آخرین مطالب

8 طرح خودکفایی محصولات کشاورزی چشم‌انتظار نگاه دولت اقتصادی

8 طرح خودکفایی محصولات کشاورزی چشم‌انتظار نگاه دولت

  بزرگنمایی:
۸ طرح خودکفایی محصولات کشاورزی با پیشرفت چشمگیری که منجر به بهبود تراز تجاری در بخش کشاورزی و کاهش ضریب وابستگی کشور شده ، چشم انتظار توجه بیشتر است.

به گزارش تبسم مهر روز دوشنبه گذشته در جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی با وزیرجهاد کشاورزی، وزارت کشاورزی مکلف به تهیه برنامه مدون برای خودکفایی در کالاهای اساسی شد.

رئیس مجلس شورای اسلامی پس از پایان جلسه اعلام کرد: در جلسه غیرعلنی مجلس با حضور وزیر جهاد کشاورزی مقرر شد تا وزارت جهاد کشاورزی برنامه مدونی را در زمینه خودکفایی کالاهای اساسی و آمایش سرزمینی در بعد کشاورزی در ظرف دو ماه آینده تهیه کرده و به مجلس ارائه دهد.

تدوین برنامه مدون برای خودکفایی در کالاهای اساسی، دوباره کاری و حتی می توان گفت چندباره کاری است. چرا که این طرح ها قبلا نیز تدوین و حتی اجرا شده اما هر بار بنا بر دلایلی مثل عدم تخصیص اعتبار لازم، عدم حمایت کافی از کشاورزان، واردات بی رویه و... شکست خورده و نیمه تمام مانده  است.

آخرین باری که وزارت جهاد کشاورزی برای خودکفایی در محصولات اساسی برنامه ارائه کرد حدودا مربوط به 4 سال قبل است زمانی که رهبرانقلاب در دیدار با هیات دولت تاکید کردند: «بخش کشاورزی مهم است؛ آن چیزی که ما از وزیرجهاد و از مجموعه این وزارت‌خانه ‌توقّع داریم، این است که در تولید محصولات حیاتی باید خودکفایی به‌وجود بیاید؛ یعنی در خودکفایی به حرف و گپ این و آن نگاه نکنید که می گویند گندم، بیرون ارزان‌تر است، و مانند اینها. ما باید به خودکفایی برسیم؛ در موادّ حیاتی باید به خودکفایی برسیم.»

سرانجام تدوین طرح خوداتکایی برای 8 محصول اساسی

در پی  اظهارات ایشان، عباس کشاورز، معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی در پاسخ به این پرسش که معاونت زراعت چه برنامه‌ای برای خودکفایی در محصولات اساسی دارد؟ گفت: ما برای 8 محصول اساسی طرح خوداتکایی تهیه کرده‌ایم که ضریب خوداتکایی آنها در این طرح‌ها مشخص شده است.

این 8 محصول شامل برنج، جو، گندم، حبوبات، پنبه، چغندر قند، ذرت و دانه‌های روغنی بودند که برنامه خوداتکایی برای آنها تدوین شد و دستاوردهای خوبی نیز به همراه داشت اما در این سالها با برخی دست اندازها از سوی دولت روبرو شد. به عنوان مثال همین دوسال پیش بود که برخی از دولتمردان با نگاهی به مقطعی به موضوع خودکفایی، به دفعات مطرح کردند که واردات گندم برای کشور به صرفه تر است. 

تعلیق قانون تمرکز و نگرانی از شکست طرح‌های خوداتکایی

از طرف دیگر، اخیرا با فشار دولت قانون تمرکز که نقش مهمی در حمایت از تولید و خودکفایی محصولات کشاورزی ایفا کرده است، برای مدت دو سال به حالت تعلیق درآمد. بسیاری از کارشناسان این اقدام را بازگشت به عقب و نادرست می‌دانند و معتقدند سلب اختیارات وزارت جهادکشاورزی در حوزه بازرگانی در سال رونق تولید و در حالی که کشور در دوران تحریم قرار دارد، می‌تواند خودکفایی محصولات کشاورزی مهم را در معرض تهدید قرار دهد و کشور را وابسته به بیگانگان کند.

