بزرگنمایی:
سلسله اقدامات شورای نظامی سودان و اظهارات مقامات این شورا درخصوص تحولات اخیر این کشور نشان از آن دارد که شورای مذکور اساسا عزمی برای محقق ساختن مطالبات معترضان، ندارد.
به گزارش تبسم مهر هرچقدر که از بحران سودان سپری می شود، عدم جدیت شورای نظامی و اعضای آن در حل و فصل این بحران و جامه عمل پوشاندن به خواسته ها و مطالبات مردمی بیش از پیش آشکار می شود؛ خواستههایی که بسیاری از آن ها به حق بوده و معترضان حاضر به کوتاه آمدن از این خواسته ها نیستند.
در سایه عدم عزم و جدیت شورای نظامی سودان برای محقق ساختن مطالبات مشروع مردمی، اخیرا جریان های مخالف در سودان فراخوان برگزاری تظاهرات صادر کردند. درهمین ارتباط، انجمن مشاغل سودان در بیانیه خواستار برگزاری «تظاهرات میلیونی» و قصاص عادلانه عاملان قتل دانشآموزان در شهر الأبیض واقع در کردوان شمالی شد. در بیانیه این انجمن آمده است که تظاهرات فردا پنجشنبه با شعار «کشته شدن یک دانشآموز یعنی کشته شدن یک امت» در خارطوم پایتخت سودان و دیگر شهرهای آن برگزار میشود.
درهمین حال، ائتلاف آزادی و تغییر نیز شورای نظامی را مسئول حوادث شهر الأبیض دانست و بر مجازات عاملان این جنایت و ضرورت برگزاری تظاهراتها تأکید کرد. این درحالی است که وزارت بهداشت سودان اعلام کرد که از آغاز اعتراضات مردمی در این کشور از 19 دسامبر 2018 تا اوایل ماه جاری میلادی (جولای) 184 نفر در جریان این اعتراضات کشته شده اند. «سلیمان عبدالجبار» از مسئولان وزارت بهداشت سودان با اعلام این خبر افزود: 154 نفر در خارطوم و 30 تن در دیگر شهرهای سودان کشته شده اند.
وی خاطرنشان کرد: 184 نفری که کشته شده اند شامل نظامیان و غیر نظامیان هستند که بر اثر تیراندازی و یا دلایل دیگر جان خود را از دست داده اند. این در حالی است که کمیته حقیقت یاب سودان نیروهای امنیتی این کشور را مسئول کشتار غیرنظامیان معرفی کرده است. با تمامی این ها شورای نظامی سودان حاضر به پذیرش مسئولیت خود در قبال کشتار غیرنظامیان و معترضان نبوده و همچنان نیز از پذیرش این مسئولیت سرباز می زند.
در واقع، یکی از علل و عوامل اصلی تداوم اعتراضات در سودان نیز به سرباز زدن شورای نظامی و مقامات آن از پذیرش مسئولیت خود در قبال فجایعی است که در این کشور رقم خورده است. شورای نظامی نه تنها زیر بار این مسئولیت نمی رود، بلکه در اقدامی فرار رو به جلو خود به اتهام زنی علیه عوامل کشتارها علیه غیرنظامیان مبادرت می ورزد! درهمین راستا، «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای نظامی سودان ضمن نادیده گرفتن مسئولیت این شورا در کشتار غیرنظامیان، گفت: خسارت وارد شدن به غیرنظامیان غیرقابل قبول است!
نکته بعدی در خصوص شورای نظامی که صبر مردم سودان و معترضان این کشور را لبریز کرده است، به پافشاری این شورا برای بقا در عرصه قدرت باز می گردد. شورای نظامی سودان علیرغم برگزاری سلسله نشست های متعدد با مخالفان و شنیدن خواسته های آنها، همچنان حاضر نیست از قدرت کناره گیری کند. این شورا همچنین تمایل خود برای بقاء در قدرت حتی پس از تشکیل دولت انتقالی را اعلام کرده است؛ مسأله ای که به هیچ وجه به مذاق معترضان خوش نیامده است.
در همین ارتباط، «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای نظامی یمن در سخنانی از تلاش این شورا برای مشارکت در حکومت حمایت کرد. وی گفت: مشارکت شورای نظامی در حکومت به معنای سهم خواهی نیست بلکه به معنای شراکت است. وی همچنین برخی مشکلات کوچک را عامل وقفه افتادن در مذاکرات با مخالفان عنوان کرد.
