بزرگنمایی:
رئیس مجلس گفت: ۱۶۵سوال از وزرا در صحن مجلس مطرح شده است و و ۱۳ مورد تخلفات دستگاهها در مجلس احصا و قرائت شده است و طبق ماده ۲۳۴ به قوه قضاییه ارسال شده است.
به گزارش خبرنگارتبسم مهر، علی لاریجانی به مناسبت فرارسیدن روز مجلس در نشست خبری با بیان اینکه شهید مدرس یک سیاستمدار منصف، شجاع و پرهیزکار بود، گفت: شیخ ابراهیم زنجانی از مخالفان شهید مدرس ایشان را به انگلیسی بودن متهم کرده بود. آیت الله مدرس درخشندگی در پارلمان را داشت و به همین دلیل نماد پارلمان ایران شد. ایشان شخصیت های بزرگ ایران بوده است. مرحوم ملک الشعرای بهار در مورد مدرس می گوید نظیرش بعد از حمله مغول در زمینه صراحت لهجه، شجاعت و سیاست، خطابه و امور اجتماعی دیده نشده است.
لاریجانی با بیان اینکه قانون و قانونگرایی باید در کشور حاکم باشد تصریح کرد: شهید مدرس عبارتی دارند که مملکت یعنی قانون و اگر قانون حاکم نباشد مملکت وجود ندارد و اگر کشور میخواهد پیشرفت کنند، باید قانون حاکم باشد. یکی از نکات دیگر شخصیت مرحوم مدرس این بود که مجلس را سمبل مشروطه، نماد آزادی و محل اتکای ملت میدانست و میگوید این مجلس را به منزله تمامی ایران باید بدانیم و تقدس به مجلس در هر امری مقدم است. یکی از عناوین استیضاح رضاخان این بود که او به مجلس توهین کرده است که توهین به مجلس یعنی توهین به ملت.
وی تاکید کرد: به نظر من این موضوع خیلی مهم است که حفظ جایگاه مجلس به معنای حفظ آزادیها و حفظ جایگاه ملت است. گاهی من می بینم که در فضای کشور با بی تقوایی سیاسی مواجه میشویم و کسانی که به دنبال تخریب مجلس هستند باید بدانند که این امر مخالف با مرام مدرس و مرام امام خمینی است.
لاریجانی اظهار داشت: امام خمینی در دیدار با نمایندگان مجلس اول فرمودند که من خیلی از مجالس را به یاد دارم، در بعضی از مجالس هم به عنوان تماشاچی حضور می یافتم. امثال شما نمایندگان در آن مجالس ندیدم، مگر زمانی که مرحوم محمد مدرس حضور داشتند.
رئیس مجلس ادامه داد: به نظر من در این بیان امام آیندهنگری وجود داشت، ممکن است اشکالاتی هم در هر نهادی وجود داشته باشد، اما نهاد مجلس نهادی است که از کل ملت نمایندگی دارد. تخریب کردن مجلس به معنای تخریب کلیت ملت است.
وی تصریح کر: ممکن است در فصل انتخابات هیجانات سیاسی افزایش پیدا کند اما اگر هیجانات سیاسی بر اساس صدق و مروت نباشد، دیواری است که بر سر مردم فرود می آید، لذا کسانی که با دروغ و افترا و تحقیر خدمات وکلای ملت، فضاسازی دارند، دلسوز ملت نیستند. آن هم وقتی که ما با دشمنی مواجه هستیم که به دنبال تخریب و مسئله سازی در کشور هستند.
لاریجانی اظهار داشت:در مجلس دهم کارهای مهمی صورت گرفته است که عناوین آنها را ذکر میکنم. در مجلس دهم قانون بودجه با دقت به تصویب رسیده است و بسیاری از مشکلات که دولت در لایحه بودجه مد نظر قرار نمی داد، نمایندگان در بودجه قرار میدادند؛ به عنوان مثال مسائل و مشکلات مربوط به کشاورزان بازنشستگان و بنیه دفاعی.
لوایح دولت بیشتر از طرح های مجلس است
لاریجانی اظهار داشت: قانون برنامه ششم در مجلس تدوین شد و دولت لایحه ناقصی به مجلس داد و مجلس از ابتدا لایحه بودجه را تدوین کرد. تعداد قوانین ابلاغی مجلس 162 قانون است و 63 طرح و 92 لایحه داریم که بر همین اساس مشخص می شود که لوایح دولت بیشتر بوده است.
وی ادامه داد: قانون توسعه و اشتغال پایدار و روستاها یکی از قوانین مهم برای اشتغالزایی در روستاها بود که ما از طریق بانکها امکاناتی را فراهم کردیم تا سرمایهگذاریهایی در روستاها انجام شود.
