بزرگنمایی:
پروژه پالایشگاه پلدختر با قدمت ۱۰ سال دو دولت را تجربه کرده، حالا به گفته مسئولان این طرح بعد از اینکه به مینیپالایشگاه تبدیل شد در ایستگاه تامین خوراک متوقف مانده است.
به گزارش تبسم مهر قرار گرفتن لرستان در مسیر خطوط لوله انتقال نفت جنوب به شمال به طول هزار کیلومتر با ظرفیت 500 هزار بشکه این استان را بهعنوان گذرگاه اصلی نفت کشور مطرح کرده است که متأسفانه مردم محروم استان از این موقعیت استراتژیک بهجز آلودگیهای زیستمحیطی و بیماریهای ناشی از آن سهم دیگری ندارند.
امید مردمی که به یاس تبدیل شد
سال 87 طرح احداث پالایشگاه نفت در شهرستان پلدختر تصویب شد که 12 بهمنماه 88 از سوی وزارت نفت با تخصیص خوراک 30 هزار بشکه نفت خام در روز برای این پالایشگاه موافقت اصولی صورت گرفت و در 21 بهمنماه همین سال با حضور مسئولان استانی و شهرستان و هزاران نفر از مردم منطقه بهویژه روستاییان کلنگ این پروژه به زمین زده شد.
مردم پلدختر سالها است از عدم تحقق و پیشرفت لاکپشتی پروژههای نیمهتمام رنج میبرند اما از احداث پالایشگاهی که روزی با اشتیاق و هزاران امید و آرزو به استقبال آن رفته بودند دیگر ناامید شدند.
پیش از این حمیدرضا کاظمی نماینده مردم پلدختر در مجلس شورای اسلامی این در این رابطه، گفت: پلدختر جنوبیترین شهرستان استان لرستان، هممرز با استانهای ایلام و خوزستان و تنها منطقه نفتخیز استان لرستان است که توقع و مطالبه مردم رسیدگی به آنها در این حوزه است.
وی، اظهار داشت: مردم شهرستان پلدختر انتظار دارند باوجود استخراج نفت در این شهرستان و کمک به اقتصاد کشور برای اشتغال و توسعه شهرستان نیز در حوزه نفت گام مؤثری برداشته شود.
آغاز طرحی که سرمایهگذار نداشت
وی بابیان اینکه از ابتدای ورود به خدمتگزاری در خانه ملت موضوع مهم پالایشگاه نفت پلدختر در دستور کار قرار گرفت، افزود: دولت گذشته مصوبهای تحت عنوان پالایشگاه «جلگه خلج» مصوب کرد که وزارت نفت بهعنوان کارشناس در بدنه دولت این طرح را تصویب نکرده و خوراک آن نیز مصوب نشده بود.
کاظمی، گفت: بدون کار کارشناسی و تعیین سرمایهگذار کلنگ این پروژه با ایجاد توقع در مردم به زمین زده شد اما هنوز یکی از مطالبات جدی و واقعی مردم شهرستان پلدختر است.
وی، افزود: با پیگیریهای انجامشده مشخص شد هیچ سرمایهگذاری حاضر به پذیرش این پروژه با خوراک 30 هزار بشکه در روز نبوده زیرا صرفه و صلاح اقتصادی ندارد.
کاظمی، خاطرنشان کرد: با مشاورهها و بحثهایی که در رابطه با پالایشگاه نفت پلدختر بهطور مکرر صورت گرفت احداث مینی پالایشگاه در دستور کار قرار گرفت.
«مینی پالایشگاه» جایگزین طرح قبلی شد
وی تصریح کرد: بعد از گرفتن مجوز، وزارت نفت پذیرفت که روزانه پنج هزار بشکه نفت خام و 200 تن نفت کوره از کرمانشاه به این پالایشگاه تحویل دهد.
کاظمی افزود: سرمایهگذار به منطقه دعوت و پس از بازدید شهر ک صنعتی را برای احداث مینی پالایشگاه پلدختر انتخاب کرد و وزارت نفت تأمین خوراک آن را پذیرفت.
وی گفت: آخرین مانع ایجادشده مسیر احداث مینی پالایشگاه، شرکت خطوط لوله و مخابرات وزارت نفت است که بایستی بهطور حتم با چگونگی محل تأمین و تحویل خوراک آن موافقت کند.
وی افزود: در دیدار و رایزنیهایی که همراه با سرمایهگذار این پروژه با خطوط لوله و مخابرات نفت انجام شد درنهایت پذیرفتند که از تلمبهخانه «تنگ فنی» پنج هزار بشکه در روز خوراک به مینی پالایشگاه پلدختر تحویل دهند.
افتتاح پالایشگاه در گرو تأمین خوراک
محمدرضا صفی خانی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز در این رابطه، اظهار داشت: فاز اول پالایشگاه پلدختر آماده افتتاح است.
وی با بیان اینکه مجوز این گرفته شده که روزانه پنج هزار بشکه خوراک برای این پالایشگاه از تلمبه خانه «تنگه فنی» بگیریم، عنوان کرد: مقرر شده که این تعداد بشکه نفت به پالایشگاه تزریق شود و در این پالایشگاه فرآوری، تبدیل به محصول و در نهایت به فروش برسد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با تاکید بر اینکه پالایشگاه پلدختر، اولین پالایشگاه خصوصی کشور است که اجرایی میشود، تصریح کرد: در حال حاضر همه کارهای این پالایشگاه انجام شده و به زودی افتتاح خواهد شد، فقط دنبال مجوز نهایی تأمین خوراک این پالایشگاه هستیم تا با همان پنج هزار بشکه نفت افتتاح شود.
صفی خانی، تصریح کرد: پیش بینی شده که در صورت تأمین خوراک، این پالایشگاه در فازهای مختلف دیگر آن افزایش ظرفیت بدهد.
وی با بیان اینکه مصوب شده که مشکل تأمین گاز این پالایشگاه نیز رفع شود، گفت: در زیرساختها مشکل خاصی ندارد، مشکل اصلی این پالایشگاه آب بود که درگیر این بحث هستند که پیگیر هستیم آن را نیز حل کنیم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان، تاکید کرد: تکنولوژی و همه تجهیزات آن مستقر شده، کارهای فنی آن انجام شده و فقط منتظریم که بحث تأمین خوراک این پالایشگاه انجام گیرد.