بزرگنمایی:
درحالی که که تل آویو آمادگی خود برای حضور در خلیج فارس را اعلام کرده است اما انفعال معنادار سران عرب در قبال گام تنشزای رژیم صهیونیستی، به خوبی به چشم می خورد.
تبسم مهر: رژیم صهیونیستی تلاش هایی را به منظور بهره برداری از تنش های اخیر در منطقه استراتژیک خلیج فارس آغاز کرده است؛ تنش هایی که در نتیجه اقدامات ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی آن در این منطقه ایجاد شده اند.
درهمین راستا، رژیم صهیونیستی از آمادگی خود برای مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس خبر داده است. «اسرائیل کاتز» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در نشست کمیته دفاعی و امور خارجی کنیست گفته است که تل آویو در ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس مشارکت خواهد کرد. این مقام صهیونیست گفته است که این تصمیم در راستای منافع اسرائیل در چارچوب «راهبرد مهار ایران» و تقویت روابط بین تل آویو و کشورهای خلیج فارس صورت می گیرد.
این درحالی است که تشکیل یک ائتلاف دریایی با ادعای محافظت از کشتی های تجاری در خلیج فارس از چند هفته پیش توسط آمریکا مطرح شده است. با این حال، آمریکایی ها همچنان با چالشهایی نظیر عدم همراهی برخی کشورهای غربی و عربی با ائتلاف مذکور، مواجه هستند و تاکنون نتوانسته اند طرح خود در این خصوص را نهایی سازند. به عنوان نمونه، آلمان همراهی با آمریکایی ها در ائتلاف دریایی در خلیج فارس را رد کرده است و گفته می شود که فرانسه نیز ملاحظاتی درباره این طرح دارد.
اما در این میان، آنچه که بیش از هر چیز دیگری به چشم می خورد، انفعلان معنادار سران عرب در قبال اعلام آمادگی رژیم صهیونیستی برای حضور در منطقه استراتژیک خلیج فارس است. از زمان اعلام تل آویو مبنی بر آمادگیاش برای حضور در خلیج فارس که چند روزی هم از آن سپری می شود، تقریبا هیچ کشوری به این موضع رژیم صهیونیستی واکنش نشان نداده است تا بدین ترتیب، زمزمه هایی پیرامون رضایت احتمالی حکام عرب از گام تنش زای جدیدِ رژیم صهیونیستی مطرح شود.
«عبدالباری العطوان» تحلیلگر مشهور جهان عرب درخصوص این مسأله معتقد است: « عضویت اسرائیل در ائتلاف دریایی جدید مقدمه معرفی وی به عنوان نماینده واشنگتن و مسئول حفاظت از امنیت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از توهم تهدید ایران است. این به معنای جداسازی کامل این کشورها از محیط عربی و اسلامی آنها و پیوند کامل آنها با امنیت اسرائیل در یک سیستم امنیتی و نظامی جدید است».
در این میان، تنها بغداد به مواضع تنش زای رژیم صهیونیستی واکنش نشان داده است. درهمین راستا، «محمد علی الحکیم» وزیر خارجه عراق در سخنانی تأکید که بغداد به طور کامل با حضور رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس مخالف است. وی اظهار داشت که کشورهای منطقه خود به تنهایی قادر به تأمین امنیت خلیج فارس هستند. این مواضع بغداد درحالی است که تقریبا هیچ کشور عربی موضع واضح و شفافی پیرامون اقدام احتمالی رژیم صهیونیستی برای حضور در خلیج فارس اتخاذ نکرده است
در واقع، مقامات عراقی به خوبی دریافته اند که حضور رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس نه تنها به کاهش تنش ها در این منطقه مهم و استراتژیک منجر نخواهد شد، بلکه بر سطح تنش ها نیز خواهد افزود و موجب خواهد شد تا امنیت این منطقه در سایه حضور رژیم جعلی صهیونیستی با مخاطره مواجه شود. با این حال، به نظر می رسد که سران عرب، حضور صهیونیستها در خلیج فارس را عامل تأمین امنیت خود قلمداد می کنند و به همین دلیل حاضر نشدند واکنشی به این مسأله نشان دهند.
عطوان در این خصوص تصریح میکند: «مسلم است که اسرائیل مانند همتای آمریکایی خود هیچ گونه همکاری امنیتی و نظامی را در چارچوب حمایت از این کشورهای خلیج فارس به صورت رایگان ارائه نمیدهد و شروع به ارسال صورتحسابهای خود به پایتختهای این کشورها خواهد کرد تا آن را نقدی یا از طریق سیاست گذاری به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بپردازند». بنابراین، برخلاف تصور سران عرب به نظر می رسد که آمریکایی ها و صهیونیستها با مطرح ساختن آمادگی تل آویو برای حضور در خلیج فارس بازی تازه ای را به منظور دوشیدن شیر اعراب آغاز کرده اند.
در این میان، علت مخالفت بغداد با حضور صهیونیستها در خلیج فارس نیز به 2 عامل باز می گردد؛ اول اینکه عراق خود ازجمله کشورهایی است که صادرات نفت زیادی را از طریق خلیج فارس انجام می دهد و بدین ترتیب، درصورت ورود رژیم صهیونیستی به خلیج فارس و نا امن شدن این منطقه، از ناحیه اقتصادی به شدت متضرر خواهد شد؛ به ویژه در شرایط کنونی که عراق مرحله پساداعش را سپری می کند و تلاش زیادی را برای بازسازی ساختار اقتصادی خود در این مرحله به کار بسته است.
دوم اینکه؛ بغداد حضور رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس را دست در نقطه مقابل سیاست خود در کاهش تنش ها در سطح منطقه می بیند؛ به ویژه اینکه اخیرا عراق رایزنی های سیاسی با سران شماری از کشورهای عربی از جمله مصر و اردن را به منظور کاهش این تنش ها آغاز کرده است. بنابراین، واضح است که مقامات عراقی این گام رژیم صهیونیستی را در راستای گسترش بیش از پیش تنش ها در منطقه تلقی می کنند.
در هر صورت، آنچه که واضح به نظر می رسد آن است که با وجود انفعال معنادار سران عرب در قبال اعلام آمادگی رژیم صهیونیستی برای حضور در منطقه خلیج فارس، اما این رژیم کار سختی را برای عملیاتی ساختن این گام خطرناک خود دارد و مهمترین علت این مسأله، حضور قدرتمندانه جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس است.
جمهوری اسلامی ایران طی هفته های اخیر با سلسله اقدامات قدرتمندانه، قاطعانه و شجاعانه خود از جمله سرنگون کردن پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکایی و همچنین توقیف نفتکشِ قانونشکنِ انگلیسی در خلیج فارس نشان داد که با هیچ اقدام تنش زایی در این منطقه مماشات نمی کند و بدون شک، صهیونیستها امروز بیش از پیش به قدرت تهران برای مقابله با آنها در صورت اتخاذ گام های احتمالی در خلیج فارس، واقف شده اند.