لاریجانی ادامه داد: قوانین مربوط به رفع موانع تولید قوانین بسیار مهمی است که در مجلس به تصویب رسید. قانون ارزش افزوده برای گازرسانی به روستاها و منابع در بودجه در نظر گرفته شد. قانون حفاظت از خاک و قانون هوای پاک از قوانین مهمی است که در مجلس به تصویب رسید. قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیک که قانون بسیار پراهمیتی است. قانون جامع حدنگار، قانون افزایش ظرفیت پالایشگاهها، قانون حمایت از محیط بانان و جنگلبانان، قانون حمایت از مرمت بافت های تاریخی، قانون حمایت از هنرمندان و فعالان صنایع دستی، قانون حمایت از معلولان، قانون نظام جامع فنی حرفه ای، قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی، قانون تاسیس مدارس غیر دولتی، قانون کاهش ساعت کار بانوان شاغل، قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان، قانون صدور چک، قانون مبارزه با پولشویی، قانون تشدید مبارز قانون منابع مالی تروریسم، قانون تجارت، قانون مقابله با نقض حقوق بشر و مقابله با اقدامات آمریکا، قانون اصلاح تشکیلات شوراهای اسلامی کشور ، تدوین قوانین بانک مرکزی که در دستور کار کمیسیون است؛ از جمله قوانین مهمی است که در مجلس تصویب شده است.
165 سئوال از وزرا داشتیم
رئیس مجلس در تشریح اقدامات نظارتی مجلس گفت: 165سوال از وزرا در صحن مجلس مطرح شده است، سوال از رئیس جمهور داشتیم، 6 تحقیق و تفحص در مجلس قرائت شده و بیش از 30 تحقیق و تفحص در حال بررسی است.
13 مورد تخلفات دستگاه ها به قوه قضائیه ارسال شده است
رئیس مجلس ادامه داد: 6 استیضاح در مجلس مطرح شده است که دو مورد به عدم رای اعتماد منجر شده است و 13 مورد تخلفات دستگاهها در مجلس احصا و قرائت شده است و طبق ماده 234 به قوه قضاییه داده شده است. کمیسیونها 31 مورد گزارش به مجلس بر اساس ماده 45 دادند که موضوعات مهم مانند سیل، پلاسکو، احیای دریاچه ارومیه، حادثه تروریستی اهواز، اصل 44،موسسات مالی و اعتباری بود.
وی با بیان اینکه این گزارش ها جدای از گزارشاتی است که دیوان محاسبات هر سال در مورد تفریغ بودجه میدهد، تصریح کرد: علاوه بر این 64 جلسه غیرعلنی داشتیم و آخرین تحولات منطقه با حضور وزیر خارجه بررسی شد. راجع به حادثه تروریستی مجلس و حرم مطهر امام خمینی و راجع به ناآرامیها در کشور با حضور دبیر شورای عالی امنیت ملی جلسه غیر علنی برگزار شد. راجع به ناترازی بانک ها، راجع به فضای کسب و کار، بحران آب در کشور، مبارزه با مواد مخدر، وضعیت کسری بودجه، بیمه کشاورزی و مواد غذایی وضعیت اقتصادی کشور در تحریم ها، وضعیت موسسات اعتباری و وضعیت ارز جلساتی را داشتیم.
لاریجانی ادامه داد: وقتی دولت قیمت ارز را 4200 تومان اعلام کرد، در مجلس و کمیسیون بحث شد و اعلام کردیم مبنای علمی ندارد و همین موضوع موجب شد که طرح نیمایی به تصویب رسید. راجع به چالش های فضای مجازی و صنعت، وضعیت یارانه ها در سال های 93 و 95 ،گزارشهای کمیسیون اصل 90 از برخی نارساییهای قوای مختلف، گزارش های مستند مرکز پژوهش ها به مجلس در مورد وضعیت اقتصادی در سال 97 و پیشبینی اقتصادی در مورد وضعیت سال 98 به صحن مجلس ارائه شد.
لاریجانی تاکید کرد: مجلس دهم در حوزه تقنین و هم در بعد نظارت کارهای بسیار ارزشمندی انجام داده است اما گاهی در فضای هیجانی این مساله دیده نمیشود.
وی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما اعلام کردید قصد کاندیداتوری ندارید، ارزیابی شما از جایگاه مجلس در بعد نظارت چیست چراکه برخی نمایندگان انتقاداتی دارند و معتقدند بعضی شوراهای عالی قانونگذاری میکنند و این مساله تصمیمات مجلس را تحت الشعاع قرار میدهد؛ آیا به نظر شما امروز مجلس در راس امور است، اظهار کرد: اینکه امام فرمودند مجلس در راس امور است به معنای این نیست که در همه امور دخالت کند و تصمیم بگیرد. بالاترین مقام در کشور رهبری است اما آیا ایشان در همه امور دخالت میکنند؟ خیر، رهبری جهت ها را مشخص میکنند، مرحله بعد مجلس است که ریل گذاری میکند.
وی ادامه داد: در راس امور بودن به معنای این نیست که ما کار قوه قضائیه و قوه مجریه را هم انجام دهیم، هرکس باید کار خود را انجام دهد. جایگاه در راس امور بودن این است که یک مرتبه پایین تر از رهبری ریلگذاری بکند.
لاریجانی تاکید کرد: من برداشتم این است که در این سه دوره ای که رئیس مجلس بودم و در گذشته هم بیارتباط با مجلس نبودم، مجلس دهم ظرفیت بسیار خوبی دارد و تنوع افکار در آن بیش از مجالس قبلی است و همین کمک میکند که آراء مردم در مجلس گفته شود.
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: اینکه نهادهای دیگری هستند، خب برخی از این نهادها در زمان امام هم بودند و چیز جدیدی نیست مثلاً شورای عالی انقلاب فرهنگی قبلاً هم بود و برخی از نهادها مثل شورای عالی فضای مجازی بعدا اضافه شد، اما من تا آنجایی که اطلاع دارم و در این جلسات شرکت میکنم، از وقتی که آقای روحانی رئیسجمهور شد انصافاً خیلی دقت میکند که در این شوراها قانونگذاری نشود و ما هم نمی گذاریم این کار انجام شود اما خودشان هم میفهمند که نباید این کار را بکنند.
وی تاکید کرد: البته قبلاً این طور نبود و گاهی قانونگذاری میکردند، به عنوان مثال در بحث ازدواج قانون نوشتند در حد اینکه سکه و پول بدهند که بعدا جلوی آن گرفته گفته شد چرا که اتخاذ این تصمیمات وظیفه مجلس بود. در شورای عالی فضای مجازی هم بیشتر سیاستگذاری در حوزه فضای مجازی است بنابراین جای مجلس را تنگ نمی کند.
رئیس مجلس گفت: البته یک مشکلی در مورد مجمع تشخیص مصلحت نظام و هیئت نظارت وجود دارد، زمانی که مرحوم هاشمی رفسنجانی بودند یک هیئت نظارت در مجمع تشکیل شد تا اینکه ببینند سیاستهای کلی درست اجرا میشود یا خیر، یک سازوکاری در نظر گرفتند و آن ساز و کار هم بیشتر برای این بود که جنبه مشورتی داشت و اگر میخواست نظر قطعی بدهد باید خود مجمع تصمیم میگرفت. اما در یک سال اخیر این سازوکار تغییر کرده است و بی مشکل نیست.
لاریجانی تاکید کرد: ارزیابی اجرای سیات های کلی در یک امتداد زمانی امکان پذیر است. مثلا اگر ما چابک سازی دولت را بنا قرار میدهیم به معنای این نیست که اگر بیمارستان دولتی ساختیم نباید پرستار بگیریم. در کلیت دولت باید چابک سازی بکنیم یعنی در جای دیگری باید کوچک شویم، بنابراین در یک امتداد زمانی باید این سیاستها را در نظر بگیریم. این مشکل باید حل شود و ما هم در حال بحث هستیم.
وی ادامه داد: سیاستهای کلی که رهبری در قانونگذاری مطرح کردند در آن قید شده است که مرزها را مشخص کنید و معاونت قوانین و بخشهای مختلف در حال بررسی آن هستند. ممکن است در مورد شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا انتقاداتی وجود داشته باشد، این یک امر موقتی است و رهبری برای شرایط فعلی فرمودند که یک سازوکارهایی در این شورا در نظر گرفته شود و در آن شورا هم مقید هستیم که قانونگذاری نشود ولی ممکن است در یک شرایطی ضرورت داشته باشد، به عنوان مثال وقتی بحران ارز به وجود آمد، آن بحران باید مهار می شد و سازوکارهایی در نظر گرفته میشد.
شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا نمیخواهد جایگزین مجلس شود
رئیس مجلس گفت: شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا نمیخواهد جایگزین مجلس شود و من هم تاکید کردم که که نگهبانی از جایگاه مجلس ارزشگذاری به ملت است و نباید این مسئله تهدید شود. بنابراین شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا فقط برای بحران فعلی است.
لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری در رابطه با سیاستهای کلی نظام قانونگذاری و اقدامات مدنظر مجلس اظهار کرد: یک بخش هایی از سیاست های کلی که رهبری فرمودند در حال انجام است مثل تنقیح قوانین یا مکانیزم های نظارتی بیشتر. برخی از اینها احتیاج به این دارد که حد و مرزها در آن مشخص شود. بعد از ابلاغ سیاستهای کلی، من خودم یک جلسهای با معاونت حقوقی دولت و قوه قضاییه و همچنین شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام و آنجا کمیته کاری به وجود آمد و ما امروز منتظریم نتیجه آن کمیته کارشناسی مشخص شود تا جلسه بعدی را بگذاریم و این حد و مرزها را آنجا مشخص کنیم تا هر بخشی در سیستم خودشان کارها را ساماندهی کند.
رئیس مجلس در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه آیا مجلس میتواند پایهگذاری اصلاح ساختار بودجه را در کارنامه خود داشته باشد و آیا حاضر است که نقش خود را در این اصلاح مهم ایفا کند و به جای ارائه پیشنهاد در منابع و مصارف، بخش نظارت را تقویت کند و از دولت در کاهش حجم ردیفها و تخصیص هدفمند منابع برای داشتن بودجه عمومی کارآمد حمایت کند؟ اظهار کرد: اصلاح ساختار بودجه یک امری است که به بخشهای مختلف کشور مربوط است و سال گذشته همین ایام بود که رهبری فرمودند اصلاح ساختار بودجه را در دستور کار شورای عالی هماهنگی قوا قرار دهید.
وی افزود: اینکه در مجلس پیشنهادات زیادی درمورد بودجه است، خب یک تعبیر کلانی هم از آن داشته باشید، در این سه دوره ای که من بودم تغییراتی که در لایحه بودجه انجام شده است حدود 5 درصد است. به عنوان مثال ما در بحث کشاورزی و در مورد آبیاری تحت فشار چند سال اصرار داشتیم ولی اینکه در کلان کل لایحه را تغییر عمده بدهیم چیزی وجود نداشت اما اصلاح ساختار کار لازمی است.
لاریجانی تاکید کرد: اصلاح ساختار ابتدا باید در دولت صورت گیرد یعنی باید لایحهای باشد که با آن ساختار تطبیق پیدا کند که امروز بحث آن مطرح است و سازمان برنامه باید برنامه مدونی برای آن داشته باشد. اگر حرف معقول و سنجیدهای داشته باشند مجلس حمایت خواهد کرد. یک بخشهایی را قانون اساسی مشخص میکند مثلاً پیشنهادی بود که ما باید بیاییم بودجه دوسالانه بدهیم که این با نص قانون اساسی سازگار نیست. قانون بودجه یک ساله است.
وی افزود: برخی از دستگاهها در قانون اساسی آمده است که باید درآمدهایشان در ردیفهای مشخص باشد، این چیزها الزامات قانون اساسی و الزامات ما در است اما ما اصراری بر گسترش ردیفها نداریم، اینکه برخی دستگاهها لابی میکنند خب وقتی مشکلاتشان با دولت حل نمیشود ممکن است با کمیسیون مربوطه صحبت کنند، این کلمه لابی هم لفظ گردی شده است که برداشت های مختلفی از آن می شود.
رئیس مجلس ادامه داد: اینکه یک دستگاه مشکلی دارد و حل نمیشود به کمیسیون تخصصی مراجعه میکند، این عیب نیست اما در کلان باید اصلاحات ساختاری بودجه انجام شود.
لاریجانی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر اینکه مجلس شورای اسلامی در بعد قانونگذاری و نظارت چه اقدامات تاثیرگذاری در حوزه رونق تولید انجام داده است و همچنین چرا برخی از تحقیق و تفحص ها به سرانجام نمی رسد تاکید کرد: آغاز تحقیق و تفحص در مورد صندوق ذخیره فرهنگیان در مجلس بود و سپس به قوه قضاییه رسید. مثلا برخی از مشکلات در خودروسازی وجود دارد که اگر جرم باشد قوه قضائیه انجام میدهد و اگر تخلف صورت گیرد کمیسیون ها و دیوان محاسبات پیگیری میکنند.
وی افزود: امروز پروندههای زیادی در دیوان محاسبات از تخلفات مسئولان اجرایی قبل و حال وجود دارد و برخی بر اساس بررسیهایی است که در تحقیق و تفحص ها انجام گرفته و دیوان محاسبات کمک کرده است. از مسائلی که مجلس روی آن کار کرد بحث رونق تولید است و یک کمیسیونی به نام رونق تولید برای آن مشخص کرد و آقای فولادگر مسئول این کمیسیون است و قانون رفع موانع تولید را همین کمیسیون ارائه داد و در مجلس هم تصویب شد. این قانون یکی از قوانین مترقی کشور است، البته همه زوایای آن اجرا نشده است اما کار مجلس قانونگذاری است و چندین گزارش هم این کمیسیون به مجلس داده است.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه بعد از اصلاح قیمت بنزین شما به مردم این اطمینان خاطر را دادید که مجلس با همکاری دستگاهها به کنترل قیمتها نظارت خواهد داشت و تاکید داشتید که منابع حاصل از قیمت بنزین در اسرع وقت به حساب مردم واریز میشود، مجلس از کدام ابزارهای نظارتی می خواهد برای کنترل قیمتها استفاده کند و تا چه اندازه زمان و شیوه اجرای قیمت بنزین مورد تایید مجلس بوده است، گفت: ساز و کار این طرح روشن است، کمیسیونهای تخصصی مجلس پیگیر هستند و روزی که در مجلس بحث شد من عرض کردم که کمیسیون اقتصادی و کمیسیون برنامه و بودجه پیگیر باشند بنابراین جلساتی گذاشتند با ستاد تنظیم بازار، تعزیرات و وزارت صمت و پیگیر بودند که این کار چگونه باید انجام شود.
وی افزود ما جلسهای در صحن مجلس داشتیم که همه افراد را دعوت کردیم و نمایندگان مجلس اظهار نظر کردند، این یک امر مستمری است و کار ساده ای نیست و باید پیگیری شود. در کلان باید رابطه عرضه و تقاضا را تنظیم کرد تا مشکلاتی به وجود نیاید بخصوص در شرایط فعلی که مسائلی مثل تحریم ها را داریم و هم نظارت هایی که این بخشها باید انجام دهند.
لاریجانی گفت: یک پیشنهادی هم فرمانده کل سپاه مطرح کردند که بسیج می تواند به بخش نظارت کمک کند و ما توصیه کردیم که از وجود عزیزان استفاده شود، آموزش بدهند.
وی تاکید کرد: در خصوص بحث حاملهای انرژی، ما در سال 88 یک قانونی داشتیم که تصویب کردیم و آن قانون هدفمندی یارانهها بود و این قانون 16 ماده داشت و قانون بسیار دقیقی بود و این قانون اختیار داده به دولت و الزام کرده که ظرف این مدت باید یارانه هایی که مربوط به انرژی است را از حالت غیر شفاف در بیاورید و اینکه به چه قیمتی برسد هم مشخص کردیم.
رئیس مجلس تصریح کرد: در این قانون آمده که این یارانه ها را چگونه مصرف کنیم، یعنی 50 درصدش را به مردم بدهیم، 20 درصدش را به بودجه و 30 درصد را به تولید و حمل و نقل بدهیم.
وی افزود: این قانون کاملی است و بحثهای زیادی در مورد آن صورت گرفت. مجلس در این خصوص ریلگذاری کرد و اختیار را به دولت داد. البته دولت در مقطعی آن را به دقت انجام نداد، اما در شرایط فعلی و در حدود دو سال پیش این بحث در مجلس مطرح بود هم در دولت. مشکل این است که حجم زیاد یارانه در کشور پرداخت میشود و به شدت غیرعادلانه است.
لاریجانی گفت: گزارش آژانس بین المللی انرژی می گوید در سال 2015 ایران در شاخص مصرف انرژی رتبه اول را در دنیا داشته است و فقط در سال 2015 حدود 47 میلیارد دلار یارانه انرژی پرداخت کرده است یعنی از جیب مردم پرداخت میشود و به شدت غیرعادلانه است و مشکلاتی همچون مشکلات محیط زیستی ایجاد می کند.
وی تاکید کرد: در مورد بنزین دهک اول 1.2 دهم درصد یارانه استفاده میکند و دهک دهم 25 درصد یارانه استفاده میکند. دهک اول در مجموع بنزین و CNG 1.8 درصد استفاده میکند و دهک دهم 35 درصد. ببینید چقدر عدم تعادل وجود دارد یعنی قیمت بنزین یک نمونه است، قیمت بنزین پولی است که برای کل مردم است اما طبقات بالا خیلی از آن استفاده میکنند و طبقات پایین کمتر استفاده میکنند، 45 درصد مردم هم که اتومبیل ندارند و از یارانه مرحوم محروم هستند این مشکل همیشه وجود داشته است.
رئیس مجلس تاکید کرد: این قانون اختیار را به دولت داده است و دولت در شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا پیشنهادش را ارائه کرد. پیشنهاداتی دیگر هم مطرح شد اما دولت میگوید من اختیار دارم که این کار را انجام دهم، این مسئله در مجلس هم مطرح بود. ما هم در سال 95 جلسه ای را داشتیم، هم در تاریخ 15 مهر 98 جلسه ای بود، هم در تاریخ مهرماه 98، آقای مصری از طرف هیئت رئیسه مأموریت گرفت و با مرکز پژوهش ها و سازمان برنامه یک جلسه برگزار کرد و یک جزوه ای را در آوردند و نتیجه آن این بود که حدود بیش از هزار و 300 هزار میلیارد تومان یارانه در کشور به صورت غیر عادلانه توزیع میشود.
لاریجانی گفت: سهم هر خانوار باید متوسط 57 میلیون تومان در سال باشد اما برخی از خانوارها بسیار کم میگیرند برخی خانوارها 300 میلیون تومان میگیرند و برخی خانواده 10 میلیون تومان میگیرند. مثلا در بنزین گفتند که چگونه می توان این مسئله را متعادل کرد، چندین سناریو وجود داشت. یکی از پیشنهادها همین طرحی است که اجرا شده است، سه سناریو مطرح بود.
وی ادامه داد: آنچه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مطرح شد، دو وجه داشت. یک وجه آن مشورتی بود و یک وجه تصمیمگیری بود. بعد مشورتی در رابطه با نرخ ها بود که آقا فرموده بودند مشورت کنید اما اصل آن وظیفه دولت بود. در کل چارچوب طرح را دولت آورده بود. آنچه تصمیمگیری شد این بود که چون این منابعی که به وجود میآید منابع اندکی است و قانون گفته 50 درصد را به مردم بدهید و با توجه به شرایط تورمی فعلی، همه آن را به مردم بدهیم.
رئیس مجلس گفت: بنابراین در وجه تصمیمگیری که به تایید رهبری رسید این بود که همه منابع به مردم داده شود چون منابع آن زیاد نبود و دچار تورم شدید هم بودیم.
لاریجانی تاکید کرد: این مکانیزم شورای هماهنگی عالی اقتصادی قوا جایگزین مجلس نشده است چرا که مجلس در قانون هدفمندی اختیار را به دولت داده است.
لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اظهارات رئیسجمهور مبنی بر اینکه از زمان اجرای دقیق این طرح مطلع نبودم ودر مورد شیوه و نحوه این طرح گفت: موضوع دو وجه مشورتی و دستوری داشت، به نظر من آن مطلبی که رهبری معظم در درس خارج فقه فرمودند کاملا درست و حق بود ،این مسئله در جلسه سران قوا مطرح شد و ایشان هم عنایت فرمودند. حواشی که مطرح می کنند چیز دیگری است.
از زمان اجرای طرح افزایش قیمت بنزین مطلع بودم/ اقناع عمومی لازم بود
وی ادامه داد: من از زمان اجرای طرح مطلع بودم اتفاقاً پنجشنبه با آقای رحمانی فضلی در مورد برخی مشکلات طرح صحبت کردم. سهشنبه هم در مجلس در جلسه غیر علنی به نمایندگان گفتم که چنین طرحی در حال اجرا است. به یاد ندارم که تاریخش را گفتم یا نه اما اعلام کردم که در روزهای آینده خواهد شد.
لاریجانی اظهار داشت: دولت میتوانست در قالب قانون هدفمندی یارانهها، این طرح را اجرا کند ولی به خاطر شرایط و حساسیت ها در شورای هماهنگی مشورت کرد. ولی پیشنهاد، پیشنهادِ دولت بود. آن قسمتی که سران تصمیم گرفتند این بود که همه منابع به صورت یارانه نقدی به مردم داده شود.
رئیس مجلس گفت: در مرحله اجرا اقناع عمومی لازم بود و الان هم لازم است، رسانه ها و صدا و سیما مسئول اقناع عمومی هستند. در ستاد وزارت کشور هم کمیته رسانهای بوده که بنا بوده کار بکنند و آقایان از صدا و سیما باید همت کنند.
برنامه ای برای انتخابات ریاستجمهوری ندارم
رئیس مجلس شورای اسلامی در مورد عدم حضورش در مجلس یازدهم گفت: امیدوارم مخالفان و موافقان همه خوشحال باشند، ولی در این زمینه بخلی نداریم، من فرزند کوچکی هستم و بیشتر از محضر نمایندگان استفاده می کردم. احساس نمی کنم که خلایی وجود داشته باشد. در میان نمایندگان افرادی وجود دارند که می توانند کارهای اساسی انجام دهند و این عرصه خالی نیست.
وی ادامه داد: در مورد اظهارات مخالفین که انشاالله حجت شرعی دارند، ما دشمن هم نیستیم و در این نظام کار می کنیم شاید نظر سیاسی و مخالف باشد.
لاریجانی در پاسخ به این سوال که شما به دنبال خانه نشینی نیستید گفت: نه ما هر وظیفهای که باشد انجام میدهیم، این 40 سال نیز روی عقیده مان کار کردیم، در زمان جنگ به گونه ای و بعد از جنگ هم به گونهای دیگر، برای ریاست جمهوری هم برنامهای ندارم.
ایران مجبور است در قبال برخی تعهدات خود به آژانس تجدید نظر کند
رئیس مجلس در پاسخ به سئوال دیگری در مورد کاهش تعهدات برجامی گفت: برخی از طرفهای اروپایی در مورد اجرای برجام میگویند که ما نمیتوانیم، برخی هم در داخل کشور معتقدند که اینها راست نمیگویند. اما به هر حال نتیجه اش برای ما یکی است، وقتی آمریکاییها از برجام خارج شدند ما باید از برجام استفاده میکردیم اما اینگونه نشد. باید اروپاییها برای معادله راهحلی پیدا میکردند و برخی کشورها نیز تکاپویی در این زمینه دارند اما نمیدانم به نتیجه برسد. اینکه فرمودید از سیاست ماشه استفاده میکنند، اگر آنها از سیاست ماشه استفاده کنند ایران هم مجبور است در قبال برخی تعهدات خود به آژانس تجدید نظر کند و این طرف ماشه هم وجود دارد. این طور نیست که آنها از این ظرفیت استفاده کنند و ایران نکند.
وی تأکید کرد: اگر عنصر نامطلوبی مقررات بینالمللی را زیر پا میگذارد باید جلوی او گرفته شود نه طرفی که به او اجحاف شده است. باید اروپاییها اقدام و آمریکاییها را قانع میکردند که به تعهدات خود بازگردند. تا یکسال هم صبر کردیم اما دیگر نمیتوانیم صبر کنیم. ضمن اینکه معتقدم همچنان راه دیپلماسی باز است ولی معتقدم از این حرفهای گستاخانه نسبت به ایران نباید بزنند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد شفافیت مالی کاندیداهای مجلس شورای اسلامی و عدم قانونگذاری مجلس در این خصوص گفت : مجلس در این مورد قانون تصویب کرد، قانونی در خصوص افزایش کیفیت انتخابات و برگزاری ملی و استانی انتخابات مجلس، شفافیت مالی نامزد ها در مجلس تصویب شد. و به شورای نگهبان رفت و شورای نگهبان ایراد گرفت. ما کار خود را انجام دادیم ایراد شورای نگهبان باید رفع شود.
لاریجانی اظهار داشت: بحث استانی شدن انتخابات بحثی بود که در سه دوره اخیر مطرح بود، تا انتخابات به صورت استانی و تناسبی برگزار شود تا افرادی که تفکر ملی و عمیق دارند انتخاب شوند. حدود یک سال پیش من در این خصوص با آیتالله جنتی صحبت کردم و گفتم که مرکز پژوهشهای مجلس در این خصوص به نتیجه رسیده است. آقای دهقان پیگیری موضوع بودند.
وی ادامه داد: بنده خودم جلساتی با آیتالله جنتی، کدخدایی، دهقان گذاشتم. درر آنجا مقرر شد که در قانون انتخابات جدید نظر کنیم تا ساختارش اصلاح شود و شفافیت مالی ایجاد شود و نقش احزاب و گروهها برجسته شود مسیر طی شد و برادران عزیز ما در کمیسیون هم به نتیجه رسید. در صحن علنی مجلس هم آرای مختلفی وجود داشت اما بالاخره به تصویب رسید و به شورای نگهبان ارسال شد.
از ایرادات شورای نگهبان به استانی شدن انتخابات مجلس یکه خوردیم
رئیس مجلس اظهار داشت: در شورای نگهبان به استان شدن و برخی مواد دیگر ایراداتی میگرفتند. ما در مجلس نسبت به این ایرادات یکه خوردیم. شاید نظر قاطبه شورای نگهبان این نبوده است .شنیدم که مجمع هم نظری داده است.
