بزرگنمایی:
کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد که خطر بروز مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها، امروزه به سطح هشدار رسیده است و تداوم این امر سلامت افراد و جامعه را با مخاطره جدی مواجه می کند.
به گزارش تبسم مهر، دکتر فاطمه فاقعی چهارشنبه 28 آذر در جمع خبرنگاران گفت: بیماری عفونی شایع ترین علت مراجعه و بستری بیماران در بیمارستان است که بار مالی بسیاری بر سیستم های بهداشتی وارد می کند و گذشته از هزینه های دارویی، انتخاب آنتی بیوتیک موثر و ایمن در درمان عفونت ها نقش بسزایی دارد.
این کارشناس دارویی گفت: سرما خوردگی یک بیماری با علت ویروسی و همراه با نشانه های سرفه، آبریزش و احتقان بینی است که اگر چه علایم برای 5 تا 10 روز باقی می ماند، اما این بیماری خود محدود شونده است.
او ادامه داد: در سرما خوردگی ترشحات چرکی بینی و گلو شایع است، اما نمی تواند به صورت قطعی نشان دهنده عفونت باکتریایی باشد، بعضی از نشانه های سرماخوردگی مانند تب و سردرد را می توان با ضد دردهای ساده همانند استامینوفن و مصرف مایعات فراوان تسکین داد یا برای کاهش احتقان بینی می توان از ضد احتقانهای موضعی استفاده کرد.
این دکتر داروساز تاکید کرد: البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که استفاده از این ضداحتقان ها به مقدار بیشتر از پنج روز توصیه نمی شود، زیرا باعث برگشت مجدد احتقان می شود، همچنین استفاده از آنتی هیستامین ها در تسکین نشانه های بیماری کمک کننده است.
فاقعی افزود: باکتری ها موجودات زنده هوشمندی هستند که در مقابل ناسازگاری های محیطی مانند قرار گرفتن در معرض آنتی بیوتیک ها از خود واکنش نشان می دهند؛ به بیان دیگر تغیرات ژنتیکی از جمله جهش در باکتری ها منجر به مقاوم شدن آنها و ظهور باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها می شود.
کارشناس مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم دانشگاه علوم پزشکی شیراز مصرف بی رویه، نامناسب یا بیش از اندازه آنتی بیوتیک ها را موجب گسترش مقاومت میکروبی دانست و یادآور شد: میکروب ها با ایجاد ژن مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها این مقاومت را از نسلی به نسل دیگر منتقل می کنند؛ از این رو تجویز نکردن آنتی بیوتیک در عفونت های ویروسی و مواردی که عفونت باکتریای ثابت نشده است، باید همیشه مدنظر قرار گیرد.