بزرگنمایی:
نگاهی تخصصی پیرامون عوامل موثر در ورزرش جهان
(قسمت اول)
مقدمه
پدیده ورزش ، را اگر بخواهیم با معیاری ساده بیان کنیم میتوان گفت "فرصتی برای بهبود آمادگی بدن که تعاملات اجتماعی درآن دخالت دارد" ولی این کافی نیست زیرا امروزه ورزش یکی از مهم ترین مباحث در سرتاسر جهان می باشد بطوری که آن را می بایست یک علم بنامیم،اما چه چیزی باعث شده که این پدیده اجتماعی این قدر اهمیت یابد؟ یا اینکه اصلا چرا باید اینقدر مهم باشد؟ چرا ما باید به موضوع آن بطور ویژه و تخصصی رسیدگی کنیم؟
اگر نگاهی ژرف تر به مسئله ورزش داشته باشیم متوجه می شویم که بیان این پدیده در چند سطر یا پاره ای ازصفحات خلاصه نمی شود چون موضوع در ظاهر این کلمه قابل درک نیست.اگر تمامی عوامل مربوط به ورزش را در کنار یکدیگر قرار دهیم با پازلی پیچیده روبرو خواهیم شد. هنگامیکه این قطعات درکنار یکدیگر قرار می گیرند،دیدگاه و تصوری جدید از درون مایه ی این پدیده اجتماعی نمایان می شود.
در ادامه به بررسی مهم ترین قطعات این پازل پیچیده می پردازیم:
تاریخچه
قبل ازاینکه بخواهیم وارد معیار های ورزش شویم ابتدا می بایست بررسی کنیم که ریشه ی تاریخی این پدیده اجتماعی از کجا آمده و در طول این سال ها دستخوش چه تغییراتی شده است.
بیایید به عقب بازگردیم، حوالی 766 سال قبل از میلاد مسیح ، دقیقا زمانی که اولین مسابقات ورزشی با نام مستعار المپیک باستان در شهر المپیای یونان باستانبرگزار شد که شامل رشته هایی مانند ، کشتی،دو،مشت زنی ، ارابه رانی ، پانکریشن و...میشد.اگر چه در این مورد میان مورخان اختلاف نظراتی وجود دارد اما با توجه به آثار کشف شده در اقیانوس بی کران تاریخ یونان باستان به 766 سال قبل از میلاد مسیح برمی خوریم که "تیمائوس" نخستین مورخ یونانی در نوشته های خود از مردی به نام "کره ابوس" یاد کرده که در حرکت از همه سریعتر بود.به تدریج با روی کار آمدن رومیان از اهمیت این مسابقات کاسته شد و سرانجام در سال 392امپراتور"تئودوسیوس" برگزاری این مسابقات را ممنوع کرد.
شواهد دیگری هم وجود دارند که تاریخچه ورزش به دوران انسان های ماقبل اولیه در حدود30000 سال پیش باز می گردد و عده ای از مورخان هم معتقد اند که حدود4000 سال قبل از میلاد مردمانی در چین با فعالیت هایی شبیه به ورزش سر و کار داشتنه اند اما، شاید بتوان گفت سنگ بنای کلمه ورزش به همین اتفاقات دوره یونان باستان بازمیگرد.
در قرن هفدهم میلادی در انگستان آغاز فرآند احیای این ورزش ها اجرا شد ولی آن چنان مورد استقبال قرار نگرفت تا اینکه سرانجام در سال 1871 پس از انقلاب صنعتی،با کشف خرابه های المپیا توسط باستان شناسان آلمانی علاقه به احیای این سنت افزایش یافت و سرانجام در کنگره دانشگاه سوربون در پاریس در سال 1894این رویداد به رسمیت شناخته شد و اولین دوره المپیک نوین دوسال بعد درسال 1896 در آتن ، زادگاه المپیک برگزار شد و اولین جرقه ی ورزش به عنوان یک پدیده ی اجتماعی - بین المللی شعله ور شد.
اکنون نیز ورزش به عنوان یک صنعت مهم به شمار می رود که باشگاه ها،جوامع ورزشی و کشور ها به رقابت با یکدیگر می پردازند و علاوه بر تعاملات اجتماعی به منافع ، فرهنگی ، اعتباری ، اقتصادی و... دست پیدا می کنند.
ادامه دارد...
"به قلم سعید اقتداری،تحریریه ورزشی رسانه تبسم مهر"