به گزارش خبرنگارتبسم مهر،
ماهوارههای آمریکا را چه کسی منهدم کرد؟
اکنون از ترامپ که سعی کرده با ژستی تبلیغاتی وانمود کند که این سوانح، اقدامی خرابکارانه از سوی آمریکا بوده و ایران را به شکست کشانده، باید پرسید که بنا بر منطق او، ماهوارههای آمریکا را چه کسی منهدم کرده است؟ موارد زیر و بهویژه واقعه انفجار شاتل فضایی «چلنجر» در 1986 و فاجعه بزرگ علمی فضایی آمریکا در سال 2003 تنها بخش کوچکی از دهها سوانح و اتفاقاتی است که در صنایع موشکی آمریکا روی داده و تاکنون هیچ کشوری از علت و عوامل آن سخن نگفته، همچنین ژست خرابکارانه نگرفته و یا برای کشف علت حادثه آرزوی موفقیت نکرده است!
1. اولاً درخصوص فاجعه بزرگ علمی فضایی آمریکا (انفجار شاتل فضایی کلمبیا در سال 2003 (1382)) باید اشاره کنیم که آمریکا با استفاده از فرصت دوران نابسامانی اقتصادی و صنعتی روسیه به دلیل فروپاشی شوروی در سال 1991، توانست به پیشروترین کشور در عرصه فضایی تبدیل شود، براثر انفجار شاتل در سال 2003 مجبور شد، تقریباً بخش اصلی برنامههای خود را در این بخش تا جایگزینی سامانهای مطمئن متوقف کند. اول فوریه 2003 شاتل فضایی کلمبیا پس از انجام مأموریت خود هنگام ورود به جو زمین منفجر شد و 7 سرنشین آن کشتهشدند که به فاجعه بزرگ علمی فضایی این کشور شهرت یافت.
2. ثانیاً درخصوص واقعه انفجار شاتل فضایی چلنجر باید اشاره شود که این حادثه در تاریخ 28 ژانویه 1986 (1365)) رخ داد. زمانی که شاتل فضایی چلنجر در (مأموریت استیاس- 51- آل) در 73 ثانیه بعد از پرواز خود منفجر و تبدیل به چند تکه شد، که منجر به مرگ تمام هفت خدمه شد. این فضاپیما در طول اقیانوس اطلس، و در سواحل فلوریدا مرکزی دچار نقص فنی و انفجار شد و کمیسیون تحقیق ریاست جمهوری، موسوم به کمسیون راجرز، علت حادثه را طرح نامناسب اتصال بخشهای موشک سوخت جامد کمکی (Solid Rocket Booster) دانست.
همچنین باید به موارد زیر اشاره کرد:
3. ماهواره Trailblazer نیروی هوایی آمریکا، سال 2008، دچار مشکل فنی شد و از قرار گرفتن در مدار بازماند.
4. ماهواره NanoSail- D. ناسا آمریکا، سال 2008 در هنگام پرتاب دچار اختلال شد و از ادامه کار بازماند.
5. ماهواره Orbiting Carbon Observatory ناسا آمریکا، سال 2009 دچار اختلال شد و از ادامه کار خود بازماند
6. فضاپیمای ناسا در آپریل 2008 در مأموریت Soyuz TMA-11 دچار سانحه شد.
7. در سال 2009 آژانس دفاع موشکی آمریکا اعلام کرد آزمایش موشکی بر فراز اقیانوس آرام با شکست مواجه شده است. به گفته این آژانس موشک هدف ازجزایر مارشال و موشک رهگیر از پایگاه نیروی هوایی در کالیفرنیا شلیک شدند که هر دوی آنها عملکرد نرمالی داشتند، ولی سیستم رادار دریایی آنها درست عمل نکرده و این آزمایش را با شکست مواجه کرده است.
8. در پست ارتش آمریکا در سال 2010 یک راکت منفجر شد و 2 کشته بر جا گذاشت.
9. ماهواره گلوری ناسا در سال 2011 در جو زمین منفجر شد.
