آخرین مطالب

اسراف 7 میلیارد متر مکعب آب کشاورزی برای حفظ مالکیت زمین اجتماعی

اسراف 7 میلیارد متر مکعب آب کشاورزی برای حفظ مالکیت زمین

  بزرگنمایی:
دبیر اندیشکده آب ایران، گفت: زمین‌هایی را که هیچ منفعت اقتصادی و کشاورزی ندارد تنها برای استمرار مالکیت آبیاری می‌کنند و با رفع این مسئله می‌توان چند میلیارد متر مکعب آب را نجات داد.

به گزارش خبرنگارتبسم مهر، احمد علوی، در نشست کنشگران ارتباطی آب که عصر امروز در محل اندیشکده تدبیر آب ایران برگزار شد گفت:‌ یکی از ابزارهای در اختیار برای اصلاح حکمرانی آب بحث بهره‌وری آب است به شکلی که بهره‌وری بتواند در توفیق این مسیر کارساز باشد. اغلب طرح می‌شود که فناوری به خدمت بهره‌وری می‌آید مثل بحث آبیاری های کارآ در بخش کشاورزی یا بازچرخانی آب در حوزه صنعت و تکنولوژی‌هایی که در این حوزه می‌توان به کار گرفت. اما واقعاً باید پرسید تکنولوژی چه اندازه می‌تواند در این زمینه کارساز باشد؟ در حالی که نظام ما به چشم اعجاز به این فناوری ها مثل آبیاری کارآ می‌نگرد و از صندوق ذخیره ارزی برای آن اعتبار در نظر می‌گیرد.

وی افزود: مساله اینجاست که آبیاری کارآ، تقاضا برای آب را افزایش می‌دهد اما مثلاً در بحث تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی همه اعتبارات را به آبیاری‌های کارآ اختصاص داده‌اند در حالی که اصلاً مشخص نیست چه استدلالی به این نتیجه رسیده که آبیاری کارآ می‌تواند در تعادل بخشی مؤثر باشد.

علوی توضیح داد: نگاه ابتدایی و سطحی این است که اگر در هر هکتار زمین مصرف آب کاهش یابد حتماً مصرف کل کاهش خواهد یافت در حالی که آبیاری کارآ اگر با الزاماتی همراه نباشد خودش تهدید جدی برای بحث تعادل بخشی و مدیریت آب زیرزمینی کشور به شمار می‌رود.

دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران در تشریح دلایل این ادعا گفت:  این بحث یک دلیل کارشناسی دارد و آن هم اینکه اگر غرقابی آبیاری کنند میزان بازگشت آب کشاورزی به سفره آب زیرزمینی بیشتر است. اما نکته مهم دیگر این است که وقتی بهره‌وری اقتصادی محصول کشاورز بالا برود، کشاورز به عنوان بهره‌بردار تلاش می‌کند محصول بیشتری تولید کند. یکی از نهاده‌های اصلی تولید بیشتر، آب است و وقتی کشاورز می‌خواهد تولید بیشتری بکند، آب بیشتری استفاده خواهد کرد. پس چگونه می‌توان ادعا کرد که آبیاری کارآ بدون الزامات می‌تواند به تعادل‌بخشی برسد؟

علوی ادامه داد: وقتی استفاده از تکنولوژی مبنای بحث ما می‌شود اما با عدم تحویل حجمی آب رو به رو هستیم، یعنی محدودیت برداشت حجمی و ساعتی نداریم، ذات انسان بهره‌بردار حوزه کشاورزی به طور طبیعی منفعت‌طلبی است. اولین چیزی که به ذهن تولیدکننده می‌رسد افزایش تولید و برداشت بیشتر است. اما باید دید در شرایط تخطی ما اساساً ظرفیت نهادی کافی برای حفاظت و جلوگیری از تخطی داریم؟ هم قانون و هم پذیرش قانون و هم اجرای قانون در این زمینه مشکل دارد.

وی تاکید کرد: از سال 1363 تا امروز تحویل حجمی آب به عنوان یک دغدغه مجموعه کارشناسی آب وجود داشته و در قانون هم بحثی متواتر بوده است. اما در این زمینه همیشه مباحثه‌ای بوده که بخش خصوصی باید هزینه این موضوع را بپردازد یا دولت؟ یعنی طی بیش از سی سال این بحث معطل این موضوع مانده که هزینه کنتور را چه کسی باید بدهد!

دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران تاکید کرد: تعارض بین وظیفه وزارت نیرو که حفاظت منابع آبی است با وظیفه وزارت جهاد کشاورزی که تأمین امنیت غذایی است مساله دیگری است که بر این موضوع مؤثر است. موضوعی که نیازمند هزینه و درگیر با مسایل اقتصاد سیاسی نیست بلکه نیازمند یک تصمیم است در بازسازی ساختار حاکمیتی دولت برای حکمرانی آب یعنی مثلاً تشکیل وزارتخانه‌ای که متوالی آب و کشاورزی باشد. از سال 1357 تا همین امروز همیشه بین وزیر نیرو و وزیر جهاد کشاورزی در مساله میزان آب مورد نیاز و مورد مصرف آب کشاورزی توافق نبوده و روی عدد سهم آب کشاورزی از منابع آب کشور توافقی نبوده است.

علوی تصریح کرد: بخش زیادی از هدررفت آب بخش کشاورزی برای حفظ مالکیت رخ می‌دهد؛ مساله‌ای که بیشتر در بخش باغی و نه زراعت رخ می‌دهد. 

وی توضیح داد: در مواردی کشاورز به عرصه منابع طبیعی تعرض کرده و کشت انجام داده است و تا وقتی که این فعالیت کشاورزی وجود دارد کمتر منابع طبیعی به موضوع ورود می‌کند و بحث معیشت افراد به عنوان استدلال مطرح می‌شود.گاهی هم زمین تصرفی نیست و فرد مالک آن است؛ آب مصرف می‌کند که مزرعه را سبز نگه دارد.

دبیر اندیشکده تدبیر آب ایران اعلام کرد: یک بررسی کلی در استان کرمان نشان داد 30 درصد آب مصرفی برای این موضوع مصرف می‌شود. یعنی کشاورز این زمین کشاورزی را به هزار لطایف‌الحیل سبز نگه می‌دارد که از تصرف او خارج نشود. بررسی بیشتر نشان می‌دهد باغی که فرد آن را نگه داشته در شرایط کمتر از حد اقتصادی برای نگه داشتن آن است یعنی اگر قرار است هکتاری 400 کیلو پسته بدهد تنها 50 کیلوگرم بر هکتار محصول می‌دهد اما مالک آن را به هر قیمت آبیاری می‌کند تا مالکیت زمین را از دست ندهد.

علوی تاکید کرد: بنابراین بخشی از آب مصرفی در بخش کشاورزی برای حفظ و استمرار مالکیت است. شبانه درخت را با گلدان و حلب غرس می‌کنند که زمینی را مالک شوند و بعد آن را آبیاری می‌کنند تا مالک زمین بمانند. حال چقدر باید هزینه کنیم تا این مساله بغرنج را حل کنیم؟ حل این مساله تنها وابسته به بحث قانون‌گذاری است. کافی است از افراد بخواهیم یک کاربری بدون آب تعریف کند و مالکیت در اختیار او بماند.

وی در پایان تصریح کرد: حل این مسئله چند «میلیارد» متر مکعب آب آورده برای کشور دارد، یعنی اگر به جای 30 درصد استان کرمان حتی 10 درصد متوسط کشوری در نظر بگیریم حدود 7 میلیارد مترمکعب منابع آبی جبران می‌شود. الان برای اینکه 110 «میلیون» متر مکعب آب را از دریای عمان به کشور بیاوریم هزاران میلیارد تومان هزینه می‌کنیم در حالی که با یک قانون‌گذاری می‌توان این ظرفیت نهادی را اصلاح کنیم و بهره‌وری اتفاق بیافتد و استمرار مالکیت توسط اتلاف آب رخ ندهد. موضوعی که به هیچ عنوان در بحث امنیت غذایی هم دخیل نیست و حتی جنبه معیشتی هم ندارد. مواردی دیگری که مشابه این می‌توان بر شمرد کم نیست: تمام آب حاصل از بازچرخانی صنایع کشور چقدر است؟ تمام آب حاصل از آبیاری کارآ در کشور چقدر است؟


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند