بزرگنمایی:
رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایرانی گفت: از دولت، وزارت خارجه و سفیر ایران در گرجستان توقع داریم نتیجه هشدارها و برخوردهایی که از ناحیه گرجستان متوجه اتباع ایرانی شده است را پیگیری و به مردم اعلام کنند. باید مشخص شود چه برخوردهایی با خاطیان شده است. آنها باید به دادگاههای صالحه و محاکم قانونی معرفی شوند و دولت گرجستان نیز از مردم ایران عذرخواهی کند.
به گزارش تبسم مهر حرمتالله رفیعی در پی بازگرداندن شماری از شهروندان ایرانی از گرجستان که با وجود ابراز گلایهمندی وزارت خارجه کشورمان به سفیر دولت تفلیس در تهران، همچنان تا روز چهارشنبه (21 آذرماه) ادامه داشت، درباره لزوم ادامه روابط گردشگری دو کشور در چنین وضعی به ایسنا گفت: به شهروندان ایرانی اهانتی شده است. توقع داریم دولت برای رفع این مشکل تلاش کند. ما نمیخواهیم با گرجستان مقابله به مثل کنیم، چون عمل آنها را قبیح میدانیم. در چنین شرایطی این دولتها هستند که باید تلاش کنند حقوق شهروندی حفظ شود. ما هم از دولتمان توقع داریم برخورد ناشایست با شهروندان ایرانی که مشکل قانونی برای ورود به این کشور را نداشتند، پیگیری کند تا فرد یا افراد خاطی تنبیه شوند.
وی افزود: فقط یک مورد از آن برخوردهای چالشبرانگیز و نامحترمانه با اتباع ایرانی در مرزهای گرجستان، رسانهای شده است موارد دیگری هم بوده، لازم است سفیر ایران در گرجستان سریعتر از ادامه این رفتار توهین آمیز جلوگیری کند. چرا مسافر ایرانی که مدارک کاملی داشته 20 ساعت در فرودگاه گرجستان بازداشت شده است، اگر این شخص تخلفی داشته قانونی رسیدگی میکردند اگر هم متخلف نبوده، پس علت این برخورد چه بوده است.
این فعال گردشگری ادامه داد: در گردشگری تداوم روابط یکسویه امکانپذیر نیست، ما میخواهیم با گرجستان روابط دو جانبه داشته باشیم. سالانه شمار زیادی از ایرانیها به این کشور سفر و در آن هزینه میکنند، توقع داریم به آنها احترام بگذارند. در شرایطی که ایرانیها احترام گردشگر خارجی را حفظ میکنند انتظار میرود این رفتار دو سویه باشد.
وی افزود: به عنوان بخش خصوصی میتوانیم تورهای گرجستان را متوقف کنیم، ولی با این تصمیم فقط مردم و آژانسهای مسافرتی که بخشی از هزینه این سفر را از قبل به بخشهای خدماتی در کشور گرجستان پرداختهاند، متضرر میشوند.
رفیعی همچنین تاکید کرد: رسیدگی به این مسائل از عهده و شرح وظایف بخش خصوصی یا سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خارج است، دستگاه دیپلماسی باید وارد عمل شود. ما بدون اقدام وزارت خارجه نمیتوانیم سفر به این کشور را یکطرفه متوقف کنیم، آنها باید نخست هشدار دهند و اگر این رفتار ادامه داشت رسما به مردم اعلام کنند که به این کشور نروند تا به این ترتیب علاوه بر حفظ شأن و حقوق اتباع ایرانی، خسارتهای مالی هم جبران شود.
دولت گرجستان در هفتههای اخیر پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در پذیرش مسافران ایرانی چرخش سیاسی نشان داد و برخی از اتباع ایرانی را با وجود همراه داشتن مدارک کامل سفر، بازگرداندند. گرجستان با وجود هشدارهای وزارت خارجه کشورمان هنوز پاسخ شفافی درباره این برخوردها نداده است. ایران و گرجستان از سال 2019 رژیم لغو روادید را به اجرا گذاشتند، پس از آن سفیر این کشور در ایران اعلام کرد: سفر ایرانیها در این مدت به گرجستان 600 درصد رشد داشته است.