بزرگنمایی:
«محسن محمد صالح» اعلام کرد که هدف از طرح معامله قرن، تغییر کانون تنش ها در منطقه است و تبدیل رژیم صهیونیستی به ژاندارم خاورمیانه است.
تبسم مهر مامعله قرن اصطلاحی جدید در تحولات سیاسی خاورمیانه است که سال 2018 میلادی از سوی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در راستای روند سازش میان تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی مطرح شده است.
در این طرح، اسرائیل در ازای کسب امتیازاتی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادیبخش فلسطین و قطعنامههای شورای امنیت و الحاق بخشهایی از مناطق اشغال شده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطین موافقت میکند.
این طرح قرار است طی ماههای آینده اجرایی شود. به همین مناسبت گفتگویی را با «محسن محمد صالح» رئیس سابق دپارتمان تاریخ و تمدن دانشگاه اسلامی مالزی، مدیر اجرایی سابق مرکز مطالعات خاورمیانه در امان و استاد و تحلیگر استراتژیک در حوزه فلسطین و رئیس مرکز مطالعات الزیتونه انجام دادیم که از نظر میگذرد:
*اهداف معامله قرن چیست؟
معامله قرن دارای چند هدف است. یکی از این اهداف این است که قضیه فلسطین از طریق مذاکرات به پروژه سازش دست نیابد و به تلاش برای حذف قضیه فلسطین از طریق تحمیل دیدگاه های رژیم صهیونیستی و تحمیل واقعیت های موجود از سوی تل آویو تغییر کند.
هدف دیگر معامله قرن، نابودی ایده راه حل دودولتی و پایان بخشیدن به طرح تشکیل کشور مستقل فلسطین با حاکمیت کامل در کرانه باختری و نوارغزه است، با از بین رفتن این تفکر، معامله قرن به تشکیل یک حکومت شبیه حکومت خودگردان که از نظر آمریکایی ها و اسرائیلی ها دولت تلقی می شود و تحت حاکمیت رژیم صهیونیستی قرار دارد اکتفا می کند. به موجب این تفکر، قدس تحت سیطره کامل صهیونیست ها قرار دارد و آوارگان فلسطینی از حق بازگشت به سرزمین مادری شان منع می شوند و صهیونیست ها بر مرزها سیطره خواهند داشت و از طرف دیگر، شهرک های صهیونیست نشین ابقاء خواهند شد.
از دیگر اهداف معامله قرن، بحث عادی سازی روابط پیش از سازش است، به طوری که عادی سازی روابط میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی پیش از پایان مذاکرات با فلسطینی ها صورت گیرد.چرا که در این صورت، اعراب، فلسطینی ها را به حال خود رها می کنند و واشنگتن و تل آویو با راحتی بیشتر خواسته های خود را بر فلسطین تحمیل می کنند.
تغییر کانون تنش ها از دیگر اهداف آمریکا و رژیم صهیونیستی از طرح معامله قرن است، تا پیش از این، کانون تنش ها در منطقه ضد دشمن صهیونیستی بود اما در حال حاضر رژیم صهیونیستی خواهان ائتلاف و هم پیمانی با رژیم های عربی است. این رژیم همچنین سعی دارد کانون تنش ها را از خود دور کرده و به نزاع های داخلی و طائفه ای در منطقه بکشاند. علاوه براین تل آویو در شرایط کنونی به دنبال انتقال کانون تنش ها علیه ایران در منطقه است به طوری که دشمن صهیونیستی دیگر دشمن واقعی کشورها در خاورمیانه محسوب نشود بلکه این جایگزین آن شود.
*اجرا شدن معامله قرن چه تبعاتی برای منطقه به همراه دارد؟
در حقیقت وقتی از معامله قرن سخن می گوییم، معامله و قراردادی در کار نیست زیرا قرارداد باید میان دو نفر باشد. آمریکایی ها تاکنون این پروژه را به صورت دقیق برای طرف های ذیربط عرضه نکرده اند و حتی به صورت رسمی درباره مضامین آن حرفی به میان نیاورده اند. بنابراین آنچه در مورد معامله قرن گفته می شود نوعی شعارهای دروغین و جملاتی جذاب برای انحراف افکار عمومی است، کلماتی که در ورای آن اینکه قرار است قضیه فلسطین را طبق شروط و خواسته های واشنگتن و تل آویو به نابودی بکشانند، پنهان شده است.
در صورتی که خدای نکرده معامله قرن محقق شود، مهمترین پیامد آن تلاش برای حذف قضیه فلسطین و از بین بردن گروه های مقاومت در نوارغزه و داخل فلسطین و خارج از آن است. عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی و تبدیل رژیم صهیونیستی به ژاندارم منطقه از دیگر پیامدهای اجرایی شدن معامله قرن خواهد بود. علاوه براین تحت پیگرد قرار دادن جریان های اسلام سیاسی و تلاش برای فتنه افکنی و به راه انداختن جنگ های طائفه ای و نژادی در منطقه و تاراج ثروت کشورهای منطقه به نفع آمریکا و صهیونیست ها از دیگر آثار اجرا شدن معامله قرن است.
*همانطور که می دانیم به موجب معامله قرن، اردن در اداره قدس نقشی نخواهد داشت، موضع نهایی اردن در قبال این معامله چه خواهد بود؟
اردن از بخش هایی از معامله قرن ناراضی است به ویژه بخش هایی که مربوط به آینده قدس، تولیت دینی و مسجدالاقصی است. امان همچنین با اسکان آوارگان فلسطینی و عدم بازگشت آنها به سرزمین فلسطین مخالف است. مسئولان اردنی در حال حاضر برای موافقت با معامله قرن تحت فشار قرار دارند اما همچنان در برابر این فشارها سرتسلیم فرود نیاورده اند.
*معامله طرحی یکجانبه است که نظرات طرفهای فلسطینی در آن لحاظ نشده است. اساسا چرا طرحی با این ویژگی باید در دستور کار امریکا و متحدانش قرار گیرد؟
آنها می دانند که فلسطینی ها حتی کسانی که روند سازش را تایید می کنند، با معامله قرن مخالف هستند لذا سعی دارند فلسطینی ها را نادیده بگیرند و برای تحمیل معامله قرن و واقعیت های موجود تلاش می کنند.
این راه و روش مستکبرانه بیانگر غرور و زورگویی واشنگتن و تل آویو و عدم احترام آنها به اراده و خواست ملت ها است.همچنین بیانگر این است که آمریکا ملت فلسطین و تاریخ آن، امت اسلامی و تاریخ آن را نادیده می گیرد در حالی که فلسطین، ملتی مقاوم وبرآمده از امتی مقاوم است که ذلت و خواری را نمی پذیرد و در راه عزت، دین، کرامت و سرزمین خود ایثار و فداکاری های فراوانی نشان خواهد داد. از 100 سال پیش تاکنون ملت فلسطین درحال مقاومت است، این مقاومت ادامه خواهد داشت و گروه های مقاومت هرگز به زانو در نخواهند آمد. ملت فلسطین و امت اسلامی در نهایت به اذن خداوند پیروز خواهند شد.
*به نظر شما بهترین راه حل مقابله با معامله قرن چیست؟
بهترین راه حل مقابله با اجرایی شدن معامله قرن، تدوین یک پروژه اسلامی پویا، خودجوش و وحدت آفرین است که بتواند با تمامی توطئه های صهیونیستی مقابله کند و از ملت فلسطین حمایت کند تا بتواند به جهاد خود ادامه دهد و خط مقدم دفاع از امت اسلامی در برابر صهیونیست ها باشد.
از سوی دیگر باید با عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی و پروژه های سازشکارانه مخالفت شود. همچنین باید با هر گونه چشم پوشی و امتیازدهی به نفع اسرائیل مخالفت شود. کشورهای اسلامی باید از مقاومت حمایت کنند و تمامی توان و امکانات خود را برای آزادسازی تمامی فلسطین و مقدسات آن بسیج کنند.