بزرگنمایی:
افزایش ۹۰ درصدی تولید پسته در باغ های کرمان نسبت به سال گذشته رونق تولید و تصاحب مجدد بازارهای بین المللی را پیش روی این صنعت ارزآور قرار داده است.
به گزارش تبسم مهر استان کرمان 80 درصد پسته ایران را تولید می کند و رقیبی انحصاری در مقابل تولید پسته آمریکا در بازارهای جهانی محسوب می شود، در حالی افت 95 درصدی تولید پسته در سال گذشته استان کرمان را با شوک اقتصادی مواجه کرده بود که در سال جاری تولید چشمگیر پسته و کیفیت مطلوب محصول موجب نگرانی کشاورزان آن سوی مرز شده است و حالا عرصه تلاش و کوشش کشاورزان استان کرمان مهیا شده و تجار کشورهای مختلف برای خرید پسته ایران در اتاق های بازرگانی و انجمن های پسته استان کرمان صف کشیده اند.
تجار کشورهای مختلف برای خرید پسته ایران در اتاق های بازرگانی و انجمن های پسته استان کرمان صف کشیده اند
تولید پسته؛ سالیانه 1.5 تا 1.7 میلیارد دلار ارز برای استان کرمان به همراه دارد و پیش بینی می شود در سال جاری تلاشهای کشاورزان به همراه مساعد بودن اقلیم و بارندگی موجب بازگشت ایران به اوج تولید پسته شود.
اگر نگاهی به باغهای پسته استان کنید فقط تلاش شبانه روزی و برداشت، ضبط و فرآوری محصولی را می بینید که بیش از یک میلیون خانواده برای ارتزاق به آن چشم دوخته اند.
رونق تولید و افزایش اشتغال در استان کرمان
مراکز تجاری پسته در خیابان های کرمان، رفسنجان، زرند، انار، کرمان، سیرجان و راور که بزرگترین تولید کنندگان پسته ایران محسوب می شوند مملو از تابلوهای خرید پسته از انواع مختلف شده و خرید و فروش محصول آغاز شده است.
حالا به زحمت می توان کارگر بیکاری را در مراکز تجمع کارگران استان کرمان یافت و رفت و آمد ادوات کشاورزی در جاده های روستایی و حمل گسترده محصول به سمت مراکز ضبط و نگهداری پسته نشان از یک سال پر برکت را دارد.
قیمت پسته در بازار داخلی تعدیل شده است
در حال حاضر به دلیل عرضه بالای محصول قیمتهای سال گذشته تعدیل شده است و مشتریان نیز با فراغ بال بیشتری در حال خرید محصول هستند اما نکته قابل توجه اینکه 90 درصد پسته موجود در استان کرمان صادراتی است و در حالیکه سال گذشته بخشی از بازار بین المللی از دست صادر کنندگان خارج شد حالا تلاش برای بازیابی بازار در حال انجام است.
برداشت پسته کال و صادرات به اروپا، کشورهای عربی و چین
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان اظهارداشت: در حال حاضر کار برداشت پسته در باغهای شهرستانهای شمالی و غرب استان کرمان آغاز شده است اما با توجه به سرمای نسبی در ماههای ابتدای سال جاری برداشت کمی به تاخیر افتاده است، بیشترین برداشت کنونی مربوط به پسته کال است که مشتری های قابل توجهی در بازار کشورهای عربی و اروپا دارد.
عباس سعیدی بیان کرد: به نظر می رسد در سال جاری بین 100 تا 150 هزار تن پسته برداشت شود و هم اکنون کار برداشت در 212 هزار هکتار باغ پسته در استان کرمان بدون هیچ مشکلی در حال انجام است.
وی تصریح کرد: برداشت محصول تا پایان مرداد ماه در استان کرمان ادامه دارد و همکاری لازم بین مسئولان جهاد کشاورزی، کشاورزیان و انجمن های پسته و صادراتی وجود دارد.
سعیدی به کشاورزان در خصوص رعایت اصول بهداشتی در راستای کنترل سم آفلاتوکسین تاکیدکرد و بیان داشت کارشناسان جهاد کشاورزان آماده مشاوره به کشاورزان هستند.
بازارهای خارجی باید مجدد احیاء شوند
وی تاکید کرد: امسال هم کیفیت و هم کمیت محصول بسیار مطلوب است و از هم اکنون دستگاههای متولی باید برای تامین شرایط برای صادرات برنامه ریزی کنند.
امسال هم کیفیت و هم کمیت محصول بسیار مطلوب است و از هم اکنون دستگاههای متولی باید برای تامین شرایط برای صادرات برنامه ریزی کنند
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان به عنوان بزرگترین تولید کننده پسته در جهان بیان کرد: تمام شرایط برای برداشت مناسب و نگهداری پسته و فرآوری برای صادرات فراهم شده است، پیش بینی ما برداشت 30 هزار تن پسته در باغ های پسته شهرستان است که بخش قابل توجهی صادر می شود.
حسین رضایی افزود: در سال جاری پیش بینی تولید پسته در کشور بیش از 220 هزار تن خواهید بود که البته استان کرمان در این میان سهمی بین 100 هزار تا 150 هزار تن خواهد داشت.
وی افزود: در سال جاری کمترین خسارت از آفات، تغییرات اقلیمی و خشکسالی در شهرستان وجود داشت اما همچنان مهمترین تهدید بلند مدت پسته رفسنجان کم آبی است.
وی همچنین از خسارت نسبی پسته به دلیل گرما زدگی خبر داد و افزود: بیشترین خسارتها به پسته کله قوچی و کبری وارد شده است اما همچنان ما یکی از مهمترین قطبهای تولید پسته هستیم و در سال جاری پسته به کشورهای عربی، خاور دور به خصوص چین، آمریکای جنوبی، اروپا، روسیه، کشورهای شمالی، همسایه های غربی صادر می شود.
وی خواستار تولید مکانیزه، آبیاری هوشمند و برداشت علمی محصول و صادرات با بسته بندی و معرفی برند مطلوب شد و گفت: باید راندمان تولید در هر هکتار برای افزایش توان رقابت پذیری در بازار جهانی افزایش یابد.
مبارزه با آفلاتوکسین در دستور کار قرار دارد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زرند نیز عنوان کرد: هم اکنون کار برداشت پسته کال در باغ های زرند آغاز شده و این محصول به دلیل صادراتی بودن از اهمیت ارزآوری بالایی برخوردار است.
علی زراعی افزود: برداشت محصول رسیده نیز در حال آغاز شدن است و کار و تلاش در 37 هزار و 400 هکتار باغ کشاورزی در حال انجام است.
وی تصریح کرد: مغز پسته کال قیمت مطلوب در بازار کشورهای عربی، چین و اروپا دارد و این کار طی دو هفته ادامه می یابد و بلافاصله بعد از برداشت پسته کال مرحله اصلی برداشت پسته آغاز و 25 هزار تن محصول وارد بازار خواهد شد.
باید تلاش شود با تکیه برتوان علمی و مکانیزه کمترین ضایعات را در فرآوری پسته داشته باشیم
وی بر نظارت بر واحدهای ضبط و فرآوری پسته برای کنترل سم آفلاتوکسین تاکید کرد و بیان داشت: باید تلاش شود با تکیه برتوان علمی و مکانیزه کمترین ضایعات را در فرآوری پسته داشته باشیم تا شاهد ارزآوری مطلوب باشیم.
وی گفت: در صورت آلوده شدن پسته به آفلاتوکسین صادرات محصول تحت الشعاع قرار می گیرد به همین دلیل کنترل های بهداشتی در تمامی سطوح با دقت انجام می شود.
وی گفت: 110 پایانه مکانیزه، 450 نیمه مکانیزه و 5 هزار پایانه خانگی ضبط پسته در شهرستان زرند وجود دارد.
پس از خسارت های سنگین به باغ های پسته در سال گذشته و کاهش 95 درصدی تولید حالا کشاورزان استان کرمان به دلیل تولید مطلوب در سال جاری خود را برای برگزاری جشن برداشت پسته آماده می کنند، در استان کرمان بیش از یک میلیون نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در بازار پسته فعال هستند.