 13 سد به بهرهبرداری رسید. این در شرایطی است که پس از دولت ششم، با حجم وسیع سدسازی مواجه شدیم، بهطوری که تنها در دولت هشتم، 35 سد به مدار بهرهبرداری وارد شد.
دولت دهم علمدار سدسازی در ایران
در ادامه این روند، در دولت بعد یعنی دولت نهم، از اول مهرماه سال 1384 تا پایان شهریورماه سال 1388، بالغ بر 18 سد بهبهرهبرداری رسید اما قله سدسازی در دولت دهم و با تعداد 39 سد قرار داشت. پس از آن، دولت تدبیر و امید، بهطور جدی در بحث سدسازی مورد انتقاد قرار گرفت و همین مساله موجب شد که تعداد سدهای بهرهبرداری شده در این دولت، با کاهش روبرو شود و دولت یازدهم، 25 سد و دولت دوازدهم نیز تنها سه سد را بهبهرهبرداری برساند.
اما درمجموع طی این سالها، 172 سد به ظرفیت 51765 میلیون مترمکعب بهبهرهبرداری رسیده و براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، اکنون 672 سد در دست بهرهبرداری، 120 سد در دست ساخت و 176 سد در دست مطالعه قرار دارد.
فقدان طرح جدید سدسازی طی شش یا هفت سال اخیر
در این باره، محمد حاجرسولیها - مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران - به ایسنا گفت: در حال حاضر 120 سد نیمه تمام در حال ساخت در ایران وجود دارد که از این تعداد، 43 سد هدف شرب را بهدنبال دارد و باید حداکثر تا پایان برنامه ششم، به مدار بهرهبرداری وارد شود اما باید اعلام کرد که اجرای این طرحها به بیش از 15 هزار میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. همچنین در طرح ارزیابی و بازنگری سدها، مقرر شد که این 43 سد به طور حتم اجرایی شود.
وی با تاکید به این موضوع که هیچ طرح جدیدی طی شش یا هفت سال اخیر در حوزه سدسازی ایجاد نشده و دولت خود را موظف به تکمیل طرحهای گذشته میداند، تاکید کرد: 40 درصد سدها، در برنامه پنجم و ششم توسعه به مدار بهرهبرداری وارد شده است و نمیتوان سدهایی را که با هدف شرب ساخته و روی آنها برنامهریزی شده است را کنار گذاشت و به همین دلیل باید 43 سد مذکور حتما تا پایان برنامه ششم به مدار بهرهبرداری وارد شود.
43 سد تا پایان برنامه ششم بهرهبرداری میشود
این موضوع به این معناست که تا پایان برنامه ششم، تعداد سدهای ساخته شده در دولت دوازدهم نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت؛ چراکه براساس عملکرد اهداف تعیین شده بر اساس سند تفصیلی برنامه ششم توسعه و در سرفصل برنامه تامین آب، ظرفیت آب تنظیمی سدها (غیرمرزی) مقرر شده است که در طول برنامه، 1401 میلیون مترمکعب اضافه شود که در سال 1396، این هدف 132 میلیون مترمکعب بوده و عملکرد این فعالیت بالغ بر 112 میلون مترمکعب بوده است.
همچنین در ظرفیت آب تنظیمی سدها (مرزی) مقرر شده که در طول سالهای برنامه ششم توسعه، 2857 میلیون مترمکعب ظرفیت تنظیم اضافه شود که در سال 1396، این هدف، 314 میلیون مترمکعب بوده و عملکرد هم بالغ بر 228 میلیون مترمکعب اعلام شده است.
خودکفایی ایران در حوزه سدسازی
اما در این بین میتوان با بررسی عملکرد ایران در حوزه ساخت سد به این موضوع اشاره کرد که در سالهای قبل از انقلاب اسلامی، سدسازی در ایران، توسط کشورهای مختلف بهعنوان متولی و مشاور صورت میگرفت اما اکنون شرکتهای ایرانی متعددی برای ساخت سد آماده هستند؛ در آن زمان شرکتهای ایمپرجیلو، باستان - دایهو، پور اتریش، تکنو پروم اکسپورت، دبلیو. آ.آر. دی، ساسر، کوماگایی گومی، لوزان - پور - لوزینگر و موریسون نودسون به همراه چهار شرکت ایرانی عملیات ساخت سد در ایران را انجام میدادند اما اکنون دیگر خبری از شرکتهای خارجی در ایران در این حوزه نیست، چراکه توانستایم در این بخش به خودکفایی برسیم.
ترینهای سدسازی ایران
همچنین از جمله سدهای در دست بهرهبرداری ایران میتوان به سد کارون 3 با ارتفاع 230 متر از پی به عنوان بلندترین سد بتنی کشور یاد کرد؛ سد گتوند علیا با ارتفاع 182 متر از پی بلندترین سد خاکی و سد جگین با ارتفاع 80 متر از پی و حجم مخزن 300 میلیون مترمکعب در رقوم نرمال، بلندترین سد بتن غلطکی در کشور است.
بلندترین طول تاج نیز مربوط به سد چاهنیمه 4 با طول تاج بیش از 15 کیلومتر و حجم مخزن 820 میلیون مترمکعب در رقوم نرمال در مرز بین ایران و افغانستان و بیشترین حجم مخزن نیز مربوط به سد کرخه با حجم مخزن 5347 میلیون مترمکعب در رقوم نرمال میشود.
علاوهبر این بلندترین سد مرزی مشترک بین دو کشور، سد دوستی با ارتفاع 79 متر از پی و حجم مخزن 1223 میلیون متر مکعب بین ایران و افغانستان و بیشترین حجم مخزن سد مرزی مشترک بین دو کشور برای سد خداآفرین با حجم مخزن 1612 میلیون مترمکعب در رقوم نرمال بین ایران و آذربایجان هستند.
انتهای پیام
خبرنگار: سحر بابایی
دبیر خبر: فاطمه محمدنژاد