بزرگنمایی:
چابهار - بی آبی در روستاهای شهرستان چابهار در حالی ادامه دارد که آب سال هاست در پشت دو سد «زیردان» و «پیشین» به دلیل عدم تکمیل شبکه آبرسانی پایین دست در حال تبخیر است.
خبرنگار تبسم مهر:منصور کریمدادی: بر اساس آمار وزارت نیرو سیستان و بلوچستان پایینترین شاخص دسترسی به شبکه آب میان 31 استان کشور را دارد و با توجه به اینکه میانگین سرانه دسترسی به شبکه آب در کشور حدود 90 درصد است سیستان و بلوچستان در قعر جدول قرار گرفته و سرانه میانگین دسترسی به شبکه آب در این استان چیزی کمتر از 70 درصد است.
طبق آمار شرکت آبوفاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان از میان حدود 5600 روستای بالای 20 خانوار این استان بیشاز 3 هزار روستا فاقد هرگونه شبکه و لولهکشی آب هستند.
از همین رو کمبود آب مشکل بزرگی در نقاط مختلف شهرستان چابهار به ویژه منطقه بزرگ «دشتیاری» است که سالهاست باعث شده مردم این منطقه با پدیده بی آبی دست و پنجه نرم کنند.
این شرایط در حالی است که علیرغم وجود منابع آبی غنی در پشت دو سد عظیم «زیردان» و «پیشین» همچنان اختصاص اعتبارات لازم به دو مجتمع بزرگ آبرسانی شهرستان چابهار که جمعیت ٢٠٠ هزار نفری را قرار است پوشش دهد در بلاتکلیفی به سر می برد.
سد «زیردان» در مجموع با ظرفیت 207 میلیون متر مکعب به منظور ذخیره آب با هدف آبیاری مزارع کشاورزی پایین دست و تامین آب آشامیدنی روستاهای چابهار ساخته شده است اما با وجود اینکه چندین سال از ساختن آن می گذرد مجتمع آبرسانی آن همچنان به بهره برداری نرسیده است.
احمد علی موهبتی ، استاندار سیستان و بلوچستان در اسفند ماه سال 97 گفته بود طبق برنامهریزی انجامشده مجتمع آبرسانی «سد زیردان» تا اردیبهشت 98 به بهرهبرداری میرسد
از همین رو احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان در اسفند ماه سال 97 گفته بود طبق برنامهریزی انجامشده مجتمع آبرسانی «سد زیردان» تا اردیبهشت 98 به بهرهبرداری میرسد.
استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه بزرگترین مجتمع آبرسانی سد زیردان 261 روستا را در مناطق «تلنگ»، «پیرسهراب» و «پلان» آبرسانی خواهد کرد، گفت: اجرای این طرح آرزوی مردم منطقه بوده که بتوانند از آب سد زیردان بهنحو مطلوب استفاده کنند.
سد «پیشین» چابهار سرریز کرد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای سیستان و بلوچستان نیز در ابتدای مرداد ماه 98 اظهار داشت: سد پیشین در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان پس از پنج سال، بهدلیل بارشهای حارهای ناشی از پدیده «مونسون» سرریز کرد.
اتابک جعفری افزود: سد پیشین با ظرفیت 175میلیون مترمکعب با هدف جلوگیری از خسارت سیل، اشتغالزایی و توسعه منطقه، تامین آب شرب روستایی، شهری و کشاورزی پاییندست در 160 کیلومتری شهرستان چابهار احداث و در محل تلاقی رودخانههای سرباز و پیشین واقع شده است.
وی ادامه داد: این سد از نوع سنگریزهای با هسته رسی بهطول تاج 400 متر و ارتفاع 63 متر تامین کننده آب شبکه آبیاری منطقه «باهوکلات» به وسعت 6000 هکتار است.
گفتنی است، این سد آخرین بار در فروردین 1393سرریز کرده اما همچنان شبکه آبرسانی پایین دست آن تکمیل نشده است.
