گزارش دیدهبان حقوق بشر از افزایش مبارزه با نقض حقوق بشر در 2018
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - دیدهبان حقوق بشر از افزایش اقدامات در مقابله با سوءاستفاده از حقوق بشر و حاکمان مستبد در جهان طی سال گذشته میلادی خبر داد.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، کنت راث، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر به خبرگزاری فرانسه گفت: کشورهای کوچکتر و گروههایی همچون سازمان همکاری اسلامی اقدامات خود را در زمینه دفاع از حقوق بشر افزایش دادند و این در حالی است که بازیگران مرسوم در این عرصه همچون آمریکا و انگلیس، در دفاع از حقوق بشر عقبنشینی کردهاند.
همزمان با انتشار گزارش جهانی 674 صفحهای دیدهبان حقوق بشر برای سال 2019، راث گفت: وقتی به سال گذشته نگاه میکنیم، چیزی که واقعا متعجبمان میکند خبرهای بد نیست، بلکه واکنشی است که نسبت به آنها ابراز شده است. واقعا تعجب برانگیز است که دفاع از حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون با چه قدرتی صورت گرفته است. چیزی که سال گذشته شاهد آن بودیم این است که در بسیاری از بخشهای جهان مقاومت قدرتمندی در برابر اصلاحات جنجالی دولت ملیگرای راست ویکتور اوربان (نخست وزیر مجارستان) صورت گرفت، یا اینکه در کشورهایی مانند مالزی رایدهندگان با انداختن رای خود به صندوق، رهبرانی که درگیر رسوایی فساد بودند را برکنار کردند.
در سطح دولتی، کشورهای اروپایی همچون آلمان، دانمارک و فنلاند بر سر قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، عربستان را تحت فشار قرار داده و فروش تسلیحات به این کشور را متوقف کردند.
راث گفت: از جمله "متحدان جدید" مبارزه با خشونت، سازمان همکاری اسلامی است. این سازمان معمولا از انتقاد از یک کشور خاص اجتناب کرده و تنها طرفی که علیه آن اقدام کرده اسرائیل بوده است اما این گروه در سال 2018 از ابتکار عملی پشتیبانی کرد که منتقد رفتار میانمار با مسلمانان روهینجایی بود. این اقدام برای دفاع از مسلمانان بود اما اینکه آنان تمایل دارند طرف خاص دیگری را به جز اسرائیل هدف انتقادات خود قرار دهند، پیش از این هیچگاه رخ نداده است. این برای من غافلگیرانهترین متحد جدیدی بود که پیدا کردیم.
همچنین در آمریکای لاتین، گروهی از کشورها که خود را گروه "لیما" مینامند، برای نخستین بار قطعنامهای را در شورای حقوق بشر سازمان ملل علیه ونزوئلا مطرح کردند.
راث اظهار کرد، کشورهای این منطقه پیش از این برای انتقاد از خشونتهای صورت گرفته در کشورهای همسایه خود، محتاط عمل میکردند.
این مقام دیدهبان حقوق بشر افزود: از فواید خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل این است که هیچکس به حمایت از ایدئولوژی واشنگتن متهم نمیشود.
راث همچنین ابراز امیدواری کرد که بازیگران جدید در اقدام علیه بازداشت اویغورها از سوی مقامات چین که به باور او "بزرگترین مشکل نادیده گرفته شده" در سراسر جهان است، شرکت داشته باشند.
او در این باره اظهار کرد: اگر هر دولت دیگری این کار را کرده بود، اعتراضات زیادی را برمیانگیخت اما به این خاطر که این اقدام از سوی چین صورت میگیرد که قدرت اقتصادی زیادی دارد، ترجیح میدهند آن را از انتقاد معاف کنند.
مدیر دیدهبان حقوق بشر ابراز امیدواری کرد که متحدان جدیدی مانند سازمان همکاری اسلامی در این زمینه از نفوذ خود علیه پکن استفاده کنند.
وی افزود: به نظر من اعمال این فشار تغییری ایجاد خواهد کرد، زیرا چین به وجهه خود در جهان اسلام اهمیت میدهد.
او درباره پروژه زیرساختی پکن در آسیا گفت: چین منابع گستردهای برای کسب نفوذ و محبوبیت صرف میکند. ابتکار عمل راه ابریشم جدید نشان میدهد که چین نسبت به نظر جامعه مسلمانان جهان حساس است.
انتهای پیام
ترجمه: غزال حسینخانی
دبیر: منصوره زالی