مشکل دیگر این است که شورای نظامی خواستار اعطای مصونیت به اعضای این شوراء و همچنین تمامی افراد نیروهای مسلح بوده است؛ خواستهای که البته با مخالفت صریح گروههای مخالف و همچنین گروههای مردمی مواجه شده است.
درهمین راستا، منابع سودانی به اسکای نیوز عربی اعلام کردند که اختلافات شدیدی میان شورای نظامی و ائتلاف آزادی و تغییر سودان بروز پیدا کرده است. این منابع بیان کردند که به دنبال این اختلافات، محمد الحسن ولد لبات میانجی گری آفریقایی، مراسم امضای اعلامیه قانون اساسی میان طرفین را به تعویق انداخته است.
درهمین حال، «اسماعیل التاج» سخنگوی ائتلاف مخالفان سودان اعلام کرد که این ائتلاف با اعطای مصونیت کامل به اعضای شورای نظامی این کشور مخالف است. وی در ادامه افزود: اعضای ائتلاف مخالفان به این توافق رسیدند که مصونیت اعطایی به اعضای شورای نظامی محدود باشد. التاج تصریح کرد: این مسأله در نشست با شورای نظامی بررسی خواهد شد. این در حالی است که مردم سودان با برگزاری تظاهراتهای مختلف مخالفت خود را با اقدامات شورای نظامی حاکم این کشور اعلام کردهاند.
در این گیر و دار، همچنان رد پای کشورهای بیگانه و در رأس آنها عربستان سعودی و امارات متحده عربی در تحولات سودان دیده میشود. درهمین ارتباط، «علی بن حسن جعفر» سفیر عربستان سعودی اخیراً در خارطوم با «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای نظامی سودان دیدار کرده است.
سفیر سعودی در این دیدار پیام ملک سلمان را به البرهان ابلاغ کرد. به محتوای پیام ملک سلمان اشارهای نشده است اما از زمان روی کار آمدن شورای نظامی سودان این شورا مورد حمایت عربستان سعودی و امارات متحده عربی قرار دارد.
افزون بر این، اخیرا «محمد عثمان الحسین» رئیس ستاد مشترک ارتش سودان با «ابراهیم عثمان العمیر» وابسته نظامی سفارت عربستان سعودی در خارطوم دیدار و گفتوگو کرد. این از اولین دیدارهای رئیس جدید ستاد مشترک ارتش سودان با وابسته نظامی یک کشور خارجی محسوب میشود. رئیس جدید ستاد مشترک ارتش سودان از تلاشهای وابسته نظامی سعودی در دوره کاریاش «برای توسعه روابط نظامی دو کشور» تمجید کرد. این مسئول سودانی تاکید کرد که روابط دو جانبه میان دو کشور مستحکم تر می شود.
این درحالی است که قاطبه سودانیها به دخالتهای خارجی به ویژه از سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی در کشور خود معترض هستند و این دخالتها را برنمی تابند. مردم و احزاب و جریانهای مختلف سودانی بارها و در مناسبتهای مختلف اعتراض شدیداللحن خود به دخالتهای ریاض و ابوظبی در امور سودان را اعلام کردهاند؛ اما با این حال شورای نظامی تاکنون حاضر به دست کشیدن از روابط خود با طرفهای مذکور نشده است.
علاوه بر تمامی آنچه که گفته شد، شورای نظامی سودان با وجود افزایش شدت بحران در این کشور قصد ندارد به طور کامل روی راهکارهای حل و فصل این بحران متمرکز شود و در نقطه مقابل، به سیاست خارطوم در قبال دیگر کشورها اشاره می کند. درهمین راستا، رئیس شورای نظامی سودان تاکید کرد که نظامیان این کشور در یمن باقی می مانند. وی افزود: این مسأله در چارچوب توافق نامه امضا شده با ائتلاف سعودی صورت می گیرد.
این اظهارنظر عجیب و غریب درشرایطی انجام می شود که اولا؛ مردم سودان و معترضان سودانی خواستهها و مطالبات بر زمین مانده زیادی دارند و شورای نظامی به جای حل و فصل آن ها به مسأله یمن و لزوم جنگ علیه مردم بی دفاع این کشور می پردازد! ثانیا؛ این اظهارات در شرایطی است که شورای نظامی با اتخاذ سیاست «یک بام و دو هوا» درصدد است اینگونه وانمود کند که تمام تلاش خود برای محقق ساختن خواسته های مردمی را به کار بسته و در صفوف معترضان قرار دارد.