آخرین مطالب

بی‌توجهی مردم به حوزه مدولباس به معنای گسست آنان با متولیان نیست فرهنگی و هنری

بی‌توجهی مردم به حوزه مدولباس به معنای گسست آنان با متولیان نیست

  بزرگنمایی:
یکی از طراحان حوزه مد و لباس معتقد است، مردم نسبت به حوزه مد و لباس بی‌توجه هستند واگرنه گسستی میان متولیان و آن‌ها در این حوزه وجود ندارد.

به گزارش خبرنگارتبسم مهر، با توجه به این‌که نهادها و سازمان‌های متولی در امور فرهنگی در حال انجام پروژه‌ها، برنامه‌ها، کنگره‌ها و فرهنگسازی هستند اما دیده می‌شود که با دغدغه‌های سوژه‌های طبقه متوسط شهری در کشور هم‌خوانی ندارد و سوژه‌های اجتماعی به دنبال دغدغه‌های فرهنگی و ارزشی خاص خودشان هستند و  در اینجا گسستی ایجاد شده است از همین‌رو می‌بینیم که الگوهای ارائه شده از سوی برخی نهادها و سازمان‌ها از سوی مردم قابل تایید و تبعیت نیست یا تاثیر عینی آن الگوها را شاهد نیستیم، «مینا کنی» طراح و داور پیشین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر، به خبرنگارتبسم مهر در این‌باره می‌گوید: «ما در دورانی (حدود 10سال پیش) مشکلات و محدود زیادی در حوزه مد و لباس داشتیم که از آن می‌توان به عنوان گسست مورد نظر میان مردم و متولیان به حساب آورد که البته این گسست برخاسته از محدودیت‌ها بود. تنوع مدل نداشتیم، استفاده از بیشتر رنگ‌ها ممنوع بود به نوعی هیچ‌گونه ذائقه‌سازی وجود نداشت.»

ذائقه مخاطب قابل تغییر نیست

مسئله مهمی که در حوزه مد و لباس وجود دارد و خیلی از افراد و کارشناسان از آن به عنوان گسست یاد می‌کنند مبحث ذائقه‌سازی است حال سوال اساسی در اینجاست که طراح بیشتر به دنبال ذائقه‌سازی است یا ذائقه‌شناسی؟ اگر به دنبال ذائقه‌شناسی باشد یعنی طراح یک قدم از مخاطبش عقب است اگر طراح ببیند مردم چه محصولی را می‌پسندد و بر اساس سلیقه او طراحی کند به نوعی ذائقه مخاطبش را شناخته و براساس آن کارش را انجام می‌دهد، در صورتی‌که ما در حوزه مد و لباس احتیاج به ذائقه‌سازی داریم که همچنان ضعیف عمل کردیم. «کنی» ادامه می‌دهد: «به اعتقاد من ذائقه مخاطب براساس شکل‌دهی طراح است، البته ذائقه یکسری هم قابل تغییر نیست و هر چیزی که موردپسندشان است را انتخاب می‌کنند که همان برندها و ترند جهانی است.»

او درباره بُعد فرهنگی مد و لباس و استفاده از اِلمان‌های فرهنگی می‌گوید: «قطعا بخش مهمی از فرهنگ ما به‌روز شده است و می‌توان از آن بهره برد یعنی با تلفیق سنت و مدرنیته محصولی امروزی به مخاطب عرضه کرد که هم نشانه‌های فرهنگ ایران در آن وجود دارد و هم محصولی معقول برای مخاطب به حساب می‌آید. در حالی‌که تا سال‌های گذشته بیشتر پوشش جامعه مدل‌هایی از کپی‌کاری‌های غربی بود البته آقای قبادی به عنوان دبیر بنیاد ملی مد و لباس در این زمینه فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داد تا طراحان طرح‌های خوبی در این زمینه ارائه دهند و حتی پیوند خوبی میان تولیدکننده و طراح برقرار کرد.»

البته گاردی که نسبت به نهادها و سازمان‌های متولی وجود دارد را نمی‌توان نادیده گرفت طراحان و مردم علاقه‌مند به این حوزه احساس می‌کنند در نوع فعالیت‌های آنان از سوی نهادها شاید سنگ‌اندازی صورت بگیرد و نتوانند به خوبی فعالیت کنند که در واقعیت این‌گونه نیست

نقد «کنی» به برخی از مردم و ارتباط‌شان با نهادها و متولیان حوزه مد و لباس در این است که مردم کمی بی‌توجه هستند زیرا بسیاری از طراحان مد و لباس در صفحات مجازی خود به این موضوع اشاره کردند که زیرنظر کارگروه مد و لباس فعالیت دارند و این بی‌توجهی مردم ربطی به ایجاد گسست ندارد، یا و حتی مدل‌هایی که در جشنواره‌ها و نمایشگاه به نمایش درآمده‌اند به تولید انبوه رسیده و حتی مورد استقبال مردم هم قرار گرفته است. لباس‌هایی که در جشنواره آمده و برگزیده شده تولیدکننده‌ها با طراحان ارتباط گرفتند در بازار آن طرح دیده می‌شود.

