آخرین مطالب

روایت تکان‌دهنده از لحظات اسارت‌ رزمندگان ایرانی مجله تبسم مهر

روایت تکان‌دهنده از لحظات اسارت‌ رزمندگان ایرانی

  بزرگنمایی:
۲۶مرداد سالروز آغاز بازگشت آزادگان ایرانی به وطن است. این مناسبت بهانه‌ای شد تا سر وقت اسرایی برویم که در دفاع مقدس و دوران اسارت حوادث تلخ و سرنوشت‌های عجیبی را پشت سر گذاشتند.

تبسم مهر: تیرماه سال 1366 با صدور قطعنامه 598 سر تیتر اخبار همه رسانه‌ها فقط و فقط از یک چیز حرف می‌زد؛ جنگ ایران و عراق بعد از گذشت 8 سال به پایان رسید. اما این جنگ در خیلی از خانه‌های  مرز و بوممان تمام  نشد. جنگ هنوز هم در خانه مادران چشم انتظارادامه داشت، هرشب از چشمان زنانِ"عزیز از دست داده" اشک می گرفت و بچه‌های دور از پدر را دلتنگ‌تر می‌کرد.آدم هایی که سال های سال باید با پسوند مفقودالاثر دنبال کشف معمای سرنوشت عزیزشان می‌گشتند تا دست آخر یا پیکر شهیدشان  را در آغوش بگیرند یا دل خوش به آزادی اسیرشان روزها را طی کنند.دفاع مقدس  بیش از 180هزار شهید بر جا گذاشت و نزدیک به 42هزار رزمنده را در اردوگاه های صدام اسیر کرد. اسیرانی که بازگشتشان به وطن تا 12 سال بعد از جنگ هم ادامه داشت. طبق تاریخ  امروز سالروز آغاز بازگشت آزادگان ایرانی به کشور است. آنهایی که روزهای جوانی شان سال های سال در اسارت رژیم بعث گذشت. آزادگانی که در تقویم های زندگیشان، جنگ ایران و عراق هیچ وقت برای آنها یک جنگ«هشت ساله»نبود. به مناسبت همین روز در این گزارش بخشی از خاطرات اسرای ایرانی و سرنوشت‌های عجیبشان را می‌خوانید.

سید ناصر حسینی؛ زجر کشیدن با پرچم عراقی‌ها

خیلی‌هایمان او را با کتاب پرفروش«پایی که جا ماند» به یاد داریم. کسی که در 14 سالگی خودش را به جنگ ‌می‌رساند و در 16سالگی  هنگام دیده بانی اسیر می‌شود.حسینی جزو20هزار اسیر ایرانی مفقودالاثر در عراق بوده که از  حقوق اسرای جنگی بی‌بهره ماند. او در بخشی از کتابش درباره لحظه اسارتش نوشته:« دردآورترین صحنه زمانی بود که عراقی‌ها با ماشین‌های خودمان جنازه‌ها را زیر می‌گرفتند! با دیدن این صحنه آنچه از عاشورا در روضه‌ها شنیده بودم برایم مجسم می‌شد.یکی از بعثی‌ها که پرچم عراق دستش بود یک‌دفعه آن را به پایین جناق سینه‌ی  یک شهید کوبید، طوری که چوب پرچم درون شکم شهید فرو رفت!آرزو می‌کردم بمیرم و زنده نباشم ! هیچ صحنه‌ای به اندازه نصب پرچم عراق روی شکم این شهید زجرم نمی‌داد.در اثر ضربه‌ی پوتین یکی از نظامیان به صورتم، لخته‌های خون توی دهان و حلقم جمع شده بود. با تکرار صلاه از آن‌ها خواستم اجازه دهند نماز ظهر و عصرم را بخوانم، همان‌جا تیمم کردم و اولین نماز اسارتم را خواندم. یاد ندارم در تمام طول عمرم نمازی به آن دلچسبی خوانده باشم !»

ملاصالح،اسیری که در ایران و عراق زندانی شد

آنهایی که کتاب آن23 نفر را خوانده باشند حتما با خواندن سرنوشت شخصیت«ملاصالح»به وجد آمده‌اند. کسی که قبل از انقلاب 8سال در زندان ساواک حبس کشیده و طی جنگ ایران و عراق هم در اسارت رژیم بعث بوده. خیلی ها ملاصالح را به واسطه دیدار معروف گروه 23 نفر در ضیافت صدام به یاد می آورند،کسی که در آن مهمانی به عنوان مترجم صدام ظاهر شد.ملاصالح در دوران اسارت عراقی‌ها به خاطر عرب زبان بودنش مترجم اسرای ایرانی بود. اتفاقی که بعد از پایان اسیری در عراق دردسرساز شد تا عده‌ای او را به خیانت و جاسوسی برای دشمن متهم کنند. ملاصالح بعد از آزادی هم دو سال در ایران به زندان افتاد و حتی تا پای اعدام هم پیش رفت.او در نهایت با  نامه «سید علی اکبر ابوترابی» بی‌گناهی‌اش اثبات و آزاد شد. جایی در باره کمک های ملاصالح به آزادگان ایرانی در اردوگاه‌های عراق نوشته‌اند؛ ملاصالح که خوب می‌دانست سرنوشت پاسداران انقلاب اسلامی در بدو ورود شناسایی و اعدام است همیشه برای نجات آنها موقع تقسیم بندی اسرای ایرانی می‌گفت:« بسیجی‌ها یک طرف، ارتشی‌ها هم یک طرف، پاسدار هم که نداریم،یک طرف.»

