آخرین مطالب

آسمان همه‌جا یک رنگ است فرهنگی و هنری

آسمان همه‌جا یک رنگ است

  بزرگنمایی:
الان مد شده که همه می‌گویند جهانِ پسا کرونا دیگر هیچ شباهتی به جهانِ پیش از آن نخواهد داشت. این البته به گمانم اغراق است، اما لابد چیزهایی برای همیشه تغییر می‌کنند.

به گزارش تبسم مهر مهدی رعنایی: یکی دو هفته‌ای از بازگشتم به برلین گذشته بود که ماجرا کم‌کم در اروپا هم جدی شد. اولین نشانه ایمیلی بود که از میزبانم در سنت‌اندروز رسید. او را برای ارائه‌ی سمیناری در دانشگاهِ پتسدام دعوت کرده بودیم و قرار بود در مارس یک در یک سمینار یک روزه آخرین کتابی را که در دستِ نگارش داشت ارائه کند و حتی هتل و پروازش هم رزرو شده بود. حالا اما ایمیلِ دانشگاهِ سنت‌اندروز را برایم ارسال کرده بود که در آن به اساتید و محققانش توصیه می‌کرد حداقل تا سه ماه به جایی سفر نکنند و می‌خواست ببیند که تکلیفِ سمینار چه می‌شود.

وقتی از دانشگاهِ آلمانی کسبِ تکلیف کردیم که تکلیفِ مهمان‌ها چیست، گفتند فعلاً بهتر است همه‌ی برنامه‌ها لغو شود و «طی دو سه روز آینده دستورالعملِ برگزاریِ کلاس‌ها در ترمِ تابستانی ارسال خواهد شد». از همین ایمیل هم مشخص بود که دانشگاه قرار است حداقل چند ماهی تعطیل یا حداقل فعالیت‌ها بسیار محدود شود و برای همین با استادِ سنت‌اندروز هماهنگ کردیم که فعلاً سمینار را تا پاییز عقب بیندازیم تا ببینیم که ماجرا به کجا می‌رسد. دو سه روزِ بعد اما سیلِ ایمیل‌هایی بود که از جاهای مختلف می‌رسید. دانشگاه به اساتیدِ دروس اعلام کرد که در ترمِ تابستان هیچ کلاسِ حضوری‌ای برگزار نخواهد شد و اگر برگزاری کلاسِ آنلاین برایشان دشوار است سریع به دانشگاه اطلاع دهند. مرکزِ انفورماتیک دانشگاه دستورالعملِ استفاده از نرم‌افزارهایی مثل زوم و اسکایپ و وبیکس را فرستاد و گفت فعلاً منتظر باشید تا برای کلِ اساتید و دانشجویان نسخه‌ی پروفشنالِ یکی از این نرم‌افزارها را تهیه کنیم. از همه مهم‌تر و پر تعدادتر هم دستورالعمل‌های بهداشتی و توصیه‌هایی بود که از بیمه می‌رسید که علائم کرونا چیست و اگر داشتیم کجا باید برویم و در بیمارستان تکلیفِ بیمه و پرداخت هزینه‌ها چیست. ماجرا واقعاً شروع شده بود.

برای من از همه بدتر اما تعطیلیِ کتاب‌خانه‌ها بود. شغلِ من خواندن و نوشتن است و چون دفتر یا به قولِ فرنگی‌ها آفیسمان در دانشگاه یک ساعتی با مترو و قطار با خانه فاصله دارد، عموماً روزهای کاری را در کتابخانه می‌گذراندم که هم منابع دمِ دستم باشد و هم در سکوت و آرامشِ کتابخانه به کارم برسم. خصوصاً این‌که دو کتابخانه‌ای که در آن‌ها عادت به کار داشتم فضای زیبا و دلچسبی هم داشتند و کار کردن را لذت‌بخش می‌کردند. یکی از آن‌ها «مرکز گریم» یا «گریم سنتر» بود که به افتخار برادرانِ گریم که داستان‌های سنتیِ آلمانی را جمع‌آوری کرده‌اند نامیده شده و سال‌های مطالعه‌ی آن پنج طبقه است.

این سال‌های مطالعه را به صورتِ تراس‌هایی ساخته‌اند که وقتی در طبقه‌ی پنجم می‌نشینی همه‌ی طبقات را زیرِ پای خودت می‌بینی چون نمای داخلیِ سالن‌ها هم با چوب است زیباییِ چشم‌نوازی دارد و به اصطلاح زمانِ کار از عمرت حساب نمی‌شود. جز این، منابع فلسفه در این کتابخانه از همه‌ی کتاب‌خانه‌های برلین غنی‌تر است و کمتر کتاب یا مقاله‌ای است که لازم داشته باشی و آن‌جا در دسترست نباشد. امتیازِ بزرگِ دیگرِ این کتابخانه این است که نزدیکِ غذاخوریِ دانشگاهِ هومبولت است که هم بسیار ارزان است (سه یا نهایتاً چهار یورو برای یک وعده غذای کامل!) و هم تنوع زیادی دارد و حتی غذای گیاهی و وگان هم در آن پیدا می‌شود.

