بزرگنمایی:
امروزه ایستگاههای آتشنشانی در سراسر جهان وجود دارند، اما آیا تاکنون این پرسش برایتان پیش آمده است که نخستین اداره آتشنشانی از چه هنگام آغاز به کار کرد؟
به گزارش تبسم مهر هزاران سال پیش از این آتشنشانی به شکل کنونی رایج نبود. اگر خانهای آتش میگرفت، تکتک افراد آن خانه یا هر رهگذری نقش مأمور آتشنشانی را بازی میکردند.
مردم برای خاموش کردن آتش گروهی به نام «سطلداران» تشکیل میدادند. این عده از نقطه آتشسوزی تا لب رودخانه یا چاه به صف میایستادند و سطلهای پر از آب را دست به دست میکردند تا به نفرات جلو میرسید و آنها آب را روی شعلههای آتش میریختند.
در سال 1045 خورشیدی (1666 میلادی) در شهر لندن یک آتشسوزی بزرگ درگرفت و بیش از 13 هزار خانه از جمله بنای کلیسای جامع سنتپل را در کام خود فرو برد و سوزاند.
در آن زمان انگلیسیها برای رساندن و پاشاندن آب از رودخانه به کمک شیلنگ از چندین تلمبه دستی استفاده کردند. ساکنان شهر لندن گروههای داوطلبانه آتشنشانی تشکیل دادند و خود به آنها پیوستند. این داوطلبان عهد بستند که هرگاه آتشی خانمانسوز در جایی شعلهور شود هر کاری که داشته باشند کنار بگذارند و برای خاموش کردن آن بشتابند.
نخستین اداره آتشنشانی رسمی با کارمندان حقوقبگیر در سال 1058 خورشیدی (1679 میلادی) در بوستون از شهرهای ایالات متحده امریکا دایر شد. در این شهر نیز مانند لندن در سالهای 1032 و 1055 خورشیدی (1653 و 1676 میلادی) آتشسوزیهای بزرگی رخ داده بود. شهرداری بوستون ساختن یک موتور مخصوص تلمبه دستی را به انگلستان سفارش داد و 13 نفر را برای اداره آن استخدام کرد.
نخستین اداره آتشنشانی داوطلبانه ایالات متحده امریکا در سال 1115 خورشیدی (1736 میلادی) به دست «بنجامین فرانکلین» در فیلادلفیا تأسیس شد. این اداره جای گروه سطلداران را که تا آن زمان فعال بود، گرفت.
در سال 1214 خورشیدی (1835 میلادی) نخستین گروه آتشنشانی رسمی در شهر نیویورک نیز آغاز به کار کرد. این گروه چهار عضو داشت که سالانه 250 دلار حقوق میگرفتند. یک سال بعد این افراد به 40 نفر افزایش یافتند و نام «پلیس آتشنشانی» بر آنها نهاده شد. همچنین نخستین اداره آتشنشانی شهر نیویورک در سال 1234 خورشیدی (1855 میلادی) سازمان یافت.
نخستین ایستگاه آتشنشانی ایران در سال 1221 خورشیدی (1842 میلادی) توسط نیروهای روس در شهر تبریز تأسیس شد. پس از آن دو ایستگاه آتشنشانی در شهرهای مسجدسلیمان و آبادان به منظور حفاظت از تأسیسات نفتی ایجاد شد. رفتهرفته ایستگاههای آتشنشانی در دیگر شهرهای کشور راهاندازی شدند.
امروزه در تمام کشورهای جهان ادارات و سازمانهای آتشنشانی وجود دارد و میلیونها آتشنشان در صدها هزار ایستگاه آتشنشانی در سراسر جهان مشغول به خدمت هستند.
منبع: برگرفته از مجموعه کتابهای «باز هم بمن بگو چرا» اثر آرکدی لئوکوم، ترجمه دکتر سید محمد هاشمی؛ با کمی تغییر و اضافات.