بزرگنمایی:
رئیس هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی زمان رسیدگی به طرحهای ارسالی به این صندوق را کمتر از یک ماه اعلام کرد و گفت: در طول چند سال گذشته تسهیلات اعطایی از سیستم بانکی به شرکتهای دانشبنیان حدود ۷۰ میلیارد تومان بوده است، اما در هیات عامل فعلی اعطای ۱۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات در سال جاری هدفگذاری شد و همکاری بانکها در ۶ ماه اول سال جاری حدود هزار میلیارد تومان برآورد میشود و پیشبینی ما این است که تا پایان سال جاری این میزان به ۲ هزار میلیارد افزایش یابد.
به گزارش تبسم مهر بر اساس قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، به منظور کمک به تجاریسازی نوآوریها، اختراعات و شکوفاسازی و کاربردی کردن دانش فنی از طریق ارائه کمک و تسهیلات قرضالحسنه و تسهیلات بدون أخذ هرگونه تضمین و مشارکت با اختیار بخشش تمام یا بخشی از سهم مشارکت به شرکتها و مؤسسات دانشبنیان، صندوقی تحت عنوان صندوق نوآوری و شکوفایی وابسته به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و زیر نظر رئیس شورا تأسیس میشود. منابع مالی صندوق شامل کمکهای دولت، اعتبارات مندرج در بودجه سالانه، هرگونه کمک و سرمایهگذاری اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتهای دولتی وابسته و تابع، نهادهای عمومی غیردولتی و شهرداریها و شرکتهای وابسته و تابع است.
این صندوق از سال 1392 فعالیتهای خود را آغاز کرد و "افزایش میزان کمی و کیفی ارائه خدمات تامین مالی با ریسک بهینه"، "افزایش حرفهایگری در تامین مالی طرحهای فناورانه شرکتهای دانشبنیان"، "افزایش سهم سرمایهگذاری خطرپذیر در سبد خدمات تامین مالی صندوق نوآوری و شکوفایی"، "افزایش توان رقابتی شرکتهای دانشبنیان در فضای ملی و بینالمللی"، "افزایش اثربخشی سرمایه صندوق در صندوقهای پژوهش و فناوری کشور"، "رشد سهم سرمایههای ملی و بینالمللی در سبد خدمات تامین مالی" و "ارتقای ظرفیت نوآوری شرکتهای دانشبنیان در فضای ملی و بینالمللی" از جمله اهداف کلان این صندوق در نظر گرفته شد.
با وجود 4400 شرکت دانشبنیان، این صندوق دامنه چتر حمایتی خود را با توسعه و تقویت صندوقهای پژوهش و فناوری به عنوان بازوهای کمکی گستردهتر کرده است، به گونهای که به گفته دکتر علی وحدت رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، در حال حاضر این صندوق بیشترین سطح همکاری را با سایر نهادهای اکوسیستم نوآوری و فناوری مانند معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ارتباطات و فناوری اطلاعات دارد.
حوزه فعالیت این صندوق محدود به تولید کالا و خدمات نمیشود، بلکه با ارائه خدماتی تلاش دارد تا پای این شرکتها را به بازارهای بینالملل باز کند.
تغییر رویکردهای منفعلانه به فعالانه در برخورد با شرکتهای دانشبنیان
دکتر علی وحدت در جریان بازدید از ایسنا، با بیان اینکه در دوره جدید مدیریت دو رویکرد اصلی را در اولویت فعالیتهای این صندوق قرار دادیم، گفت: تبدیل فعالیتهای صندوق از حالت منفعلانه به فعال یکی از این رویکردها بوده است. بر اساس ضوابط صندوق، شرکتهای دانشبنیان به عنوان مشتریان اصلی، برای دریافت تسهیلات مجبور بودند در صفهای طولانی در انتظار بمانند و این وضعیت موجب شده بود تا صندوق در حوزههایی چون صادرات کمتر فعالیت کند.
وی ادامه داد: برای این منظور تدابیری اتخاذ شد که از جمله میتوان به آغاز همکاری مشترک با صندوقهای پژوهش و فناوری اشاره کرد؛ چرا که فعال شدن این صندوقها از ایجاد صفهای طولانی شرکتهای دانشبنیان برای اخذ تسهیلات جلوگیری میکند.
وحدت با تاکید بر اینکه فعال شدن صندوقهای پژوهش و فناوری موجب شد تا فرصتهای بیشتری برای صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور اجرای طرحهای حمایتی فراهم شود، یادآور شد: با این اقدام شاهد هستیم که رویدادهای نوآوری در حوزههای مختلف فناوری در صندوق با همکاری سایر بازیگران اکوسیستم برگزار شود.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی همکاری با همه دست اندرکاران اکوسیستم نوآوری و فناوری را از دیگر رویکردهای این صندوق در دور جدید مدیریتی عنوان کرد و گفت: بر این اساس توانستیم بیشترین سطح همکاری با سایر نهادهای اکوسیستم نوآوری و فناوری را چون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ارتباطات و فناوری اطلاعات ایجاد کنیم؛ به گونهای که با وزارت ارتباطات خط ویژه همکاری تعریف کردیم و بر اساس آن سرویسها و رویدادهای جدیدی اجرایی میشود.
وحدت، اجرای چنین برنامههایی را نیازمند همکاری فعال با همه دستاندرکاران حوزه علم و فناوری بخشهای دولتی و خصوصی دانست و اظهار کرد: این دو مورد، جزو سیاستهای ما بود و احساس میکنیم که در شروع فعالیتها، موفق بودیم و توانستیم تحرک لازم را در بدنه صندوق ایجاد کنیم، ضمن آنکه تفکرات غالب در آن را تغییر دهیم.
اعطای لیزینگ تحقیق و توسعه از سوی صندوق نوآوری
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به جزئیات همکاری این صندوق با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری توضیح داد: موضوع مهم درباره ورود صندوق نوآوری به حوزههای فناوری این است که از کدام نقطه توسعه فناوری، صندوق نوآوری و شکوفایی مسوولیت دارد و اگر قرار است صندوق در حوزه تحقیق و توسعه (R&D) وارد شود، نیاز است تا مرزبندی مشخصی برای آن تعیین شود.
وی افزود: بر این اساس در الگوی جدید حمایتی که تعریف کردیم، مقرر شد تا به شرکتهایی که دارای بخشهای تحقیق و توسعه هستند، از سوی صندوق نوآوری تسهیلاتی در قالب گرنت فناوری اعطا شود. از این رو شرکتهایی که دارای قراردادهای تحقیق و توسعه باشند، بخشی از هزینههای تحقیق از سوی این صندوق به آنها پرداخت میشود.