او ادامه می‌دهد: «طرح‌ها و مدل‌هایی که در نمایشگاه‌ها و جشنواره‌ها ارائه می‌شود کاملا در بازار برای فروش و عرضه استفاده می‌شود و اگر آن دسته از مردم با این نوع طرح‌ها آشنا نیستند به خاطر بی‌توجهی آنان است البته خیلی از افراد هم سلایق‌شان فرق می‌کند و به این سمت نمی‌روند و حتی ذائقه‌شان را هم نمی‌توان تغییر داد. این گسست در دوران گذشته وجود داشت هم اینکه مردم نمی‌توانستند در زمینه پوشش انتخاب‌های زیادی داشته باشند و هم دست بیشتر تولیدکننده‌ها و طراحان بسته بود. البته امروزه هم باید جلوی پارچه‌های نامناسب، شیشه‌ای و توری گرفته شود تا تولیدکننده مجبور نباشد از این‌ها استفاده کنند و مردم هم چاره‌ای جز خریدنشان نداشته باشند.»

این طراح و تولیدکننده پوشاک می‌گوید: «البته گاردی که نسبت به نهادها و سازمان‌های متولی وجود دارد را نمی‌توان نادیده گرفت طراحان و مردم علاقه‌مند به این حوزه احساس می‌کنند در نوع فعالیت‌های آنان از سوی نهادها شاید سنگ‌اندازی صورت بگیرد و نتوانند به خوبی فعالیت کنند که در واقعیت این‌گونه نیست. که با توضیح دادن به آن‌ها متوجه می‎‌شوند نه تنها جلوی فعالیت‌شان گرفته نمی‌شود و سخت‌گیری ندارند بلکه حمایت هم می‌شوند. با تمام این اوصاف و تعاریف آینده حوزه مد و لباس را خوب می‌بینم همان‌گونه که امروزه توانستیم پیوندی میان طراح و تولیدکننده برقرار کنیم که با همدیگر تعامل خوبی داشته باشند، از رنگ‌ها بهتر و بیشتر استفاده کنیم متوجه خواهیم شد که گسستی وجود ندارد.»

رشد قارچ‌گونه مزون‌ها؛ آسیب جدی در حوزه مد و لباس

با توجه به انتقادات بسیاری از فعالان حوزه مد و لباس که معتقدند برخی از نابسامانی‌های این حوزه به خاطر رشد مزون‌هایی است که مد غربی را ترویج می‌کنند و از مد ایرانی فاصله گرفتند. آن‌ها از ژورنال‌های خارجی پوشاک‌هایی را انتخاب می‌کنند که با فرهنگ ما فرسنگ‌ها فاصله دارد. «الهام براتی» طراح در حوزه مد و لباس درباره این موضوع بهخبرنگار تبسم مهر می‌گوید: «با توجه به اینکه فعالیت مزون‌ها در جامعه خیلی زیاد شده است بیشتر طراحی‌ها کپی از یکدیگر است و این اتفاق ناخوشایندی است زیرا همانند قارچ رشد پیدا کردند و حوزه مد و لباس را به ابتذال کشانده‌اند، البته بیشتر مقاصدشان هم اقتصادی است و در فکر گسترش فرهنگ و مد ایرانی نیستند.»

چرا بازیگران ما در جشنواره‌ها و فستیوال‌ها از پوشش ایرانی استفاده نمی‌کنند. وقتی می‌بینیم که بازیگر کشورمان به عنوان الگو در جامعه از مُد غربی تبعیت می‌کند و پیروی از الگوهای غربی دارد از مردم چه انتظاری داریم

از «براتی» می‌پرسم پوششی که در جامعه وجود دارد و روزبه‌روز گسترش پیدا می‌کند بیشتر غربی است، علت کمرنگ شدن و فاصله گرفتن از مد ایرانی چیست و چگونه باید به سمت مد ایرانی پیش رفت؟ او جواب می‌دهد: « دلیل‌اش مدل‌های غربی به صورت کپی در جامعه زیاد شده است و دیگر پوشش سنتی و ایرانی ما به چشم نمی‌آید. در حالی‌که در کشورمان لباس‌های بختیاری، کرد، ترک، فارس و... داریم که هیچ‌گونه کپی از آن نشده است و حتی مردم خیلی با این نوع پوشش آشنایی ندارند.»

او ادامه می‌دهد: «چرا بازیگران ما در جشنواره‌ها و فستیوال‌ها از پوشش ایرانی استفاده نمی‌کنند. وقتی می‌بینیم که بازیگر کشورمان به عنوان الگو در جامعه از مُد غربی تبعیت می‌کند و پیروی از الگوهای غربی دارد از مردم چه انتظاری داریم. این بازیگری که به عنوان الگو در جامعه معرفی می‌شود باید از لباس‌های سنتی اقوام حمایت کند نه از مد غربی. البته قانونی باید گذاشته شود که بازیگران بتوانند در جشنواره‌ها و فستیوال‌های عمومی از لباس اقوام استفاده کنند. البته اگر هم به عنوان قانون گذاشته شود امکان دافعه هم وجود دارد. ولی در این زمینه باید فعالیت‌های زیادی باید انجام شود. همچنین وجود بلاگرها در فضای مجازی و نوع تبلیغات و ترویجاتشان بر روی برخی محصولات کار را بسیار سخت کرده است زیرا آن‌ها به دنبال سوژه‌های فرهنگی نیستند بلکه به دنبال منافع اقتصادی هستند و جوانانی که دنبال‌کننده این بلاگرها هستند تحت تاثیر آن‌ها قرار می‌گیرند.»


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند