کتاب مجموعه مقالات «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین»
دینی و مذهبی
بزرگنمایی:
کتاب مجموعه مقالات «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» تلاش کرده تا با رویکردی جامعه شناختی ظرفیتهای فرهنگی و تمدنی اربعین به مثابه یکی از مهمترین مناسک دینی را بررسی کند.
به گزارش تبسم مهر کتاب مجموعه مقالات مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» به کوشش مسعود معینی پور و همکاری پژوهشگاه فرهنگ و هنر اسلامی به همت سوره مهر در سال 1394 منتشر شد.
کتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» به چهار فصل تقسیم می شود؛
فصل نخست این کتاب با عنوان «مدنیت و امت در بستر اربعین» به موضوعاتی از قبیل ظرفیت های تمدنی کنگره اربعین، مدنیت و معنویت در آن و تلاش های راهبردی در تاثیرات راهپیمایی اربعین بر تمدن سازی اسلامی پرداخته شده است.
فصل دوم این کتاب با عنوان «ظرفیت های کلان اجتماعی یک آیین دینی» موضوعاتی از قبیل ظرفت های گردهمایی اربعین، فرصت های پنهان آن مدیریت رسانه ای آن، اصلاح الگوی زیارت گردشگرانه و ... را مورد بازاندیشی قرار داده است.
کتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» در فصل سوم خود با عنوان «آیین حسینی؛ ظرفیت های فرادینی» درباره نقش آیین اربعین به منزله گفتمانی برای تعامل و تفاهم گفتمان های متنوع مذهبی، آیین اربعین و جهانی سازی و ظرفیت های فرادینی و بین المللی مراسم اربعین حسینی(ع) بحث می کند.
فصل چهارم و پایانی این کتاب هم که عنوان «الگویی برای مطالعات آینده اربعین پژوهشی» را به خود گرفته با محور قرار دادن مطالعات و پژوهش هایی که درباره این رویداد بزرگ صورت می گیرد تلاش می کند تا یک الگوی نظری برای این پژوهش ها بازشناسی کند.
کتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» جزو اولین تلاش های فکری اندیشه ای در زمینه نظریه پردازی درباره رویداد بزرگ و گردهمایی عظیم شیعیان در آیین اربعین حسینی(ع) است. رویدادی که از چند سال پیش هر ساله به مناسبت اربعین صورت می گیرد و از همان آغاز نشانگر ظرفیت های عظیم فرهنگی تمدنی در جهان تشیع و حتی فراتر از آن در کلیت جهان اسلام بود.
مقالات کتاب «مدنیت، عقلانیت، معنویت در بستر اربعین» توسط پژوهشگران و متخصصان رشته های مختلف دانشگاهی و حوزوی نوشته شده است که از جمله این موارد می توان به مسعود معینی پور، عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) - حبیب الله بابایی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی - سیدحسین شرف الدین، عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) - حسن خجسته، عضو هیئت علمی دانشکده صدا و سیما - مصطفی جمالی، عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی - محمد تقی کریمی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی و... اشاره کرد.