کتابخانه‌ی دیگر هم کتابخانه‌ی شهرِ برلین است که به اسمِ «اشتابی» شناخته می‌شود و در زمینی بسیار بزرگ ساخته شده و آن‌قدر وسیع است که اگر بخواهی دوستی را در آن پیدا کنی باید حتماً با تلفن به هم اطلاع دهی که کجا نشسته‌ای و بعید است اتفاقی مسیرت به سمتِ رفیقت بیفتد. اما حالا نه فقط سالنِ مطالعه‌ی این کتابخانه‌ها تعطیل شده بود، که حتی کتاب هم امانت نمی‌دادند و این یعنی برای مدتی نامعلوم به هیچ منبعی دسترسی نخواهی داشت. کرونا اما اگر یک درسِ بزرگ برای من داشت این بود که آدمیزاد با همه‌چیز سازگار می‌شود. منی که تا پیش از آن اگر روزی در خانه می‌ماندم حتی یک ساعت هم کار نمی‌کردم، در این دو سه ماهِ کرونایی چنان به کار کردن در خانه عادت کرده‌ام که دیگر حتی یادم نمی‌آید پیش از این‌ چطور بیرون از خانه کار می‌کردم. این کار کردنِ از خانه مزیت‌هایی هم دارد. دیگر دو ساعت از وقتِ روزانه در رفت‌وآمد به دانشگاه یا کتابخانه تلف نمی‌شود، وقتی کارِ روزانه تمام می‌شود دیگر حداقل از نظرِ جسمی خسته نیستی و هنوز می‌توانی به کارها و فعالیت‌های جنبی، چیزی که فرنگی‌ها به آن «هابی» می‌گویند، هم بپردازی.

عوارضِ کرونا اما فقط تعطیلیِ کتاب‌خانه‌ها نبود. وقتی همه‌جا تعطیل باشد معنی‌اش این است که نه فقط از باشگاه و ورزش خبری نیست، که حتی فعالیت‌های بدنیِ مختصر مثلِ راه رفتن با کوله‌پشتی هم در دسترست نیست. تازه بعد از این تعطیلی‌های کرونایی بود که فهمیدم حتی همین پیاده‌روی نیم‌ساعته با کوله‌پشتی‌ای که چند کتاب در آن هست چقدر می‌تواند مفید باشد.

یک هفته‌ای که از آغازِ جدی قرنطینه گذشت و دیگر حتی برای خرید هم بیرون نمی‌رفتم و همه‌چیز را آنلاین سفارش می‌دادم، احساس کردم عضلاتِ گردن و کولم دردی دارند که قبلاً تجربه‌اش نکرده‌ام. درد به معنای دقیقِ کلمه نبود، انگار یک نوع خستگیِ ماسیده که هیچ راهی ندارد مگر مثلِ گربه‌هایی که یک دست و یک پایشان را دراز می‌کنند و کش می‌آیند عضلاتت را بکشی. آلمانی‌ها به این نوع درد می‌گویند «muskelkater» و حتی یکی از همکارانِ آلمانیِ ما تعریف می‌کرد که زمانی در امریکا دچارِ همین درد شده و چون لغتِ انگلیسی‌اش را نمی‌دانسته گفته «muscle hangover» دارم و باعثِ انبساطِ خاطرِ انگلیسی‌زبان‌ها شده بود! القصه، وقتی از دوستی که پزشک است پرسیدم گفت که عضلاتت مدت‌ها است کار نکرده و حتی همان حملِ کوله‌پشتی هم می‌توانسته کمکی به این حال باشد و باید در خانه هم که شده کمی ورزش کنی تا این درد رفع شود. قاعدتاً وقتی در یک آپارتمان سی متری زندگی می‌کنی که خودت هم به زور در آن جا می‌شوی ورزش کردن سخت است، اما آدمیزاد لابد به همه چیز عادت می‌کند و برای همین دیگر یاد گرفته‌ام که زیراندازی در همین یک ذره جا بیندازم و از «هنگ‌اور» عضلانی دوری کنم! همین هم تبدیل شد به دومین مزیتِ بزرگِ کرونا، که منی که نهایتِ فعالیتِ بدنی‌ام روزی نیم ساعت پیاده‌روی برای رسیدن به ایستگاهِ مترو بود حالا عادت کرده‌ام و هر روز ورزشکی می‌کنم تا دیگر خاطره‌ی آن دردِ جانکاهِ عضلانی برایم تکرار نشود. عسی ان تکرهو شیئا و هو خیر لکم!

کرونا اما به گمانم فقط برای من این‌طور نبوده است. الان مد شده که همه می‌گویند جهانِ پسا کرونا دیگر هیچ شباهتی به جهانِ پیش از آن نخواهد داشت. این البته به گمانم اغراق است، اما لابد چیزهایی برای همیشه تغییر می‌کنند. همین که من فهمیده‌ام در خانه هم می‌شود کار کرد و خواند و نوشت، یا فهمیده‌ام که همان فعالیتِ روزمره چقدر در راحتیِ زندگی‌ام مهم است، نشان می‌دهد که خیلی‌های دیگر هم این را فهمیده‌اند. می‌گویند توییتر به کارمندانِ خود گفته می‌توانند تا بازنشستگی دورکاری کنند. دانشگاه‌ها متوجه شده‌اند که خیلی از برنامه‌ها را می‌شود آنلاین برگزار کرد و الان در همین جلساتِ هفتگی که ما همیشه در پتسدام داشتیم، این ترم کسانی از امریکا و انگلیس و ایران هم شرکت می‌کنند. بعضی از این‌ها خوب است و بعضی بد، اما لابد می‌توان خیری در هر کدام از این تغییرها یافت.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند