آخرین مطالب

مغز متفکر محققان ایرانی با خارجی‌ها یکسان است علمی و دانشگاهی

مغز متفکر محققان ایرانی با خارجی‌ها یکسان است

  بزرگنمایی:
یک پژوهشگر شاخه زمین‌شناسی چالش‌های انجام پژوهش در رشته‌های علوم پایه را از جنس سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، مشکلات ارزی و دشواری ورود تجهیزات آزمایشگاهی به کشور عنوان کرد و گفت: با دست خالی مقالات معتبری ارائه می‌دهیم و مغز متفکر محققان ایرانی با محققان خارج از کشور یکسان است؛ تنها از نظر دسترسی به ابزار و امکانات ضعف داریم.

به گزارش تبسم مهر علی کدخدایی ایلخچی  با اشاره به اینکه علوم پایه گرایش‌های ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست‌شناسی و زمین‌شناسی را شامل می‌شود، گفت: چنان که از اسم علوم پایه برمی‌آید، این علوم پایه و مبنای سایر علوم هستند؛ مثلاً زیست‌شناسی مبنای علم پزشکی است یا رشته‌های مهندسی از نتایج تحقیقات علوم پایه همچون شیمی و زمین‌شناسی استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه در سایر کشورها پروژه‌های مهمی در حوزه علوم پایه تعریف شده و گرنت‌های بسیار خوبی به آن‌ها اختصاص داده می‌شود، تصریح کرد: در کشور ما حمایت‌هایی از انجام تحقیقات در رشته‌های علوم پایه صورت می‌گیرد، اما این حمایت‌ها کافی نیست. طرح‌های حمایتی از چند سال پیش شروع به کار کرده‌اند؛ به عنوان مثال صندوق "حمایت از پژوهشگران جوان کشور" پروژه‌های مقطع دکتری یا پسادکتری رشته‌های علوم پایه را مورد حمایت قرار می‌دهد.

عضو هیئت علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه تبریز یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در حوزه تحقیقات علوم پایه را "نبود آزمایشگاه‌های مجهز برای انجام تحقیقات" عنوان کرد و گفت: در بسیاری از آزمایشگاه‌ها دستگاه‌هایی هست که یک قطعه آن‌ها خراب شده و به عنوان مثال باید از کشور فرانسه وارد شود، اما به دلیل مشکلات ارزی و تحریم‌ها در اختیار ما قرار نمی‌گیرد.

کدخدایی ادامه داد: به عنوان مثال اگر بخواهیم دستگاهی در زمینه نفت یا زمین‌شناسی از آمریکا خریداری کنیم، به هیچ وجه چنین امکانی نداریم. اگر همان دستگاه را از انگلیس خریداری کنیم باید آن را به افغانستان، از افغانستان به ترکیه، از ترکیه به عراق و از عراق به ایران بیاوریم که این اقدام نه تنها با مشکلات زیادی مواجه بوده، بلکه بسیار هزینه‌بر است.

وی یادآور شد: بسیاری از تجهیزات آزمایشگاهی در علوم پایه قدیمی شده‌اند و نیاز به به‌روز رسانی دارند. به عنوان یک زمین‌شناس اگر بخواهم کار تحقیقاتی باکیفیت انجام دهم نیاز به دستگاه‌های متعدد از جمله آخرین ورژن میکروسکوپ الکترونیکی و ... دارم تا بتوانم مقالات خوبی ارائه دهم. این در حالی است که بسیاری کارها را با دست خالی انجام می‌دهیم.

دانشیار گروه زمین‌شناسی دانشگاه تبریز ادامه داد: علوم پایه می‌تواند با مطالعات نظری و توسعه علم جلو ‌برود مثلاً اینکه به دنبال اثبات یک فرمول در فیزیک باشد یا روشی را توسعه دهد. در عین حال این شاخه از علوم می‌تواند به دنبال انجام کارهای تجربی یا عملی باشد که این مورد نیاز به مطالعات آزمایشگاهی دارد.

کدخدایی با اشاره به سابقه تحصیلی خود در دانشگاه Curtin استرالیا، گفت: برای تجهیز یک آزمایشگاه مرکزی در این دانشگاه، 12 میلیون دلار هزینه شد. با توجه به تفاوت عمده‌ای که از این نظر با کشورهای غربی داریم، می‌توان گفت چالش‌های انجام تحقیق در حوزه علوم پایه در کشور ما بیشتر از جنس سخت‌افزاری، نرم‌افزاری، مشکلات ارزی و دشواری ورود تجهیزات آزمایشگاهی به کشور است.

ضرورت کاهش پذیرش دانشجو در رشته‌های علوم پایه

وی در پاسخ به این سؤال که کم شدن گرایش جوانان به رشته‌های علوم پایه چه پیامدهایی در بخش پژوهش به جا می‌گذارد، توضیح داد: تبعات ضعیف شدن علوم پایه و کم شدن استقبال از آن، خودش را در علوم دیگر از جمله فنی مهندسی و پزشکی نشان می‌دهد. مشکل عمده در رشته‌هایی همچون فیزیک، شیمی یا زمین‌شناسی اشتغال فارغ‌التحصیلان است.

