مبتلایان به «تنبلی کبد» چه بخورند؟
اجتماعی
بزرگنمایی:
یک فوقتخصص گوارش و کبد درباره رژیم غذایی که بیماران مبتلا به تنبلی کبد یا سیروز کبدی باید رعایت کنند، توضیح داد.
به گزارش تبسم مهر دکتر سید موید علویان یکی از مهمترین مسائل در رابطه با بیماران مبتلا به تنبلی کبد یا سیروز کبدی را رژیم غذایی دانست و گفت: تحقیقات مختلف نشان داده است که یک رژیم غذایی مناسب در بسیاری از موارد باعث تحول شدیدی در بیماری و حال شخص میشود. البته رژیم غذایی هر بیمار به شدت و وضعیت بیماریاش بستگی دارد، اما اصول کلی همه این رژیمها یکسان است.
وی با بیان اینکه عناصر تشکیل دهنده مواد غذایی عبارتند از کربوهیدراتها، پروتئینها، چربیها، ویتامینها، مواد معدنی و فیبرهای غذایی، افزود: در بیشتر نقاط جهان، از جمله آسیا و ایران، غلات 70 درصد انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکنند. از جمله غلات میتوان به مواد غذایی چون گندم، برنج، جو، ماکارونی، بلغور، سیبزمینی و ... اشاره کرد. مصرف این گروه از مواد غذایی در افراد مبتلا به سیروز بلامانع است. بیشتر غلات دارای ترکیبات شیمیایی مشابه و آهن و برخی از ویتامینهای گروه B هستند. باید توجه کرد که سیب زمینی به علت داشتن پتاسیم بالا و هضم آسان، ماده غذایی خوبی برای افراد ناتوان و بیماران مبتلا به سیروز است و توصیه میشود این بیماران در رژیم غذایی روزانه خود مقداری سیب زمینی مصرف کنند.
علویان ادامه داد: قند معمولی، شکر، عسل و خرما نیز از جمله مواد کربوهیدرات هستند. عسل به دلیل داشتن مواد غذایی ضد عفونی کننده، از رشد بیش از حد باکتریها در روده جلوگیری میکند. عسل همچنین دارای مقدار زیادی پتاسیم و برخی از ویتامینهاست. به بیماران مبتلا به سیروز توصیه میشود که در صورت میل داشتن، روزانه یک تا چند قاشق مرباخوری عسل بخورند. خرما نیز به دلیل داشتن مواد معدنی مناسب و فیبر غذایی و انرژی بالا و قابل هضم، ماده غذایی خوبی است و میتوان روزانه یک تا دو عدد مصرف کرد. البته اگر مبتلا به دیابت هستید، باید رژیم غذایی خاص آن را رعایت کنید و در این مورد با پزشک معالج خود مشورت کنید.
علویان با بیان اینکه پروتئین نیز از مهمترین اجزاء غذایی محسوب میشود، گفت: از آنجایی که پروتئین موجود در گوشت قرمز حیوانی، آمونیاک بیشتری تولید میکند، باید به جای آن بیشتر از گوشت سفید مانند ماهی و مرغ و پروتئینهای گیاهی نظیر غلات، سیب زمینی و سویا استفاده کرد. بر این اساس توصیه میکنیم بیش از دو بار در هفته گوشت قرمز مصرف نکنید. توصیه میشود در رژیم غذایی خود هر روز یا یک روز در میان مقداری ماهی از نوع گوشت سفید مصرف کنید. اولا ماهی باید کباب شده و یا آب پز باشد و ثانیا پوست آن را نخورید.
وی با بیان اینکه چربی یا روغن در زمره مواد غذایی با قدرت انرژیزایی بالا محسوب میشود، گفت: چربیها ممکن است منشأ گیاهی یا حیوانی داشته باشند. روغنهای گیاهی نظیر نارگیل، دانه پنبه، بادام زمینی، زیتون و آفتابگردان دارای چربیهای بسیار مناسبی برای بیماران مبتلا به سیروز است. بر این اساس توصیه میشود بیماران مبتلا به سیروز از خوردن چربیهای حیوانی و به اصطلاح اشباع شده نظیر کره، روغن حیوانی و خامه خودداری کنند و به جای آنها از چربیهای سبک گیاهی و به اصطلاح اشباع نشده نظیر مارگارین (کره نباتی)، روغن زیتون، روغن ماهی و روغن آفتابگردان استفاده کنند. در عین حال مواد معدنی نظیر کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، منیزیم و... نیز از اجزای اصلی و لازم برای بدن هستند و افراد مبتلا به سیروز باید در حد معمول و کمی بیشتر از معمول آنها را دریافت کنند. این مواد در سبزیجات و میوهها و بسیاری از غلات به وفور یافت میشوند و محدودیتی برای آنها وجود ندارد.