بزرگنمایی:
محمد گل کهرازه، مدرس دانشگاه، شاعر و فعال فرهنگی اهل سنت بلوچ میگوید تعدادی از مولویهای استان سیستان و بلوچستان و مردم عادی اهل سنت بلوچ برای شرکت در پیادهروی اربعین به عراق سفر کردهاند.
دکتر محمد گل کهرازه اشاره کرد: شعرای معاصر بلوچ که اهل سنت با مذهب حنفی هستند، ارادت ویژهای به اهل بیت بویژه حضرت امام حسین(ع) دارند. آنها در موضوع فداکاریهای حضرت و اصحابش در واقعه عاشورا و همچنین فداکاریها و سخنوریهای حضرت زینب (س) و تعدادی نیز درباره اربعین اشعار دلانگیزی سرودهاند. من اشعار این شعرای معاصر بلوچ را در کتابی با عنوان «عشق به امام حسین(ع) در شعر شاعران معاصر بلوچ» گردآوری و منتشر کردهام.
وی افزود: ما اعتقاد ویژه به اهل بیت پیامبر(ص) داریم. به طور کلی حنفیها اشتراکات بسیاری با تشیع دارند و به هیچ عنوان تندرو نیستند. بسیاری از مساجد اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان اسامی ائمه شیعه مانند «مسجد امام علی (ع)» و «مسجد امام جعفر صادق (ع)» دارند.
اهل سنت بلوچ، پیادهروی اربعین و سرودن اشعاری در مدح امام حسین(ع)
کهرازه در بخش دیگری از این گفتوگو درباره حضور اهل سنت بلوچستان در مراسم پیادهروی اربعین اظهار کرد: امسال تعدادی از علما و مولویهای جنوب استان و مردم عادی در این خطه برای پیاده روی اربعین به عراق رفتند. البته کربلا و نجف از استان ما دور است و وضعیت مالی مردم هم چندان مناسب نیست والا تعداد بیشتری از مردم ما برای پیادهروی اربعین میرفتند. اکنون بسیاری از اهل سنت بلوچ برای زیارت و گرفتن آرامش روحی به مشهد میروند. مشهد به ما نزدیک است، بنابراین بسیار به آنجا مسافرت کرده و از بارگاه معنوی امام رضا(ع) آرامش روحی و معنوی میگیرند.
این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان همچنین با اشاره به این نکته در قبایل مختلف بلوچ شعرای بسیاری هستند که درباره عظمت ائمه اشعار نغزی سرودهاند، گفت: سرودن درباره ائمه محدود به شعرای یک قبیله خاص بلوچی نمیشود. مضامین اشعار آنها نیز متنوع است. این مضامین سلحشوری، از خودگذشتگی، فداکاری، رهایی از ظلم، نپذیرفتن ذلت، کشته شدن در راه حق و... را در بر میگیرد.
کهرازه اضافه کرد: از میان برخی از مهمترین شاعران اهل سنت بلوچی که درباره حضرت امام حسین (ع) شعر سرودهاند، میتوانم به این اسامی اشاره کنم؛ به مولوی عبدالله روانبند، که لقب سعدی بلوچستان را دارد و هم به فارسی و هم بلوچی اشعار زیبایی را سروده، عبدالسلام بزرگزاده، نصرالله کرد، عبدالنبی کرد، عبدالغفار کرد، عبدالکریم کرد، میرافضل کرد، خدارحم شکّل زهی، مولوی عبدالغنی رسولی، عبدالغفور رئیسی، مولوی محمود ریگی، مولوی مصلحالدین اطهریان و... اشاره کنم.
پژوهشهای تاریخی اهل سنت بلوچ درباره امام حسین(ع)
کهرازه همچنین به آثار پژوهشی علمای اهل سنت سیستان و بلوچستان درباره حضرت امام حسین (ع) نیز اشاره کرد و ادامه داد: علمای و مولویهای اهل سنت درباره حضرت امام حسین(ع) و جریان شهادت ایشان و اصحابش در روز عاشورا و در صحرای کربلا پژوهشها کرده و کتابهای درخوری نوشتهاند. مشهورترین آنها در زمان معاصر نیز مولوی عبدالرحمان چابهاری ملازهی است که به مولوی عبدالرحمن سربازی هم معروف است. ایشان در حدود 10 سال پیش کتاب «شهسواران کربلا» را منتشر کرد.
