آخرین مطالب

راهبردهای پیشبرد گفتگوی فلسفی دینی و مذهبی

راهبردهای پیشبرد گفتگوی فلسفی

  بزرگنمایی:
روح الله کریمی با اشاره به اینکه فلسفه برای کودکان در ایران بیشتر با لیپمن شناخته می‌شود، به ارائه روش های مختلف چهار اندیشمند مطرح حوزه فبک (لیپمن، نسلون، مک کال و برنی فیه)، پرداخت.

به گزارش تبسم مهر نشست راهبردهای پیشبرد گفتگوی فلسفی در کلاس درس (لیپمن، نسلون، مک کال و برنی فیه) با سخنرانی روح الله کریمی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سالن ادب این پژوهشگاه برگزار شد.

کریمی در این سخنرانی به روش های مختلف چهار اندیشمند در حوزه فبک پرداخت و آنها را با روش گفتگوی سقراط مقایسه کرد.

در ابتدای این نشست سعید ناجی گفت: راهبردهای پیشبرد گفتگوی فلسفی در کلاس درس یک موضوع مهم برای اجرای برنامه درسی فلسفه برای کودکان در ایران است، چون فبک از زمانی که وارد ایران شد، ما فقط توانستیم کلیات آن را معرفی کنیم و حالا وقتش است که کم کم جزئیات را هم معرفی کنیم چون در سالهای اخیر به دلیل عدم آشنایی و مطالعه، آسیب های جدی دیده است. بنابراین باید اطلاعات در اختیار مربیان قرار بگیرد. امیدواریم بتوانیم با شناخت فرآیند گفتگو در جلساتی نظیر این جلسه، کلاس ها را پیش ببریم و بهینه کنیم.

پس از ناجی روح الله کریمی به ارائه موضوع خود پرداخت و گفت: نشانه هایی از قبیل برابری طلبی، بحران هویت در فلسفه، رشد خودآئینی و فروریختن همه مراجع اقتدار و حقیقت به مثابه آئینه شکسته به علت گسترش روابط انسانی وجود دارد مبنی بر اینکه ما وارد عصر گفتگو شده ایم. از گذشته تاکنون همواره افرادی مثل ملاصدرا و شیخ اشراق به ما گفته اند که حکمت را نمی توان یاد گرفت و یا به دیگران منتقل کرد، بلکه باید آن را به صورت فردی تجربه کنیم.

وی افزود: بنابراین آموزش و پرورش در دوره روشنگری بیشتر از آموزش و پرورش در دوره سنتی حافظه محور است. آن هم به دلیل حاکمیت بلامنازع نظام انباشتی دانش در تمام شاخه های معرفت بشری و نگرش «از عمل کردن برای رسیدن به داشتن» برای بهره بردن بود.

سقراط می گوید گفتگو یا تفکر باید شخصاً انجام شود، به همین دلیل هم او نظام آموزشی را پیاده نکرد. بنابراین اولین اصل سقراط این است که تفکر را باید شخصاً انجام داد. او فلسفه را محدود به موضوعات خاص نمی کند و از نظرش فلسفه با زندگی پیوند عمیقی دارد. وقتی سقراط با یک نفر وارد بحث می‌شود، می خواهد که فرد مسئولیت حرفی که می زند را قبول داشته باشد. این حرف سقراط به نوعی در برابر حرف «برنی فیه» است که از ما می خواهد وقتی حرفی می زنیم به عنوان شخص ثالث درباره آن نظر بدهیم.

در روش سقراط مثل تمام شیوه های گفتگوی نلسون مک کال و لیپمن بحث ها با یک عینیت و مثال آغاز می‌شود و سپس ما وارد تحلیل انتزاعی می شویم.

وی اضافه کرد: سقراط وقتی وارد بحث می‌شود، انگار در حال مشاوره است که این ویژگی در «برنی فیه» هم وجود دارد. حال سئوالی که در این میان پیش می آید این است که روش سقراط یک روش ایجابی است یا سلبی. البته این سئوال درباره روش های افرادی که نام بردم هم وجود دارد. برای پاسخ به این سوال تفسیرهای مختلفی وجود دارد. درباره سقراط سه تمثیل خرمگس، ماما و ماهی برق وجود دارد. و حالا ما باید ببینیم که این اندیشمندان از کدام سقراط بیشتر استفاده کرده اند.

وی در ادامه گفت: سقراط مورد نظر نلسون، سقراط ماما است که دنبال کشف حقیقت است. از نظر نلسون ما سه نوع معرفت داریم؛ معرفت استقرایی یا علمی، معرفت غیاثی یا ریاضیات و معرفت واپس رونده یا فلسفی. معرفت فلسفی به این معنا است که در پس هر تجربه عینی، مفاهیم ذهنی وجود دارد که اگر ما بخواهیم به آنها برسیم باید در ذهنمان به عقب یا پس برویم. بهترین راه رسیدن به این معرفت هم در یک گروه است چون این تجربه های عینی در ذهن همه وجود دارد. به عقیده نلسون بحث باید با یک پرسش آغاز شود و این پرسش از دل حرفهای خود افراد در بیاید. اگر چه این روش خیلی سخت و انتزاعی است و برای بچه ها خیلی کاربرد ندارد، چون ممکن است بچه را به مقدار زیادی تحت فشار قرار دهد. به بیان دیگر در روشی که نلسون مطرح می کند فقط با یک نفر گفتگو و از او سوالات پی در پی پرسیده می‌شود، اما در روش افراد دیگر مثل مک کال و برنی فیه، سئوالات بین همه افراد چرخیده می‌شود و همواره تأکید می‌شود که گفتگو دو نفره نشود.

این پژوهشگر فلسفه برای کودکان تصریح کرد: سئوال دیگری که درباره این موضوع مطرح می شود این است که نبض کلاس باید متناسب با دانش آموزان با هوش باشد یا متناسب با دانش آموزانی که کمی کند هستند. از نظر لیپمن و برنی فیه، نبض کلاس باید متناسب با همه افراد باشد و بحث ها طوری پیش رود که همه متوجه آن بشوند، اما از نظر مک کال و نلسون نبض کلاس باید متناسب با دانش آموزان باهوش تر باشد.

دیگر سئوالی که خیلی مطرح می‌شود این است که فردی که تسهیلگری فلسفه می کند، لازم است که فلسفه بداند یا نه. از نظر نلسون، فرد می تواند تسهیل گری فلسفه بکند، بدون اینکه چیزی از تاریخ فلسفه بداند، اما از نظر مک کال لازم است که فرد حتماً فلسفه بداند یا مثلاً از نظر برنی فیه دانستن فلسفه برای فرد تسهیل گر خیلی هم مهم نیست، ولی لازم است که مربیان بصیرت فلسفی داشته باشند. از نظر لیپمن هم کسی که تسهیل گر فلسفه است باید روند فلسفه ورزی را طی کرده باشد.

کریمی در پایان بحث خود در خصوص لیپمن گفت: فلسفه برای کودکان در ایران بیشتر با لیپمن شناخته می‌شود و او مهم است چون یک برنامه درسی منسجم برای فبک تهیه کرده و حلقه کند و کاو هم صورت بندی کرده است، اما نقدهایی هم به او وجود دارد. مثلا برنی فیه نقدهایی مثل غفلت از روایت، فرار از مواجهه، شکاف میان نظر و عمل و فهرست عقاید را بر نظریات لیپمن وارد کرده است.

این نشست با پرسش و پاسخ میان حاضرین به پایان رسید.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند