بزرگنمایی:
داستان پر غصه سیلاب همچنان در رودبار ادامه دارد، جایی که اهالی ۱۱ روستا ۶ ماه بی خانمانی را تجربه کرده اند، اینجا وعده های محقق نشده وزیر هم خریدار ندارد.
به گزارش تبسم مهر وقوع سیلاب در استان لرستان شهرهای مختلف این استان از خرمآباد مرکز لرستان گرفته تا پلدختر، دلفان، کوهدشت، دورود، چگنی و ... را درگیر کرد. مطابق آخرین آمار اعلامشده از سوی متولیان امر در جریان دو سیل رخداده طی فروردینماه امسال 6 هزار واحد تجاری و 35 هزار واحد مسکونی لرستان خسارت دیده است.
در جریان سیل حدود هشت هزار میلیارد تومان خسارت در حوزه زیرساختها به استان لرستان وارد شد و همین میزان بالای خسارات، سیل لرستان را منحصربهفرد کرده است بهطوریکه در شهرستان پلدختر در روزهای ابتدایی سیل هیچگونه زیرساختی در بخشهای مختلف اعم از آب، برق، ارتباطات، راه دسترسی، گاز و ... وجود نداشت.
در سیل لرستان 18 شهر و هزار و 200 روستا درگیر سیلاب و 35 هزار خانوار دچار مشکل شدند، راه 870 روستا، برق هزار و 145 روستا، ارتباط تلفنی 360 روستا و 10 شهر، گاز 182 روستا و آب 800 روستا قطع شد.
بلاتکلیفی رودبار سیلزده بعد از 6 ماه
همچنین در این حادثه به 300 قنات، 260 حلقه چاه و هزار و 800 کیلومتر جاده بین مزارع این استان آسیب وارد شد. همچنین 60 هکتار زمین زراعی از بین رفت، هزار هکتار زمین بهطور کامل نابود و تبدیل به مسیل رودخانه شد، 21 هزار مترمکعب از مزارع پرورش ماهی و 500 ایستگاه پمپاژ از بین رفته و در مجموع سیل پنجم و دوازدهم فروردینماه سال جاری بالغبر یک هزار و 560 میلیارد تومان به زیربخشهای کشاورزی لرستان خسارت وارد کرد.
یکی از مناطقی که در جریان وقوع سیلاب دچار خسارت شد 11 روستای منطقه «رودبار» شهرستان کوهدشت با جمعیت حدود هزار و 500 نفر در حاشیه سد و نیروگاه سیمره بود که با بالا آمدن آب این سد همه خانه ها، اراضی کشاورزی و باغات این منطقه به زیر آب رفت.
حالا حدود 6 ماه از وقوع سیل ویرانگر در لرستان میگذرد اما هنوز مشکلات فراوانی در زمینه مسکن، کشاورزی، باغات، بهداشت، مدارس، کسبوکار و… پیش روی مردم است و موجب نگرانی و دغدغه سیلزدگان این منطقه شده و رفع آنها نیاز به توجه بیشتر دارد.
مسئولان به قول خود عمل نکردند
یکی از اهالی منطقه رودبار در سخنانی با بیان اینکه امکانات راه دسترسی به این منطقه به هیچ عنوان وجود ندارد و در حد صفر است، اظهار داشت: همچنین در منطقه آب آشامیدنی نداریم.
یکی دیگر از اهالی منطقه رودبار با بیان اینکه در جریان وقوع سیلاب مسئولان به ما قول دادند که برایمان سرپناه درست می کنند، اظهار داشت: اما هنوز هیچ کاری برای ما انجام نداده اند.
وی، گفت: من یکی از اهالی سیل زده این منطقه هستم و هنوز سرپناهی ندارم.
یکی دیگر از اهالی منطقه کوهنانی و رودبار نیز در سخنانی، گفت: در جریان وقوع سیلاب همه زندگی ما به زیر آب رفت.
وی با اشاره به به زیر آب رفتن زمین ها و خانه های آنها که در حاشیه سد سیمره قرار دارند، عنوان کرد: تا زمانی که زمین های ما را تملک نکنند و پول آن را به ما ندهند از این منطقه جابجا نمی شویم.
وعده معاون رئیس جمهور و وزیر نیرو به مردم
این در حالیست که سید موسی خادمی استاندار لرستان پیش از این در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مسئولان سد از سالها پیش قرار بود اراضی و خانههای مردم را خریداری کند، این کار نشده بود و مردم سردرگم بودند، تصریح کرد: از طرفی مسئولان سد تصمیم گرفته بودند که دیگر ارتفاع سد را به حدی نرسانند که مشکلی برای روستاها پیش آید.
استاندار لرستان تصریح کرد: الان مسئولان سد تصمیم گرفتهاند ارتفاع را جوری تنظیم کنند که این روستاها دیگر در مخزن قرار میگیرند.
خادمی با اشاره به اینکه ما پیگیر بودیم که خرید منازل و اراضی را دولت و وزرات نیرو تضمین کند تا مردم با خیال راحت تری منتقل شوند، اظهار داشت: در تماس که با آقای جهانگیری معاون اول رئیس جمهور و وزارت نیرو داشتیم اعلام کردند که قطعاً اعتبار لازم برای پرداخت خسارت و خریداری اراضی و املاک مردم تأمین شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اکیپهایی در حال ارزیابی اراضی و املاک این روستاها هستند، افزود: طبق قول دولت این اراضی حتماً خریداری میشود و بنابراین مردم با خیال راحت با ستاد بحران همکاری و نسبت به تخلیه اقدام کنند؛ مطمئن باشند حتماً خسارات آنها را تأمین و پرداخت میکنیم.
استاندار لرستان با اشاره به اینکه 11 یا 13 روستا مربوط به لرستان هستند که در مخزن سد قرار میگیرند و چند روستا هم مربوط به ایلام است، یادآور شد: دستگاههای امدادی در منطقه هستند و همه تلاش را میکنیم تا روستاها را تخلیه کنیم.
وعده سه ماه وزیر شش ماهه شد!
همچنین رضا اردکانیان وزیر نیرو پیش از این در تاریخ 22 فروردین ماه امسال در بازدید از سد سیمره، اظهار داشت: سد سیمره یکی از افتخارت مهندسی کشور است که نقش مهمی در تأمین آب شرب، کشاورزی و سیلابها دارد.
وی بیان داشت: بخش مهمی از سیلابهای اخیر در این سد کنترل سد و بر همین اساس وزارت نیرو به دنبال راهکارهای جدید برای افزایش آبگیری در سد سیمره است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه یکی از این طرحها بحث تملک اراضی کشاورزی و مسکونی منازل روستایی قرار گرفته در مخزن سد است، گفت: خوشبختانه این مهم با همکاری رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور و سازمان برنامه و بودجه محقق شده و ظرف سه ماه آینده، مبالغ اراضی تملک شده به حسابهای مردم شامل روستاهایی از ایلام و لرستان میشود، پرداخت خواهد شد.
وی عنوان کرد: به دلیل اینکه خروجی سد سیمره وارد سد کرخه میشود، محدوده آبگیری این سد با توجه به ملاحظلات فنی برای کنترل سیلاب قطعاً بیشتر میشود.
اردکانیان عنوان کرد: افزایش محدوده آبگیری علاوه بر کنترل سیلابها، نقش مهمی در اقتصاد منطقه دارد و اولویت وزارت نیرو همه استفاده حداکثری سدها است.
قیمت اراضی و زمینها هنوز نهایی نشده است
اقبال منش مدیر اجرایی سد و نیروگاه سیمره در این رابطه در سخنانی با بیان اینکه دولت مصوبه جدیدی در رابطه با قیمت زمین ها و اراضی این منطقه داده است، اظهار داشت: برآوردهایی قبلا انجام شده و کارشناسان نیز منطقه را بازدید کرده اند.
وی، ادامه داد: اگر قیمت نهایی و ابلاغ شود بر اساس قیمت های کارشناسی که در منطقه رودبار انجام شده قیمت های زمین ها، اراضی و باغات مردم پرداخت خواهد شد.
تلاش برای تعیین تکلیف مدارس سیلزده
یکی از دانش آموزان این منطقه نیز در سخنانی با بیان اینکه در جریان سیلاب مدرسه ما خراب شده است، اظهار داشت: انتظار داریم که آموزش و پرورش مدرسه ما را درست کند تا ما به سر کلاس برویم.
محمد علی دیربازیان مدیر آموزش و پرورش منطقه کوهنانی نیز در این رابطه، اظهار داشت: آموزش ما در منطقه رودبار برقرار می شود اما برای روستاهایی که ساختمان مدرسه آنها با وقوع سیلاب تخریب شده از کانکس استفاده می شود.
وی، تاکید کرد: برای ابتدای مهر ماه هیچ مدرسه و روستایی در منطقه رودبار بدون معلم نیست و آموزش در آنجا برقرار است.
تا شروع فصل بارندگیها زمان زیادی نمانده است، نگرانیها در زمینهٔ وضعیت روستاهای منطقه رودبار جدی است و بیم آن میرود نخستین بارندگی شدید در این منطقه بحرانساز شود، به نظر میرسد زمان وعده دادن به سر رسیده و حالا باید از مسئولان روند تحقق وعدهها را مطالبه کرد.