وی تاکید کرد: به هر حال مجلس کار خود را انجام داده است، اگر شما ایرادی دارید. باید از شورای نگهبان سوال کنید دو سال در مجلس موضوع بررسی شد و حدود 1 ماه در صحنه علنی مورد بررسی قرار گرفت. باید این بحث ملی که آیا انتخابات در مناطق کوچک خوب است و یا استانی شو؟د شاید بگویید یک تکه از این طرح باید جدا می شد ،اما فرصت نمی شد نظر شورای نگهبان را به صحن علنی آمد، که استان شدن حذف شود و بقیه مواد مورد بررسی قرار گیرد، اما مجلس روی استان شدن ایستاد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد دیدگاهش پیرامون نقش رضایت مردم در تصمیمگیریها گفت: این موضوع مهم است توضیح دادم که یارانه های غیر عادلانه به ضرر قاطع برای مردم است، باید این موضوع برای مردم توضیح داده می شود، ساز و کار نظام برای رضایت مردم و بهبود اقتصادی است منتها بعضی اوقات ممکن است اما آنطور که هست منعکس نشود باید رسانهها توضیح دهند البته خود دولت نیز باید توضیح دهد.
رئیس مجلس با بیان اینکه شورای نگهبان در مورد رایزنی هایش برای کاهش رد صلاحیتها و ایجاد فضای باز سیاسی گفت: رایزنی همیشه وجود داشته است من به عنوان رئیس مجلس با خانم ها و آقایان مواجه می شدم که به صلاحیت آنها توجه نشده و رد صلاحیت شدند و نامه به رهبری می نوشتم، ایشان به شورای نگهبان ارجاع می دادند. تماس گرفتیم که برخی موثر واقع نمی شد و برخی موثر واقع نمیشود. در این دوره نیز اگر احساس کنیم حقی از کسی ضایع شده است وظیفه داریم که ورود کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد اینکه آیا قرار است ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را به شما بسپارند گفت: مجمع رئیس دارد؛ از عجایب است.
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری در مورد حملات پارلمان اروپا به جمهوری اسلامی، گفت: پارلمان اروپا همیشه در معرض لابی هایی قرار داشته است، ما مذاکرات انتقادی با پارلمان اروپا داشتیم. اختلافات نظر های جدی با آنها داریم، اروپاییها در برخی زمینهها رفتارشان، رفتار منصفانه نیست اختلاف نظرهای داریم. آنها ما را نقد میکنند ما هم کار آنها را نقد میکنیم و راه بسته نیست و بین نمایندگان فعلی مجلس و پارلمان اروپا گفتگوهای وجود دارد.
لاریجانی در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه آیا نمایندگان برای افزایش قیمت بنزین مورد مشورت قرار گرفته اند یا خیر؟ گفت: بحث یارانهها در مجلس هم دو سال پیش مطرح شد و هم مهرماه، سازمان برنامه و مرکز پژوهشها نیز گزارشی در این خصوص دادند. هیئت رئیسه مجلس نیز موضوع را بررسی کرد. بنابراین این مطلب در مجلس مطرح بود اما اینکه آیا این تصمیم را مجلس گرفت یا نه باید گفت؛ خیر، این اختیار را به دولت داده بودیم. دولت در مورد زمان و نحوه اجرای این موضوع تصمیم گرفت.
رئیس مجلس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا دولت میتواند اصلاحات اقتصادی را ادامه دهد و آیا لزوم اصلاحات سیاسی نیز وجود دارد یا خیر گفت:همه اصلاحات ساختاری اقتصادی از جنسی که این بار انجام شد نیست. برخی در نهادهای اقتصادی باید انجام شود به عنوان مثال در مورد املاک و امکاناتی که قوا و نهادهای مختلف حجم گستردهای دارد این سوال مطرح است که از این بنا به درستی استفاده می شود؟ این بخشی از اصلاحات ساختاری است.
وی ادامه داد: صندوق های بازنشستگی دچار مشکل هستند در این خصوص باید در دولت و حکومت تدبیر شود. بنابراین برخی از اصلاحات اقتصادی از این جنس نیست که مشکلات اجتماعی ایجاد شود. اصلاحات ساختاری اقتصادی ضروری است ممکن است برخی از آنها در شرایط تحریمی امکان پذیر نباشد. به عنوان مثال در ساختار بودجه می توان اصلاحات اساسی ایجاد کرد.
لاریجانی در مورد اصلاحات ساختار سیاسی گفت: مورد اصلاح قانون اساسی باید گفت که هنوز از ظرفیتهای زیادی از قانون اساسی استفاده نشده است.اما به هر حال قانون اساسی وحی منزل نیست در یک شرایط آرام می توان برای بهتر شدن وضعیت سیاسی قانون اساسی را مورد بازنگری قرار داد، که ساز و کاری دارد. در وضعیت فعلی اصلاح ساختار اقتصادی مهم است.
رئیس مجلس در مورد تبعات قطع اینترنت گفت: اقدامی موقتی بود، تصمیم شورای امنیت بود و به خاطر کسب و کارها به زودی وصل شد.بخشی از قطعی ها نیز منطقه ای بود.