این نویسنده و فعال فرهنگی در معرفی کتاب «شهسواران کربلا» گفت: این کتاب تحقیقی است درباره شهدای کربلا که در آن سه محور مورد توجه قرار گرفته «بررسی شناسنامهای شهید»، «بررسی سوابق و فضایل» و «نحوه حضور در کربلا، شهادت و ترجمه اشعار و رجزها». مولوی عبدالرحمان چابهاری یکی از سخنرانان دورههای مختلف همایش «قیام تاریخی عاشورا از دیدگاه اهل سنت» هم بودهاند و در پنجمین دوره نیز یکی از سخنرانان هستند.
همایش «قیام تاریخی عاشورا از دیدگاه اهل سنت»
کهرازه درباره همایش «قیام تاریخی عاشورا از دیدگاه اهل سنت» نیز اشاره کرد: بسیاری از برادران شیعه ما از میزان ارادت اهل سنت بلوچ به اهل بیت پیامبر و امام حسین (ع) خبر نداشتند. به همین دلیل نیز ایده این همایش را با مسئولان و فعالان فرهنگی مطرح کردم و بحمدالله نخستین دوره آن در سال 1392 برگزار شد. در دوره نخست تعداد 20 نفر از علمای شیعه و سنی حضور داشتند. در هر دوره استقبال بیشتر از قبل شد، بهگونهای که در دوره چهارم که پارسال برگزار شد، در سالن همایش جایی برای سوزن انداختن نبود.
وی افزود: پنجمین دوره این همایش چند روز دیگر یعنی 10 آبان در چابهار برگزار میشود و این دوره بینالمللی است و دانشمندانی از افغانستان، عمان، پاکستان و... نیز در آن به ارائه مقاله و سخنرانی میپردازند. آیتالله عباسعلی سلیمانی، نماینده ولی فقیه در امور اهل سنت و امام جمعه شیعیان زاهدان، مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، مولوی عبدالرحمن چابهاری و برخی از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی از سخنرانان شاخص این همایش هستند.
نمایشگاه کتابِ همایش
کهرازه درباره بخشهای جنبی این همایش نیز گفت: در کنار این همایش ما نمایشگاه شهدا را داریم که شهیدان اهل سنت استان در هشت سال دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم را معرفی میکند و همچنین نمایشگاه کتابی هم داریم که در آن کتابها و مجموعههای اشعار شاعران اهل سنت درباره حضرت امام حسین (ع) و اصحاب باوفایش به مخاطبان ارائه میشود.
دبیر همایش «قیام تاریخی عاشورا از دیدگاه اهل سنت» برگزاری این همایش را قدم مهمی در راستای وحدت شیعه و سنی بویژه در استان سیستان و بلوچستان خواند و اضافه کرد: همایش نقطه اتصالی در جریان وحدت اسلامی است. باور نمیکنید اگر به شما بگویم که وقتی که مولویهای اهل سنت در این همایش سخنرانی میکردند برادران شیعه گریه کرده و میگفتند ما نمیدانستیم که شما این قدر به امام حسین (ع) ارادت دارید؟ من به دوستان گفتم که در صحاح سته و منابع حدیثی ما احادیث بسیاری در عظمت و بزرگی اهل بیت پیامبر(ص) و ائمه شیعه وجود دارد. مگر میشود ما پیغمبر(ص) را قبول داشته باشیم، اما به نوههایش بیاعتنا باشیم؟ این همایش باید هر سال برگزار شود تا برادران شیعه بدانند که ما چقدر به نوههای پیغمبر مکرم اسلام(ص) ارادت داریم.
محمدگل کهرازه، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، شاعر و فعال فرهنگی اهل سنت بلوچ است. «عشق به امام حسی در شعر شاعران اهل سنت بلوچ»، «ژئوتوریسم: زمین گردشگری در استان سیستان و بلوچستان»، «جاذبههای توریستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان به انضمام معرفی: صنایع دستی، محصولات باغی و کشاورزی، مناطق حفاظت شده طبیعی، گونههای گیاهی و جانوری» و «تفتان تل طلایی» از جمله کتابهای منتشر شده کهرازه است. کهرازه همچنین طراح و دبیر همایش «قیام تاریخی عاشورا از دیدگاه اهل سنت» است.