بزرگنمایی:
در دیدار اعضای هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با هیئت ادیان کره جنوبی بر به کارگیری ظرفیت ادیان برای صلح جهانی و کمک به بهبود شرایط زندگی تأکید شد.
به گزارش تبسم مهر تعدادی از اعضای هیأت علمی و رؤسای برخی از مراکز و پژوهشکده های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و اعضای کنفرانس ادیان برای صلح کره جنوبی در مرکز همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم دیدار و گفت و گو کردند.
در ابتدای این نشست حسن عبدی پور رییس اداره امور بین الملل مرکز همکاری های علمی و بین الملل پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این که در این پژوهشگاه ظرفیت های مهمی در حوزه گفت و گوی ادیان داریم، اظهار داشت: ما عضو دبیرخانه گفتوگوهای فرهنگی ایران و شرق آسیا هستیم و با مرکز گفت و گوهای ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی همکاری داریم.
وی افزود: ما ظرفیت های بالایی در تعاملات حوزه علوم انسانی به خصوص در زمینه های الهیات، فلسفه و کلام، اخلاق و معنویت، حقوق بشر و مبارزه با تروریسم و همچنین آینده پژوهی و مباحث آخرالزمانی داریم.
عبدی پور افزود: ما معتقدیم با توجه به پیش بینی مراکز تحقیقاتی و نظر سنجی که گفته اند در سال 2050 جمعیت اکثریت از جمعیت ادیان را طرفداران ادیان تشکیل می دهند، این مسؤولیت ادیان را مضاعف می کند و باید تلاش کنیم با همکاری و تعامل بیشتر پاسخگوی نیاز انسان معاصر و آینده باشیم.
در ادامه، ابراهیم علیپور رییس پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با معرفی حوزه های فعالیت این پژوهشکده ابراز داشت: موضوعاتی که می تواند زمینه های همکاری ما با کنفرانس ادیان برای صلح را ایجاد کند، پژوهش در مورد الحاد و موضوعاتی همچون دین و عقلانیت، کلام شیعی، عرفان شیعی، فلسفه اسلامی و فلسفه زبان است.
وی با بیان این که یکی از موضوعات مهمی که در این مجموعه کار شده، مسأله نفس و بدن است، افزود: پژوهشکده فلسفه و کلام بیش از 107 عنوان کتاب چاپ کرده و بیش از 100 نشست و مناظره علمی در حوزه الهیات و فلسفه اسلامی داشته است.
علیپور تصریح کرد: یکی از موضوعات مهمی که پژهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مشغول بررسی آن است بحث جاودانگی در اسلام و مسیحیت است؛ همچنین در سال 89 همایش بین المللی با موضوع مسأله نفس و بدن در این پژوهشگاه برگزار شده است و در زمینه علم دینی هم همایشی برگزار خواهد شد که امکان علم دینی را در اسلام و ادیان دیگر بررسی می کند و از مقالاتی که از ادیان دیگر در این موضوعات نوشته شود استقبال می کنیم.
وی با طرح این سؤال که چرا در مسیحیت شرقی در حوزه الهیات و فلسفه دین کمتر شاهد نظریه پردازی و تألیفات هستیم، گفت: نوعا کشیشان مسیحی در حوزه اروپا و آمریکا دارای تألیفات و نظریات در حوزه الهیات و فلسفه هستند ولی در حوزه شرق آسیا این نگاه علمی را کمتر می بینیم و آیا اصولا وجود ندارد یا ما بی خبر هستیم؟
در ادامه اسقف اعظم کیم هی جونگ رئیس کنفرانس ادیان برای صلح کرهجنوبی در پاسخ به سؤال دکتر علی پور با بیان این که در غرب اندیشه های اکادمیک بیشتر رواج دارد، تفاوت بین شرق و غرب در حوزه مسیحیت را تفاوت بین شهود و منطق دانست و گفت: در غرب تأکید بر روی امور منطقی و در شرق نگاه های کل گرایانه وشهودی وجود دارد.
وی اظهار داشت: شباهت های زیادی بین اسلام ومسیحیت در شرق وجود دارد و امیدواریم که همایش جاودانگی در اسلام و مسیحیت که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار خواهد شد به توسعه عرفان و معنویت در جهان کمک کند.
همچنین جونگ گک از اعضای کنفرانس ادیان برای صلح کره جنوبی فلسفه دین را همان فلسفه زندگی دانست و گفت: مهمترین مسأله این است که اول زندگی و بعد دین می آید بنابراین دین باید بتواند به بهتر شدن زندگی کمک کند.
وی با اشاره به سفر خود به یزد و دیدار با زرتشتیان و بناهای تاریخی مسلمانان در یزد ابراز داشت: کاشی های آبی در معماری ایرانی نماد مذهب است و رنگ آبی به معنی زندگی و مهربانی است و این ها نشانههای خوبی از دین اسلام برای اشاعه فرهنگ صلح میان ادیان در جهان است.
جونگ گک افزود: درسی که ما باید از دین بگیریم این است که باید به همدیگر کمک کنیم و باری از دوش انسان ها برداریم زیرا مهربانی به انسان ها وظیفه ما است و ما باید روی این وظیفه تمرکز کنیم.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی اسلامی مدیر گروه پژوهشی اخلاق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار داشت: بحث جدی در مورد ادیان که به اخلاق جهانی مربوط می شود تلاشی است که ادیان ابراهیمی می توانند در جهت کمک به رعایت اخلاق محیطزیست داشته باشند که در بیانیه های جهانی به صورت جزئی تر این موضوع قید شود.
وی افزود: به عنوان مثال اگر در برخی کشورها اقتضائات محیط زیستی رعایت نشود و تمام دولت های جهان ملزم به رعایت محیط زیست نباشند در واقع دودش به چشم همه دنیا خواهد رفت.
مدیر گروه پژوهشی اخلاق با بیان این که اسلام مانند دیگر ادیان ابراهیمی وارد جزئیات مدیریت نمی شود، گفت: اگر سیستم های سوسیالیستی و سرمایه داری مطابق عدالت و احسان رفتار کنند مطابق اندیشه دینی رفتار کرده اند ولی باید توجه داشته باشیم که عدالت از نظر دینی منحصر به عدالت اجتماعی نیست بلکه عرصه فردی و درونی انسان ها را هم شامل می شود.
وی ادامه داد: عدالت در اسلام مانند مسیحیت و یهودیت هدف نیست بلکه وسیله است و سیستم مدیریتی و کسب و کار با اجرای عدالت باید انسان را به خداوند نزدیک کند؛ بنابراین با این شرایط و قیود، قالب مدیریت زیاد فرق نمی کند که سوسیالیزمی باشد یا کاپتالیزمی.
در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین مهدی فیروزی عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این که بعضا دیدگاه هایی به نام شیعه مطرح می شود که دیدگاه های واقعی شیعه نیست، گفت: همانطور که برخی دیدگاه ها مانند داعش، بوکوحرام و طالبان تحت عنوان دیدگاه اسلامی مطرح می شود ولی اسلام واقعی نیست. بنابراین شما در ایران می توانید دیدگاه های شیعه و اسلام را بدون واسطه ببینید.
وی ابراز کرد: موضوعات مختلفی می تواند مبنای همکاری ما قرار بگیرد از جمله موضوع حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه که همکاری ادیان در این دو موضوع می تواند از درد و رنج مردم جهان بکاهد همچنین موضوع حقوق محیط زیست محور مهمی برای همکاری ما است.