10. ماهواره Progress M-12M ناسا آمریکا، در سال 2011 دچار اختلال شد و نتوانست در مدار خود قرار گیرد.
11. در سکوی پرتاب موشک 39A در آمریکا در مأموریت STS-134 در سال 2011، انفجار صورت گرفت و 1 کشته بر جا گذاشت.
12. در سال 2012 وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد آزمایش ترایدنت (به معنی نیزه سه شاخ) پیشرفتهترین موشک دوربرد نیروی دریایی آمریکا بوده که با شکست مواجه شده است.
13. در سال 2013، پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) از شکست آزمایش مهمترین موشک رهگیر خود خبر داد. آسوشیتدپرس گزارش داد: «این موشک تنها موشک رهگیر آمریکا بود که برای هدف قراردادن موشکهای دوربرد ساخته شده بود. این سومین شکستی است که در موشکهای ساخته شده توسط شرکت بوئینگ رخ میدهد.» همچنین پنتاگون در همین رابطه اعلام کرد: «مقامات مرتبط با برنامه این آزمایش یک بازبینی گسترده را برای یافتن علت شکست آن آغاز میکنند. بر اساس این گزارش، ارتش آمریکا سیستم موشکی خود را 16 بار آزمایش کرده که فقط هشت مورد از آن موفقیتآمیز بوده است. آخرین باری که ارتش آمریکا یک موشک رهگیر را به درستی و بدون شکست آزمایش کرد مربوط به سال 2008 میلادی است.»
14. میتوان به فضاپیمای ناسا VSS اشاره کرد که در اکتبر 2014 در سانحهای هنگام آزمایش در آمریکا سقوط کرد و 1 کشته و 1 زخمی برجای گذاشت.
15. سال 2017 نیز آژانس دفاع موشکی آمریکا اذعان کرد که دومین آزمایش بالستیک دفاع ضد موشکی آمریکا از نوع SM-3 Block IIA که برای انهدام موشک پرتاب شده از پایگاه نظامی پاول جونز واقع در دریای پاسفیک، از مرکز آزمایش موشکیهاوایی شلیک شد، با موفقیت همراه نبوده و هر دو موشک پرتاب شده در دریا سقوط کردهاند. همچنین در مرداد ماه همان سال (96) دیفنس نیوز گزارش داد که خطای انسانی چهارمین آزمایش سامانه موشکی رهگیر آمریکا را با شکست مواجه ساخت. تحقیقات آژانس دفاع موشکی آمریکا نشان داده، جان پل جونز ملوان نیروی دریایی این کشور با فشردن اشتباه یک دکمه باعث شد موشک رهگیر تحت آزمایش قبل از رسیدن به هدف در آسمان نابود شود. بر اساس این گزارش، این ملوان که کنترلکننده لینک اطلاعاتی و تبادل دادهها میان کشتیها و هواپیماها بود، بطور تصادفی هدف موشک بالستیک را یک دوست در سیستم شناسایی کرد و بدین طریق موشک SM-3 آتش گرفت.
16. در ژوئیه 2017 در سانحهای در مرکز فضایی در قزاقستان در حین مأموریت Progress MS-06 ناسا، 2 نفر کشتهشدند.
17. همچنین در سال 2018 نیروی هوایی ارتش آمریکا در بیانیهای از شکست آزمایش موشکی بالستیک قاره پیمای این کشور خبر داد و اعلام کرد که موشک بالستیک قاره پیمای مینوتمن به دلیل نقص فنی در آبهای اقیانوس آرام سرنگون شد.
18. فضاپیما Soyuz MS-09 و فضاپیما Soyuz MS-10 در آگوست 2018 دچار سانحه شدند.
لازم به تأکید است که موارد فوق، تنها بخشی کوچکی از دهها مورد از سوانحی است که در صنایع موشکی و نظامی آمریکا رخ داده است و بهتر است ترامپ قبل از توئیت بازی و نمایش اقتدار و حرکتهای تبلیغی و لاف زدن، به راحتی تعجب نکند و از طبع و ملزومات فعالیتهای ماهوارهای نکاتی فنی و تخصصی یاد بگیرد!