شهید لشکری،اولین اسیر و آخرین آزاده ایرانی

امیرسرلشکر حسین لشگری؛ خلبان نیروی هوایی ارتش و جانباز 70 درصد بود. حسین لشکری با شروع جنگ و بعد از 12 ماموریت، وقتی هواپیمایش مورد حمله دشمن قرار می‌گیرد با بیرون پریدن از هواپیما در خاک دشمن به اسارت نیروی بعث عراق در می‌آید. اسارتی که 18 سال به طول می‌انجامد. نکته جالب توجه درباره سرگذشت این شهید جایی است که خانواده او قریب به 15 سال هیچ خبری از سرنوشت این خلبان نداشته اند. او سال 74 موفق شد اولین نامه‌اش را برای همسرش بفرستد. لشگری در جایی از گفت و گویش بعد از آزادی می‌گوید:« وقتی به جبهه رفتم علی(پسرم) دندان نداشت، وقتی برگشتم دانشجوی دندانپزشکی بود.»

سید علی اکبر ابوترابی،سیدالاسرا

همه آزادگان، حاج آقا ابوترابی را به خاطر نقش عمده‌اش در اردوگاه‌های اسارت به عنوان سیدالاسرا می‌شناسند. او سال 1359 در جنگ اسیر و سال 69 به ایران بازگشت. ابوترابی در 15ماه اول اسارتش تحت شدیدترین شکنجه ها قرار گرفت. جایی در خاطرات این شخصیت گفته‌اند؛ وقتی یکی از سربازان اسیر ایرانی زیر شکنجه‌ها برای گرفتن اعتراف اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت  که مسئولیتش با ابوترابی است. عراقی‌ها به موجب همین حرف ابوترابی را تهدید کردند که اگر حرف نزنی سرت را با میخ سوراخ می‌کنیم. ابوترابی می‌گوید:« با اینکه عراقی‌ها هیچ وقت راست نمی‌گفتند ولی آن شب به وعده خودشان عمل کردند. آخر شب بود که دوباره همان سرهنگ برای بازجویی آمد و هنگامی که جوابهای اول شب را گرفت. میخی را روی سرم گذاشت و با سنگ بزرگی روی آن می‌زد. صبح هیچ نقطه‌ای از سرم جای سالم نداشت و همه جایش شکسته و خون آلود بود.»

معصومه آبا؛ اسارت دخترانه

تا پیش از انتشار کتاب«من زنده‌ام» و بازگو شدن خاطرات معصومه آبا در دوران اسارت شاید کمتر کسی از حضور آزدگان خانم، طی دوران دفاع مقدس خبر داشت. کسی که در 17 سالگی و درست 33 روز پس از شروع جنگ به همراه سه دختر دیگر در ماهشهر به اسارت عراقی‌ها در آمد و سرانجام بعد از گذشت چیزی نزدیک به چهار سال آزاد شد. او در بخشی از خاطراتش درباره یکی از سخت ترین لحظات اسارتش نوشته:« سنگینی سیلی دکتر سعدون بر صورتم، سرم را صد و هشتاد درجه چرخاند. فکر کردم مغزم از دهانم بیرون ریخته. دهانم پر از خون و لب هایم به رعشه افتاد. برادرهای مجروح ایرانی با شنیدن صدای سیلی همه نیم خیز شدند اما کاری از دست کسی بر نمی امد. مریم برای دلداری دادن به من با گوشه ی مقنعه اش دهان خون آلودم را پاک می‌کرد. اما دردناکتر از درد آن سیلی، این بود که برای اولین بار در عمرم یک دست غریبه و نامحرم را بر صورت احساس کرده بودم. این حس آنقدر برایم چندش آور بود که برای خلاصی از آن به ناچار از سرباز نگهبانی که در خودرو همراه ما بود تقاضای آب کردم شاید بتوانم رد دست های ناپاک و نامحرم دکتر سعدون را از صورتم تطهیر کنم.»

احمد متوسلیان،اسیر 37ساله

امکان ندارد که کسی وقتی صحبت از فرماندهان سرشناس جنگ می‌شود به نام حاج احمد متوسلیان برنخورده باشد. شخصیتی که پیش از انقلاب از مبارزان رژیم طاغوت محسوب می‌شد و بعد از انقلاب همواره در دوران دفاع مقدس به عنوان یکی از تاثیر گذارترین سرداران جنگ از او یاد می‌شود؛ اما چیزی که باعث شد تا نام متوسلیان را در فهرست آزادگان قرار دهیم سرنوشت مبهم و نامعلوم این سردارایرانی بود. در 14 تیرماه سال 61 وقتی که حاج احمد متوسلیان به همراه سه دیپلمات ایرانی  راهی سفارت ایران در بیروت شدند، در یک پست بازرسی توسط گروهی شبه نظامی ربوده شدند. حالا نزدیک به 40 سال است که همچنان درباره سرانجام این چهار نفر گمانه زنی‌های متفاوتی صورت می‌گیرد.بعضی معتقدند که حاج احمد و همراهانش به شهادت رسیده‌اند و برخی دیگر بر این باورند که او همچنان زنده است و در زندان‌های اسرائیل در اسارت به سر می‌برد.

امام موسی صدر، از اسارت تا ... 

او هم مثل حاج احمد متوسلیان جزو کسانی است که سال های سال است سرنوشتتش در هاله‌ای از ابهام وجود دارد. امام موسی صدر که بدون شک یکی از تاثیرگذارترین رهبران شیعیان لبنان به شمار می‌رود در شهریور ماه سال 57 طی سفرش به لیبی با دعوت معمر قذافی، رهبر آن کشور به یک باره ناپدید شد. برخی می‌گفتند که او به دستور قذافی در همان زمان به قتل رسیده و عده‌ای دیگر بر این باور بودند که او در یکی از زندان‌های لیبی به اسارت درآمده است.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند