بزرگنمایی:
رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران با اشاره به مشکلات جابهجایی و نگهداری روزنامهها و نشریات قدیمی، اظهار کرد که در صورت اسکن نکردن آنها، تا ۲۰ یا ۳۰ سال آینده دیگر قابل استفاده نخواهند بود.
به گزارش تبسم مهر مراسم افتتاح بخش نشریات کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران ظهر روز یکشنبه (21 مهر ماه) با حضور محمود نیلی احمدآبادی (رئیس دانشگاه)، حجتاسلام و المسلمین رسول جعفریان (رئیس کتابخانه مرکزی)، سید فرید قاسمی (پژوهشگر تاریخ مطبوعات)، علی دهباشی (مدیر مجله بخارا) و جمعی از استادان دانشگاه و پژوهشگران برگزار شد.
حجتاسلام جعفریان _ رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران _ در این مراسم، در سخنانی درباره فرآیند راهاندازی بخش نشریات کتابخانه این دانشگاه، اظهار کرد: به طور کلی کتابخانه دارای بخشهای مختلفی است. بخش کتابهای چاپی که به کتابهای نفیس و سنگی سربی و خطی و کتابهای چاپی عادی (فارسی، عربی و لاتین) تقسیم میشود. بخش اسناد کتابخانه نیز در مجموعه خطی نگهداری میشود.
او ادامه داد: بخشی که برای کتابخانه مرکزی بسیار اهمیت دارد و سرمایههای زیادی را نیز در خود جای داده است، بخش نشریات (مجلات و روزنامهها) است که به دو بخش فارسی و عربی و لاتین تقسیم میشود. از ابتدا نشریاتی برای این بخش جمعآوری میشد، اما زمانی به شکل جدیتری دنبال شد که دانشگاه مجموعه عظیم نشریات شخصی به نام محمد رمضانی، از کتابفروشهای معروف و قدیمی ناصرخسرو را بعد از درگذشت او خریداری کرد. بر همین اساس پایه این بخش از کتابخانه تکمیل شد.
جعفریان خاطرنشان کرد: هماکنون در کشور مجموعه آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس، کتابخانه ملی و کتابخانه دانشگاه تهران در حوزه نشریات مجموعههای خوبی دارند. طبق آخرین آمار، بخش نشریات کتابخانه دانشگاه تهران 2 هزار و 764 عنوان مجله فارسی، 2 هزار و 648 مجله لاتین، یک هزار و 989 عنوان روزنامه فارسی و 102 عنوان روزنامه لاتین در اختیار دارد. پیشتر اینها در طبقات مختلف کتابخانه بودند و از نظر دسترسی مشکلاتی وجود داشت، اما الان به کمک افرادی همچون فرید قاسمی، علی دهباشی، رحمانی، سلیمانی و ... این نشریات در یک بخش متمرکز شدهاند.
رئیس کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران همچنین بیان کرد: اجرای این طرح حدود 430 میلیون هزینه داشت که توسط بینیاد مستضعفان اجرا شد. در حال حاضر یک پنجم نشریات موجود در این بخش صحافی نشده هستند که برای صحافی آنها نیاز به مبلغی حدود 100 میلیون داریم. این درحالی است که این نشریات دارای ارزش زیادی هستند و نیاز به مراقبت دارند.
او با اشاره به مشکلات جابهجایی روزنامههای قدیمی و اسکن نشریات، یادآور شد: بخشی از روزنامه در طبقات بالایی است که ما نمیتوانیم آنها را جابهجا کنیم، چراکه با یک تکان فرومیریزند و باید حتما اسکن شوند؛ اگر نه تا 20 یا 30 سال دیگر اصلا قابل استفاده نیستند.
در این مراسم همچنین از کتاب «روزنامهها و مجلههای کمیاب دانشگاه تهران» به قلم سید فرید قاسمی رونمایی شد.