بزرگنمایی:
حجتالاسلام والمسلمین کاوس روحی گفت که پژوهشهای تاریخی درباره اربعین بسیار اندک است و ما حتی برای کودکان و نوجوانان کتابی در معرفی اربعین کار نکردهایم.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر کاوس روحی برندق گفت: به طور کل مباحث و موضوعات درباره اربعین به سه دسته تقسیم میشوند؛ نخست اینکه آیا واقعه اربعین و سفر جابر بن عبدالله انصاری به کربلا در همان سال اتفاق افتاده یا در سال بعد؟ در این زمینه پژوهشهایی وجود دارد. بحث دوم درباره اربعین در ادوار مختلف تاریخی است. مثلا زیارتهای علما در روز اربعین چگونه بوده و تاریخچه پیادهروی اربعین چیست؟ و بحث سوم درباره زیارت حضرت سیدالشهدا (ع) و ادعیه و زیارتنامههاست که این البته اختصاصا درباره اربعین نیست.
وی افزود: درباره اربعین در ادوار مختلف تاریخی پژوهشها بسیار کم است و شاید اصلا در قالب یک کتاب هم نباشد. درباره تاریخچه پیاده روی اربعین و اینکه چه شد که علما از حوزه علمیه نجف تا کربلا را پیاده میرفتند، نیز گمان نکنم هیچ کتابی منتشر شده باشد. ما هنوز درباره سیره علمای بزرگ در موضوع پیاده روی اربعین چیزی نمیدانیم. در این میان صرفا کتابهای ادعیه و آداب زیارت حضرت سیدالشهدا (ع) منتشر شده است؛ که این کتابها نیز در شمارگان و تعداد کمتر در پیش از انقلاب نیز منتشر میشدند.
حجتالاسلام روحی درباره چرایی اندک بودن پژوهشها نیز چنین گفت: در سالهای پس از انقلاب با سقوط حکومت صدام حسین بود که ما توانستیم دوباره در حجم وسیع به عراق برای زیارت عتبات برویم. در پیش از انقلاب هم سفر به عتبات مشکل بود، اما به طور کل در آن دوران فرصتها برای پژوهش درباره اربعین و انتشار آن نیز اندک بود و فراموش نکنیم که کتابهایی از این دست در آن دوران خریدار هم نداشتند. اکنون چند سالی است که در میکده باز است و ما میتوانیم برنامه پیاده روی اربعین را برگزار کنیم.
این مدرس حوزه و دانشگاه در ادامه به اندک بودن موضوع برای پژوهش درباره اربعین نیز اشاره کرد و ادامه داد: همانگونه که گفتم خود جریان اربعین و وقایع پیرامونی آن، موضوع مختصری برای پژوهش است و به نظرم همین معدود کتابهایی که درباره آن کار شده کافی است. اگر هم بنا به انتشار کتاب و پژوهش جدید است، باید بتوانیم کتاب را با موضوعات دیگر فربه کنیم. البته فراموش نشود که ما باید برای تمامی سلایق فکری و همینطور گروههای سنی کتاب داشته باشیم. امروزه نمیتوانیم یک کتاب مناسب در معرفی اربعین برای دانشآموزان معرفی کنیم، چرا که اساسا چنین کتابی هرگز منتشر نشده است.
حجتالاسلام روحی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر زمان انتشار دوره آثار مرحوم آیت الله العظمی بهجت نیز گفت: 95 درصد کار گردآوری و تنقیح آثار مرحوم آیت الله بهجت تمام شده است. قرار بود که در برنامهای به مناسبت صدمین سالگرد تولد این مرجعیت عالی جهان تشیع آیین رونمایی از این مجموعه که بالغ بر 40 جلد است، در ایران و لبنان برگزار شود که بنا به دلایلی این کار به تعویق افتاد. امیدوارم به زودی این مهم صورت گیرد.
حجتالاسلام والمسلمین دکتر کاوس روحی برندق (محمد) استاد حوزه و دانشگاه، از شاگردان برجسته مرحوم آیتالله العظمی بهجت و مرحوم آیت الله سعادت پرور است. او از اعضای تیم علمی کمیته انتشار مجموعه آثار آیتالله بهجت و عضو هیات علمی و مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس است. ترجمه «اقبال الاعمال» سید بن طاووس، «تفسیر واژگان قرآن کریم» و «پرتو عشق» از جمله آثار منتشر شده دکتر روحی است.