بزرگنمایی:
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت اتاق تهران از تغییر در ترکیب کشورهای هدف صادراتی خبر داد و گفت: واردات تکنولوژی و ماشین آلات از آلمان به عنوان یکی از ۵ شرکای وارداتی ایران، علیرغم تحریم انجام شد.
محمد لاهوتی در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر با اشاره به صادرات 27 میلیارد دلاری کشور در هشت ماهه ابتدای سال 98 گفت: صادرات غیرنفتی در این مدت به لحاظ وزنی با 16.5 درصد رشد مواجه بوده که نشان می دهد حضور صادرکنندگان در بازارهای هدف صادراتی علیرغم تمامی مشکلات و تحریم ها، همچنان ادامه دارد، این در شرایطی است که صادرات به لحاظ ارزشی کاهش 11 درصدی را نشان می دهد که این امر ناشی از تعدیل نرخ پایه های صادراتی بوده است.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران افزود: آمار حکایت از آن دارد که در سال جاری صادرات غیرنفتی کشور به لحاظ وزنی از افزایش برخوردار بوده و این موضوع به لحاظ ارزآوری برای اقتصاد کشور حائز اهمیت است، ضمن اینکه کاهش صادرات نیز به دلیل نرخ پایه های صادراتی بوده که نباید به اشتباه آن را رشد منفی صادرات تعبیر کرد.
وی تصریح کرد: واردات نیز به لحاظ ارزشی 5 درصد و به لحاظ وزنی 1.5 درصد کاهش داشته است که البته سهم عمده ای از واردات کشور به کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید و ماشین آلات اختصاص دارد.
متأسفانه هند از 5 کشور هدف صادراتی ایران خارج شده و این امر نشان می دهد که هندی ها به دلیل تحریم تلاش کرده اند تجارت خود با ایران را کم کنند
به گفته لاهوتی، بازارهای هدف صادراتی ایران شامل چین، عراق، امارات، ترکیه و افغانستان بوده اند که البته ظرف ماه های گذشته به دلیل ناامنی هایی که در عراق وجود دارد، صادرات ما دچار خلل شده و بخشی از کندی رشد صادرات نیز می تواند مربوط به کاهش صادرات به کشور عراق باشد، این در شرایطی است که متأسفانه هند از 5 کشور هدف صادراتی ایران خارج شده و این امر نشان می دهد که هندی ها به دلیل تحریم تلاش کرده اند تجارت خود با ایران را کم کنند اما در مقابل افغانستان به جمع 5 کشور هدف صادراتی ایران برگشته و نام ترکیه نیز در این فهرست به چشم می خورد.
وی با بیان اینکه واردات ما از چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان بوده است خاطرنشان کرد: با توجه به حجم صادرات و ارتباطات دو جانبه ای که با کشورهایی همچون چین، امارات و ترکیه وجود دارد، این سه کشور هم در جمع بازارهای هدف صادراتی و هم در میان کشورهایی قرار دارند که ایران از آنها واردات می کند اما در کنار آن هند تنها به ما کالا می فروشد.
لاهوتی از بازگشت یکی از کشورهای پرقدرت اروپایی به جمع بازارهای هدف وارداتی ایران خبر داد و گفت: تراز تجاری با این کشور باید به نفع ایران بهبود یابد؛ آلمان به ایران کالا می فروشد و در مقابل ما صادرات زیادی به این کشور نداریم که به نظر می رسد سازمان توسعه تجارت باید توجه ویژه ای به این بازارها داشته باشد تا در مورد تراز تجاری ما با آنها تفاوت چشمگیری مشاهده نشود.
آلمان بعنوان یکی از کشورهای پرقدرت اروپایی به جمع بازارهای هدف بازگشته است؛ که البته تراز تجاری باید به نفع کشورمان بهبود یابد. در شرایط تحریم توانسته ایم از این کشور ماشین آلات، تکنولوژی و مواد اولیه از این کشور تأمین کنیم
وی معتقد است بودن آلمان در جمع 5 کشور وارداتی ایران نشان می دهد که کماکان ارتباطات ایران با اتحادیه اروپا برقرار است و چنانچه سازوکارهای نقل و انتقالات مالی به صورت جدی از سوی اروپایی ها تأمین شود، ایران می تواند ارتباطات خود را با کشورهای بیشتری در حوزه اتحادیه اروپا ادامه دهد.
عضو کمیته ارزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران خاطرنشان کرد: تراز تجاری ایران در هشت ماهه ابتدای سال جاری منفی بوده و این شرایط منفی به تعدیل نرخ پایه های صادراتی ایران برمی گردد، ضمن اینکه میانگین ارزش کالاهای وارداتی ما 1300 دلار در هر تُن و ارزش کالاهای صادراتی ما 260 دلار در هر تُن است.
وی گفت: واردات ما در حال حاضر کالاهای مصرفی و غیرضروری نیست و چنانچه کالاهای مصرفی در فهرست این اقلام قرار گیرند، حتما قلم عمده آن دارو است که ما هم از آلمان دارو وارد نمی کنیم، پس در شرایط تحریم توانسته ایم ماشین آلات، تکنولوژی و مواد اولیه از این کشور تأمین کنیم، این در حالی است که آلمان 4.5 درصد سهم واردات ما را به خود اختصاص می دهد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: حضور یک کشور پرقدرت اروپایی در جمع 5 کشور اول وارداتی ایران امری مهم به شمار می رود و به نظر می رسد اگر مشکلات نقل و انتقال پول حل شود، می توان کشورهای اروپایی را در جمع 5 کشور اول صادراتی ایران قرار داد.