بزرگنمایی:
«خالد الجیوسی» تاکید کرد که هدف اصلی ترکیه از امضای توافق نامه با لیبی باز تعریف مرزهای دریایی و استفاده اقتصادی از طریق تسلط بر طرابلس است.
خبرنگارتبسم مهر: درگیریهای داخلی در لیبی در حالی شدت گرفته است که اینک ترکیه بیش از هر زمان دیگری از لحاظ نظامی وارد این میدان شده است.
به تازگی دولت ترکیه و شخص رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور یک توافق نامه دریایی و امنیتی با دولت وفاق ملی به ریاست فایز السراج امضا کرده که موجبات ناراحتی مصر و ارتش ملی لیبی به رهبری خلیفه حفتر را فراهم آورده است.
به نظر می رسد بحث اهمیت مدیترانه شرقی و ذخایر موجود در این منطقه برای ترکیه و اهمیت استراتژیک لیبی برای این کشور، اردوغان را برآن داشته تا عملا برای حمایت از دولت وفاق ملی در برابر هم پیمان عربستان و امارات وارد عمل شود.
خالد الجیوسی تحلیلگر فلسطینی و مقاله نویس روزنامه رأی الیوم در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر تاکید کرد: هدف اصلی ترکیه از امضای توافق نامه با لیبی و اقدام این کشور در گشودن حریم هوایی و دریایی خود در برابر ارتش ترکیه در واقع باز تعریف مرزهای دریایی و استفاده اقتصادی از تسلط بر طرابلس از طریق آنچه که آنکارا بازسازی لیبی می خواند به شمار می رود.
وی افزود: این اقدامات در سایه اختلافات با آمریکایی ها صورت می گیرد و تبعاتی بر اقتصاد ترکیه خواهد داشت. این اقدامات ممکن است برای دولت وفاق ملی در برابر نیروهای ارتش ملی به رهبری خلیفه حفتر خوب باشد چرا که حفتر از سوی مصر و امارات حمایت میشود.
این تحلیلگر فلسطینی تصریح کرد: اهداف ترکیه از امضای این توافقنامه رقابت با مصر و مشخصا نظام عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور این کشور است چرا که السیسی در ساقط کردن نظام اخوانی نزدیک به ترکیه و ایدئولوژی های این کشور در مصر دست داشته است.
وی افزود: ترکیه معتقد است که السیسی دست به کودتای نظامی علیه یک نظام منتخب مردمی زده است. به همین دلیل مصر از نیت رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه برای نزدیک شدن به مرزهای غربی این کشور و میادین گازی که در واقع جزو ثروت های قاهره در دریای مدیترانه محسوب می شود وحشت دارد.
وی تاکید کرد: به همین دلیل مصر حفتر را تحریک کرد تا حمله خود را علیه طرابلس تسریع بخشد. سؤال اصلی در شرایط کنونی این است که آیا دولت وفاق ملی می تواند مانع حمله ارتش ملی به طرابلس شود چرا که دولت وفاق ملی یک دولت مشروع در نظر مجامع بین المللی و ترکیه است اما پارلمان لیبی وابسته به حفتر تلاش دارد این مشروعیت را ساقط کند. پارلمان معتقد است که دولت وفاق ملی باید بعد از گذشت یک سال از تعیین رئیس آن برکنار شود.
الجیوسی تصریح کرد: السیسی معتقد است که ارتش ملی لیبی به رهبری حفتر مسئول ایجاد امنیت و ثبات در طرابلس به شمار می رود و نیروهای دولت وفاق ملی در واقع دنباله رو شبه نظامیان مسلح اسلام گرا هستند.
وی تاکید کرد: با توجه به آنکه نیروهای حفتر بیش از 85 درصد از خاک لیبی را در اختیار دارند به نظر می رسد مأموریت دولت وفاق ملی برای تأمین امنیت طرابلس سخت خواهد بود. بنابراین موفقیت این روند به میزان حمایت نظامی اردوغان از نیروهای دولت وفاق ملی و درگیری با نیروهای حفتر بستگی دارد.
الجیوسی در پایان تأکید کرد: به نظر می رسد آنکارا در حال حاضر در چند جبهه نظامی مشغول است و این مسأله ممکن است جبهه های داخلی را در معرض خطر قرار دهد. مصر نبرد حمایت از ذخایر گازی خود را در دریای مدیترانه در واقع نبرد مرگ و حیات می داند اما در قبال حقوق دریایی خود و بحران سد النهضه با اتیوپی به این اندازه جدیت به خرج نمی دهد.