بزرگنمایی:
حضرت آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی به پرسش هایی درباره مراسم سوگواری ایام محرم با توجه به شیوع کرونا پاسخ داده اند.
حضرت آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی به پرسش هایی درباره مراسم سوگواری ایام محرم با توجه به شیوع کرونا پاسخ داده اند.
به گزارش پایگاه خبری تبسم مهر به نقل از سرپوش، متن پرسش های مطرح شده وپاسخ این مرجع تقلید شیعیان بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
1- با فرا رسیدن ماه محرم و ایام عزاداری حضرت سیدالشهدا علیهالسلام، و با توجه به ادامه وضعیت هشدار نسبت به شیوع کرونا و تأکید متخصصین بهداشتی به پرهیز از برپایی تجمّعات، وظیفه مؤمنین و ارادتمندان به آن حضرت نسبت به اقامه عزا و سوگواری این ایام چیست؟
ج: هر عملی که با توجه به شرایط زمان، موجب تقویت شعائر الهی و ارزشهای دینی باشد، مطلوب است و تقویت یاد و نام اهل بیت (علیهمالسلام) و خاصه حضرت سیدالشهدا (علیهالسلام) که ضامن بقای شریعت مقدس است، از اعظم شعائر الهی و از افضل قربات است.
لازم است مسؤولین بهداشتی و متولیان امر سوگواری، در برنامهریزی و ایجاد تمهیدات مناسب جهت بهرهمندی مؤمنین از برکات و آثار معنوی توجه به وجود مبارک حضرت اباعبدالله الحسین (علیهالسلام) و یاران شهید آن حضرت، رعایت دقیق اصول بهداشتی را مد نظر قرار دهند.
مردم نیز باید به توصیههای بهداشتی عمل نمایند تا سلامتی خود و دیگران را به خطر نیاندازند.
همچنین رسانههای متعهد و مراکز دینی، امکان استفاده از مجالس ذکر معارف و مراثی اهلبیت عصمت (علیهمالسلام) را با لحاظ تفاوت رسمها و سلیقهها، برای مؤمنینی که به هر دلیل در جلسات حضور ندارند، فراهم نمایند تا إن شاءالله موجب رضایت خداوند متعال و حضرات معصومین (علیهمالسلام) گردد.
2- آیا بر هیئات و اقامهکنندگان مراسم سوگواری، لازم است که پروتکلهای بهداشتی برگزاری مراسم را که از جانب ستاد مبارزه با کرونا اعلام میشود، رعایت کنند؟
ج: رعایت امور بهداشتی برای دفع خطر لازم است
3- حضور افراد بدون رعایت توصیههای بهداشتی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
ج: اگر احتمال عُقلایی مبتلا کردن یا مبتلا شدن به این بیماری در آن وجود داشته باشد، جایز نیست، هر چند احتمال قوی نباشد
4- برخی از مردم برای اطعام و عزاداری محرم نذر کردهاند و امسال به دلیل شرایط کرونا و رعایت فاصله اجتماعی، امکان عمل به نذر فراهم نیست. تکلیف آنان در این شرایط چیست؟
ج: در این باره باید چند جهت مد نظر قرار گیرد:
اگر نذر شرعی با شرایط آن -که از جمله آن، بردن نام خدا به همراه صیغه نذر است- محقق شده باشد، باید بر اساس آن عمل شود و تغییر آن جایز نیست.
رعایت اموری که هنگام نذر در ذهن فرد بوده اما در انشای نذر وی نیامده، لازم نیست مثلا اگر در ذهن او برگزاری مراسم به نحو عمومی بوده ولی این معنا را در متعلق نذر ذکر نکرده، لازم نیست حتماً مراسم و اطعام را به نحو عمومی برگزار کند بلکه می تواند با رعایت توصیههای بهداشتی و دعوت تعدادی از افراد فامیل به جلسه ذکر مصائب و روضهخوانی و اطعام آنان، به نذرش عمل کند.
عمل کردن به مواردی از متعلق نذر که اکنون امکان انجام آن وجود ندارد، لازم نیست.
البته اگر رعایت ویژگیهایی که به نحو تعدد مطلوب در متعلق نذر لحاظ شده (نه اینکه انجام نذر مقید به آن باشد) ممکن نباشد، ولی امکان انجام اصل عمل وجود داشته باشد، عمل به اصل نذر واجب است.
آیت الله سید صادق روحانی:در صورت تزاحم بین عزاداری و حفظ جان مردم، مجالس عزا برپا نشود
آیت الله سید صادق روحانی از مراجع تقلید اعلام کرد: اگر میان اقامه مجالس عزاداری و حفظ جان مردم و مؤمنین، تزاحم وجود داشته باشد نباید مجالس برپا شود.
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله روحانی، وی روز سه شنبه در پاسخ به استفتایی خاطرنشان کرد: قطعا حفظ جان مؤمنین با التزام به منع تجمعات مقدم است حتی نسبت به برگزاری این مجالس و در عزاداری فقط به استفاده از رسانه های متعدد مثل تلویزیون و رادیو و سایر وسائل مجاز اکتفا شود.
وی در پاسخ به این سوال که "با توجه به نزدیک شدن ماه های محرم و صفر، حکم انجام شعائر حسینی در سایه معضل کرونا چیست؟" ادامه داد: شک و تردیدی نیست که برپایی مجالس حسینی از برترین مستحباتی است که انسان مؤمن را می تواند به خدا نزدیک کند، اما وقتی برپایی مجالس با خطری تزاحم داشته باشد که عموم مردم را تهدید می کند، همانطور که در این روزها و در پی انتشار این ویروس خطرناک چنین شده، حفظ جان مردم و مؤمنین و دور نگه داشتن از در معرض این خطرات قرار گرفتن واجب و مقدم است بر هر موضوع و مساله دیگری حتی اگر این مساله منجر به برپا نشدن یا کاهش مجالس حسینی و سایر مناسبت ها بشود.
آیت الله روحانی خاطرنشان کرد: اما اگر برپایی تمام مجالس حسینی یا بخشی از آن با رعایت توصیه ها و راهنمایی های بهداشتی تعیین شده از جانب متخصصان مثل عدم تراکم جمعیت ممکن باشد و عدم انتقال ویروس به قدر معقولی تضمین شود؛ با حصول این شرایط می توان آن مجالس را برپا نمود،با این حال دقت شود که تشکیل مجالس به شکل همیشگی و معمول گذشته بدون مراعات ضوابط بهداشتی قطعاً باعث انتشار این بیماری خطرناک می شود و این مساله از نظر شرعی جایز نیست.
وی در ادامه تصریح کرد: همچنین در برخی حالات که عده ای می دانند مبتلا هستند یا احتمال قوی می دهند مبتلا هستند و به توصیه ها عمل نمی کنند و موجب انتقال ویروس می شوند؛ مسبب و ضامن هستند.