شه بخش گرگیج نماینده مردم سیستان و بلوچستان در شورای عالی استانها با انتقاد شدید از مسئولان طرح آبرسانی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: متعجب هستم که چرا هیچ کس و هیچ دستگاه نظارتی حریف پیمانکاران آبفا مستقر در حوزه شهرستان چابهار نمی شود و به دلیل تعلل در اتمام پروژه و تعلیق کار کوچک ترین مواخذه ای هم نمی شوند.
وی با بیان اینکه 4٠ روستای بخش «پلان» شهرستان چابهار با جمعیت ١4٧٠٠ نفر دارای خط انتقال قدیمی هستند، افزود: این روستاها از 4 نقطه خاص منشعب می شوند که باید به شبکه قدیمی وصل بشوند تا ساکنان آنها سیراب شده و فرزندانشان شکار گاندوها نشوند.
اعتبار لازم برای ساخت مجتمع های آبرسانی تخصیص پیدا کرده است
عبدالغفور ایران نژاد نماینده مردم چابهار، کنارک، نیکشهر و قصرقند در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگارتبسم مهر، اظهار داشت: تکمیل و افتتاح طرح آبرسانی به ٢6١ روستای بخش های «پلان»، «پیرسهراب» و «تلنگ» و همچنین مجتمع آبرسانی به ٢٠٧ روستایی پایین دست سد «پیشین» در هاله ای از ابهام است و مسئولان و مدیران مربوط باید پاسخگو باشند.
وی ادامه داد: اعتبارات لازم به طرح های مذکور در سال های اخیر اختصاص داده شده و هیچ عذری پذیرفته نیست، چون آب یکی از مهمترین نیازهای مردم هر منطقه ای است.
متاسفانه در ماه های اخیر به علت بی آبی شاهد حوادث تلخ و ناگواری برای کودکان منطقه «دشتیاری» بودیم که امیدواریم مسئولان در خصوص عملکرد خود پاسخگو باشند
وی افزود: متاسفانه در ماه های اخیر به علت بی آبی شاهد حوادث تلخ و ناگواری برای کودکان منطقه «دشتیاری» بودیم که امیدواریم مسئولان در خصوص عملکرد خود پاسخگو باشند.
محسن جدگال یکی از شهروندان منطقه «دشتیاری» در گفت و گو با خبرنگارتبسم مهر، اظهار داشت: با وجود خشکسالی های اخیر مردم روستاهای این منقطه هیچ وقت سکونتگاه خود را ترک نکرده و مشکلات بی آبی را تحمل کردند.
وی افزود: البته با توجه به بارندگی های یکسال اخیر سد «پیشین» اکنون سرزیر شده و سد «زیردان» هم پر آب است اما متاسفانه هنوز مردم منطقه «دشتیاری» با بی آبی دست پنجه نرم می کنند.
اسکندر رامش دیگر شهروند چابهاری نیز در گفت و گو با خبرنگارتبسم مهر، اظهار داشت: بیش از یک سال است پیمانکاران طرح آبرسانی در دو بخش «پلان» و «دشتیاری» به دلایل نامعلومی کارهای این پروژه ها را تعطیل کرده اند در صورتی که به گفته مسئولان امر اعتبارات لازم از منابع دولت به این پروژه ها اختصاص پیدا کرده است.
وی افزود: متاسفانه به نظر می رسد در این امر دستگاه های نظارتی هم کوتاهی هایی دارند و یا حریف پیمانکاران نمی شوند، اما آیا شایسته است که یک جمعیت ٢٠٠هزار نفری به علت سهل انگاری پیمانکاران با مشکل مواجه باشند و کودکانشان طعمه تمساح شوند.
گفتنی است، شهرستان چابهار با جمعیت ٢٨٣٢٠4 نفر، به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور دارای سه بخش مرکزی، دشتیاری و پلان است که عمد مشکل مردم این شهرستان بحران آب است اما با وجود نزول رحمت های الهی در یکسال اخیر و پر شدن سدهای «زیردان» و «پیشین» داستان بی آبی این منطقه هنوز ادامه دارد.