پژوهشگر جوان برجسته شاخه زمین‌شناسی سال 98 فرهنگستان علوم تصریح کرد: جوانی که مقطع دکتری رشته فیزیک را اخذ می‌کند در صورتی که بخت با او یار باشد می‌ تواند به عنوان عضو هیئت علمی در دانشگاه جذب شود. این در حالی است که با وجود تعداد زیاد فارغ‌التحصیلان علوم پایه، جذب کمتری در دانشگاه‌ها اتفاق می‌افتد؛ بنابراین اگر قرار باشد کسی با درجه دکتری به کار در یک شرکت مشغول شود، ترجیح می‌دهد همین کار را با مدرک لیسانس انجام دهد.

کدخدایی اظهار کرد: دانشگاه‌ها در علوم پایه بسط پیدا کرده‌اند و به دانشگاه‌های ملی شاخ و برگ داده شده است. این در حالی است که با وجود 31 استان، بایستی 31 دانشگاه رشته‌های علوم پایه را جذب کنند. اگر تنها استان تهران را در نظر بگیرید، دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی، خوارزمی و بسیاری دانشگاه‌های دیگر در رشته‌های علوم پایه دانشجو جذب می‌کنند در حالی که جامعه این اندازه کشش ندارد.

وی تأکید کرد: ظرفیت پذیرش دانشگاه‌ها در رشته‌های علوم پایه باید کمتر شده و به دانشگاه‌های درجه یک و سراسری محدود شود. در ایالت استرالیای غربی که وسعت آن حدوداً دو برابر ایران است، تنها یک دانشگاه علوم پایه وجود دارد. اگر با روند  کنونی که موجب بی‌انگیزگی دانشجویان علوم پایه است پیش برویم، این موضوع تهدیدی جدی برای  فن و تکنولوژی ما اعم از علوم فنی مهندسی، تحقیقات فضایی، علوم پزشکی و... به حساب می‌آید.

مغز متفکر محققان ما با محققان خارجی یکسان است

دانشیار گروه زمین‌شناسی دانشگاه تبریز در پاسخ به این سؤال که آیا اولویت‌های تحقیقاتی ما در علوم پایه با اولویت‌های دنیا در این حوزه یکسان است یا خیر، تشریح کرد: کشور ما با شتاب تندی در همه علوم پیش می‌رود. با شناختی که از محققان خارج کشور دارم، محققان ما هیچ از محققان خارجی کم ندارند و اگر سواد و اطلاعاتشان از آن‌ها بیشتر نباشد، کمتر نیست.

کدخدایی اضافه کرد: مزیتی که محققان خارجی نسبت به ما دارند، امکانات و بودجه‌های پژوهشی بسیار خوب و حمایتی است که صنعت، دولت و جامعه از رشته‌های علوم پایه می‌کند. بنابراین فرق ما با آن‌ها این است که آن‌ها ابزار کار را دارند اما ما در حوزه ابزار ضعف داریم؛ در حالی که مغز متفکر هر دوی ما یکی است.

وی گفت: با این وجود دانشگاه‌های ما با دست خالی مقالات معتبر ارائه می‌دهند و دانشگاه‌هایی همچون تهران، تبریز، شیراز، ، اصفهان، شهید بهشتی، صنعتی شریف و ... جزو دانشگاه‌های برتر کشور هستند که رتبه‌های زیر 1000 دنیا را، در رده‌بندی بین دانشگاه‌ها، به خود اختصاص داده‌اند.

نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی؛ حتی در تحقیقات کاربردی

این پژوهشگر جوان حوزه تخصصی تحقیقات خود را "کاربرد هوش مصنوعی در زمین‌شناسی" و به ویژه شاخه نفت عنوان کرد و توضیح داد: کاربرد هوش مصنوعی شامل دانش استفاده از روش‌های کامپیوتری و مدل‌های کامپیوتری در حوزه زمین‌شناسی است که بیشتر کارهای نرم‌افزاری را شامل می‌شود و از جنس روش یا method است. این در حالی است که بعضاً در کاربرد روش‌ها به تجهیزات آزمایشگاهی نیاز داریم تا بتوانیم از نتایج کار اطمینان حاصل کنیم.

کدخدایی با بیان اینکه به ندرت پیش می‌آید کسانی بعد از ورود به یک حوزه خاص در علوم پایه بتوانند پا به پای دنیا حرکت کنند، توضیح داد: معمولاً بر اساس تحقیقات بنیادین ابزارها و روش‌های نوین ابداع می‌شود. زمانی که در انجام تحقیقات خود از روش‌های نرم‌افزاری و برنامه‌نویسی استفاده می‌کنیم، در واقع الگوریتمی به ما داده شده و ما نرم‌افزاری را بر اساس آن تولید یا شبیه‌سازی می‌کنیم. این در حالی است که ممکن است قیمت خرید لایسنس این نرم‌افزار 300 هزار دلارباشد که قیمت بسیار بالایی است؛ بنابراین چنین تحقیقاتی هم از نوع بنیادین و هم کاربردی به شمار می‌آید.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند