به گزارش تبسم مهر بازار لوازم التحریر یکی از بازارهای پرشور و رنگارنگ است که هرساله حجم بالایی از مشتریان را به خود جلب میکند. هرساله از اوایل شهریور تا نیمه مهر ماه اوج فروش این اقلام است. 14 میلیون دانش آموز و چند میلیون نفر دانشجو هرساله با آغاز سال تحصیلی لوازم التحریر خود را نونوار میکنند. دانش آموزان این روزها به همراه خانوادههایشان مشغول خرید لوازم التحریر هستند. با این حال در دو سال اخیر و مخصوصا امسال به میزان عجیب و غریبی قیمت این اقلام بالا رفته است. به طوری که قیمت این کالاها نسبت به سال تحصیلی گذشته همین زمان دو برابر شده است. به بنا بر اعلام اتحادیه نوشت افزار، محصولات کاغذی نسبت به سال گذشته دو برابر یا شاید بیشتر افزایش قیمت داشتهاند اما محصولات دیگر بین 60 تا 80 درصد گران شده و به سختی به دو برابر میرسند.
البته یکی از مشکلاتی که موجب بالا رفتن قیمتها تا این اندازه شده است، افزایش 8 برابری قیمت کاغذ در یک سال گذشته بود، بالارفتن قیمت کاغذ تولیدکنندگان نوشت افزار را با مشکل تهیه کاغذ مواجه کرده و تأثیر مستقیمی روی قیمت تمام شده لوازم التحریر هم گذاشته است.
علاوه بر این افزایش نرخ ارز از سال گذشته روی لوازم التحریر و مواد اولیه آنها که وارداتی است تاثیر زیادی گذاشته است. به طوری که دانش آموزان اقلام مورد نیاز خود را در مهر ماه 97 با بیش از 80 درصد افزایش قیمت نسبت به سال قبلتر از آن خریداری کردهاند. با این وجود امسال نیز قیمتها دستخوش تغییرات فراوانی شدهاند. بانگاهی به فروشگاههای لوازم التحریر، نمایشگاهها و سایتهای فروش رشد نجومی قیمتها را شاهد هستیم. به طوری که قیمت کیف های مدرسه از 400 هزار تومان شروع میشود و تا 700 هزار تومان نیز بالا میرود.
اقلام دیگر نیز به همین منوال است. تا سال گذشته اگر میشد هر دانش آموز تنها با حدود 300 تا 400 هزار تومان لوازم التحریر مورد نیاز یک سال تحصیلی خود را خریداری کند حالا باید حدود 3 تا 4 برابر این مبلغ هزینه کند.
در این بین اما سروکله لوازم التحریر لاکچری نیز در سایتهای فروش کالا پیدا شده است. از جعبه مداد رنگی 27 میلیون تومانی تا دفترهایی که هر کدام حدود 10 میلیون تومان قیمت داشتند. در برخی سایتهای فروش کالا برخی از برندهای لوازمالتحریر تبلیغ میشود؛ برندهایی که این روزها برندهای لاکچری لوازم التحریر محسوب میشوند و هر خانوادهای قدرت خرید آن را ندارد. این برندها با قیمتهای بالایی در سایتها فروخته میشود و قیمت درج شده برای برخی از آنها به 27 میلیون تومان هم میرسد. این روزها لوازم التحریر فانتزی و گرانقیمت در فروشگاهها کم دیده نمیشود. با این حال ماه گذشته موسی فرزانیان رئیس اتحادیه صنف لوازم التحریر و نوشت افزار تهران از ممنوعیت فروش این قبیل کالاها خبر داد و گفت: فروش لوازم التحریر خارج از عرف و اقلام فانتزی با قیمتهای غیرمعمول ممنوع است ولی ما تا گزارشی از چنین مواردی نداشتهایم.
فرزانیان درباره رشد قیمتها گفته بود: «شاید بیشترین افزایش قیمت مربوط به دفتر باشد چراکه کاغذ در بازار به شدت گران شد و قیمت هر بند کاغذ از 80 هزار تومان به بیش از 500 هزار تومان رسیده است. »
اما با نزدیک شدن به سال تحصیلی شواهد چیزهای دیگری را نشان داد. نه تنها اقلام کاغذی، بلکه نوشت افزار و کیف هم قیمت گزافی پیدا کرده است.
به نظر میرسد در سالی که با عنوان رونق تولید ملی نامگذاری شده است، باید بیش از هر زمان دیگری به تولید ایرانی و اسلامی لوازم التحریر توجه کرد. بهتر است برای اینکه مردم ما بتوانند خرید راحتتری داشته باشند از تولید نوشت افزارهای ایرانی اسلامی حمایت شود تا لوازم التحریر با قیمت مناسب تری در اختیار دانش آموزان و دانشجویان قرار بگیرد. از جمله این حمایتها میتوان به قرار گرفتن مواد اولیه تولید لوازم التحریر با قیمت مناسبتر در اختیار تولید کننده و تبلیغ آن در جامعه اشاره کرد.