ازسوی پژوهشگاه بیوتکنولوژی؛
کشت گیاه شورپسند «سالیکورنیا»/جلوگیری از طغیان نمک دریاچه ارومیه
علمی و دانشگاهی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - دانش فنی تکثیر گیاه شورپسند سالیکورنیا با هدف تجاری سازی این دستاورد به بخش خصوصی واگذار شد. براین اساس بخش هایی از اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان زیر کشت این گیاه میرود.
تبسم مهر - دانش فنی تکثیر گیاه شورپسند سالیکورنیا با هدف تجاری سازی این دستاورد به بخش خصوصی واگذار شد. براین اساس بخش هایی از اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان زیر کشت این گیاه میرود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، با تجاری سازی دستاورد مهم محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در زمینه تکثیر گیاه شورپسند سالیکورنیا، بخش هایی از اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان توسط بخش خصوصی زیر کشت این گیاه میرود.
قرارداد اعطای لیسانس غیر انحصاری حق استفاده از دانش فنی تولید و استقرار گیاه سالیکورنیا در اراضی شور استانهای هرمزگان، بوشهر و کرمان و فروش 500 تا هزار کیلوگرم بذر گیاه سالیکورنیا به مدت 15 سال همزمان با جشنواره تقدیر از پژوهشگران و فناوران برتر وزارت جهاد کشاورزی به امضای نیراعظم خوش خلق سیما رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی و یک شرکت خصوصی رسید.
خوش خلق سیما در این باره گفت: در حال حاضر 800 میلیون هکتار از اراضی دنیا تحت تأثیر شوری است و منابع آب شیرین به کمتر از 2.5 درصد در دنیا کاهش یافته است. با توجه به مشکلات تغییرات اقلیم، متاسفانه بخش عظیمی از اراضی و آبهای کشور به سمت شور شدن پیش میروند و براساس اعلام سازمان خواروبار جهانی، وسعت خاکهای شور ایران با شوری متوسط حدود 25.5میلیون هکتار و با شوری بالا در حدود 8.5 میلیون هکتار است.
وی با بیان اینکه با استفاده از روشهای شورورزی و فناوریهای نوین، خاک و آب شور دیگر نمیتواند مانعی برای کشاورزی باشد، کشت و تولید گیاهان «هالوفیت» از جمله سالیکورنیا در خاکها و آبهای شور را یکی از راهبردهای کارآمد برای فائق آمدن بر چالش کشت و زرع در مناطق دارای خاک و آب شور عنوان کرد.
مجری طرح جامع کشاورزی هالوفیت مبنا (سالیکورنیا) گفت: کشت انبوه گیاه سالیکورنیا علاوه بر تامین بخشی از علوفه و خوراک دام مورد نیاز کشور که در حال حاضر 90 درصد واردات برای آن صورت میگیرد، در تولید روغن خوراکی و سایر فرآوردههای زیستی و همچنین جلوگیری از فرسایش بادی خاک و کاهش ریزگردها که مشکل بسیاری از مناطق کشور است، موثر خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به روند اجرای طرح تولید گیاه شورپسند سالیکورنیا اظهار داشت: کشت سالیکورنیا از سال 1394 به صورت آزمایشی در بعضی از نقاط کشور آغاز شده و تاکنون حدود 150 هکتار از اراضی شور کشور با موفقیت زیر کشت این گیاه رفته است.
به گفته وی، سالیکورنیا گیاهی اصطلاحا گوشتی است که قابلیت کشت در زمینهای غیر زراعی و آبیاری با آب دریا، پساب و زهاب را دارد و پس از برداشت علاوه بر تازه خوری و مصرف به عنوان چاشنی غذا همراه با سالاد و کنسرو به صورت فرآوری شده نیز قابل استفاده است.
خوش خلق سیما اضافه کرد: سالیکورنیا به دلیل برخورداری از مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، مس، آهن، منگنز و روی در زمره غذاهای «فراسودمند» به حساب میآید و به دلیل برخورداری از 78 درصد اسید چرب غیر اشباع، امکان استحصال روغن با کیفیت مطلوب خوراکی و به دلیل برخورداری از ویتامینهای آ و سی و خواص آنتی اکسیدان، ضدباکتریایی و ضدقارچی قابلیت مصرف در فرآوردههای مختلف غذایی، آرایشی، بهداشتی و دارویی را نیز دارد.
مجری طرح جامع کشاورزی هالوفیت مبنا اظهار داشت: از هر هکتار مزرعه سالیکورنیا 17 تا 26 تن جرم بیولوژیک و بین 3 تا 4 تن نمک گیاهی حاصل میشود که منبع درآمد خوبی برای کشاورزان و دامداران با استفاده از زمینهای غیر زراعی و آبهای شور و نامتعارف مثل آب دریا یا پساب استخرهای پرورش میگو است. با توسعه کشت سالیکورنیا و دیگر گیاهان شورپسند علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان فرصتهای شغلی زیادی در مناطقی از کشور که کشت سایر ارقام زراعی ممکن نیست ایجاد میشود و اقتصاد این مناطق که بعضا مبتنی بر قاچاق است در مسیر تولید رونق میگیرد.
رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوزی کشاورزی با بیان اینکه کشت گیاه سالیکورنیا با موفقیت در مناطق ساحلی بوشهر، چابهار، گرگان و چند منطقه در استان آذربایجان غربی انجام شده است؛ جلوگیری از طغیان نمک در دریاچه ارومیه و حاشیه دریای عمان را از دیگر قابلیتهای این گیاه معرفی و ابراز امیدواری کرد با انتقال دانش فنی تولید این گیاه به بخش خصوصی زمینه گسترش کشت سالیکورنیا و دیگر ارقام گیاهان شورپسند در مناطق مستعد سراسر کشور فراهم شود.