هشدار طالبان به آمریکا: "گفتوگوهای صلح را به تعویق میاندازیم"
بین الملل
بزرگنمایی:
تبسم مهر - گروه طالبان به آمریکا هشدار داده که اگر گفتوگوهای صلح را "صادقانه" پیش نبرد و از تاکتیک فشار استفاده کند، این مذاکرات را به تعویق خواهند انداخت.
تبسم مهر - به گزارش ایسنا، در اعلامیه طالبان که شب گذشته منتشر شد آمده که قرار بود خروج نیروهای خارجی و عدم استفاده از خاک افغانستان علیه کشورهای دیگر، موضوعات اصلی مورد بحث در گفتوگوهای صلح باشد اما اکنون آمریکاییها میخواهند موضوعات تازهای را مطرح کنند.
در این اعلامیه آمده: "این مساله (گفتوگوهای صلح) با فشار و برخورد تاکتیکی کسی حل نمیشود و نه این قابل قبول است که کسی از مساله افغانستان برای پیشبرد روابط و به دست آوردن منافع خود استفاده کند."
طالبان گفته که آمریکا اگر به بهانههای مختلف و با سوء استفاده از نام صلح، "اهداف استعماری و نظامی" خود را از راه سیاسی دنبال کند و یا از راه تطمیع کشورهای دیگر، فشارهای بی مورد وارد کند، نشان میدهد که هیچ علاقهای به حل مسالمت آمیز معضل ندارد.
اعلامیه طالبان در حالی منتشر میشود که روز گذشته برخی منابع طالبان به بیبیسی گفتند که پاکستان یک عضو ارشد این گروه را برای فشار آوردن بر طالبان، در خلال گفتوگوها با آمریکا بازداشت کرده است.
بر اساس این خبر حافظ محبالله که در زمان رژیم طالبان در افغانستان وزیر حج و اوقاف بود در شهر پیشاور بازداشت شده است. کمی بعدتر خبرهایی از رهایی او منتشر شد که تاکنون از سوی طالبان تایید نشده است.
زلمای خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان تاکنون دو دیدار با نمایندگان طالبان در قطر و یک دیدار دیگر نیز در شهر ابوظبی پایتخت امارات انجام داده است.
قرار بود دیدار چهارم آنها هفته گذشته در دوحه انجام شود که طالبان آن را به دلیل آنچه اختلاف بر سر اجندای ملاقات خواندند، لغو کردند.
در سومین دیدار طالبان و آمریکاییها، نمایندگانی از حکومت افغانستان نیز به امارات رفتند اما طالبان حاضر نشدند با آنها دیدار کنند.
نماینده آمریکا این اقدام طالبان را "اشتباه" خواند و تاکید کرد که اگر این گروه واقعا خواهان پایان جنگ است، باید با دولت افغانستان روی میز مذاکره بنشیند.
طالبان مکررا تقاضای قدرتهای منطقه مبنی بر مذاکرات رودر رو با حکومت افغانستان را رد کردهاند اما یک منبع در ارگ ریاست جمهوری گفته که حکومت برای یک نشست مستقیم با طالبان به توافق نزدیک شده که هنوز زمان و مکان آن مشخص نیست.
حکومت افغانستان نیز بارها در مورد تلاشهای کشورهای دیگر برای صلح در افغانستان گفته از این تلاشها به عنوان زمینه سازی برای گفتوگوی مستقیم حکومت افغانستان و طالبان استقبال میکند.
خلیلزاد که پس از به دست آوردن پست جدیدش، تلاشها برای صلح در افغانستان را شدت بخشیده، تاکنون چندین دور سفر به کشورهای منطقه داشته و پس از هر دور از این سفرها گزارشی از جزئیات سفرش را به رهبران حکومت وحدت ملی افغانستان ارائه کرده است.
در تازهترین دور این سفرها، او پس از بازگشت از چین روز گذشته در کابل با مقامهای افغان دیدار کرد.
او در توئیتی نوشته که با غنی دیدار کرده و "همه موافق هستند که برای پیشرفت پروسه صلح باید افغانها با یکدیگر بنشینند و برای آینده تمام مردم افغانستان با هم گفتوگو کنند."
ارگ ریاست جمهوری نیز گفته در این نشست بر مالکیت افغانها در روند صلح تاکید شده است.
جزئیات گفتوگوهای صلح
تاکنون درباره جزئیات نشستهای نمایندگان آمریکا و طالبان اطلاعات چندانی منتشر نشده و به بیرون درز نکرده و حتی تصاویری از این نشستها که ترکیب هیئتهای دو طرف را نشان دهد، منتشر نشده است.
اما افراد آشنا با طالبان میگویند طالبان به طور مشخص از خلیلزاد خواستند که آمریکا مراحل خروج نیروهایش از افغانستان را مشخص کند، رهبران طالبان را از فهرست سیاه سازمان ملل و آمریکا خارج کند، زندانیان طالبان را رها سازد و دفتر طالبان در قطر را به رسمیت بشناسد.
به گفته این منابع، خلیلزاد درباره خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان گفته که آمریکا با افغانستان موافقتنامه امنیتی استراتژیک امضا کرده و حکومت افغانستان باید درباره لغو این موافقتنامه و یا ادامه آن تصمیم بگیرد، درباره فهرست سیاه نیز باید مقامات رسمی افغانستان باید درخواست حذف رهبران طالبان را بدهند و رهایی زندانیان گروه طالبان و به رسمیت شناختن دفتر قطر نیز منوط به تصمیم آنان است.
انتهای پیام
دبیر: مهران ثنایی