با اجرایی شدن قانون تمرکز عملاً تراز تجاری ایران مثبت شد؛ به علاوه توفیقاتی از جمله نرخ رشد اقتصادی مثبت بخش کشاورزی، خودکفایی در تولید گندم، کاهش واردات برنج، کاهش واردات شکر و ... ایجاد شد

با اجرایی شدن قانون تمرکز عملاً تراز تجاری ایران مثبت شد و در سال 93 حدود 5 میلیارد دلار کاهش واردات محصولات غذای اساسی اتفاق افتاد، به علاوه توفیقاتی از جمله نرخ رشد اقتصادی مثبت بخش کشاورزی، خودکفایی در تولید گندم، کاهش واردات برنج، کاهش واردات شکر و رسیدن به مرز خودکفایی، مدیریت واردات روغن و دانه‌های روغنی به نفع صنایع داخلی و افزایش صادرات محصولات کشاورزی با اجرای سیاست «بازار در ازای بازار» در حوزه کشاورزی کسب شد که تا پیش از آن سابقه نداشت و حالا لغو این قانون نوید روزهای خوبی را برای بخش کشاورزی نمی دهد و باتوجه به سوابقی که در زمینه شکست طرح های خوداتکایی وجود داشته، این نگرانی هست که با واردات بی رویه طرح های مذکور نیز ناکام بمانند.

 گندم؛ تخلف دولت در اجرای قانون خرید تضمینی و فرار کشاورزان!

امسال کشور برای چهارمین سال متوالی در تولید گندم به خودکفایی می رسد. با این حال مشکلی در سالجاری دولت با آن مواجه شده این است که امسال گندم کاران گندم خود را تحویل دولت نمی‌دهند و میزان خرید تضمینی در سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته است که علت اصلی آن، قیمت ناعادلانه خرید تضمینی است.

دولت نرخ خرید تضمینی گندم را برای سال زراعی جاری علی رغم تمام هشدارهایی که از سوی مسئولان و کارشناسان مختلف داده شد 1,700 تومان تعیین کرد، این در حالی بود که بسیاری معتقد بودند قیمت این کالا با توجه به هزینه‌های تمام شده تولید و قیمت گندم در کشورهای همسایه باید حدود 2,000 تومان باشد.

دانه‌های روغنی؛ 4 میلیار دلار واردات سالانه روغن به کشور!

سالانه حدود 4 میلیارد دلار ارز صرف واردات روغن به کشور می شود. به همین دلیل خوداتکایی در تولید دانه های روغنی برای کشور اهمیت بسزایی دارد. در همین زمینه علیرضا مهاجر، مجری دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: ما برنامه‌ای 10 سال برای خوداتکایی دراین زمینه داریم که براین اساس باید تا در پایان این 10سال،   حداقل 70 درصد نیاز کشور را به روغن در داخل تامین کنیم؛ بیشترین تمرکز ما در این زمینه روی محصول کلزا است چراکه این دانه در پاییز کشت می‌شود و از نزولات جوی استفاده می‌کند بنابراین به حل بحران کم آبی کشور نیز کمک خواهد شد.

به گفته وی علاوه بر این کلزا مهم‌ترین محصول برای پایداری تولید گندم است، اگر در تناوب گندم، کلزا نداشته باشیم پایداری تولید این محصول از بین خواهد رفت و دوباره واردکننده گندم خواهیم شد.

این مقام مسئول در اظهارنظر دیگری درباره وضعیت تولید در سالجاری اضافه کرد: امیدوار بودیم امسال بتوانیم رکورد 500 هزار تن تولید دانه‌های روغنی را بشکنیم، ولی با توجه به خسارت سیل پیش بینی می‌شود امسال بیش از 440 هزار تن دانه‌های روغنی تولید کنیم که 100 هزار تن از سال گذشته بیشتر خواهد بود.

تولید دانه‌های روغنی در سال 94 حدود 46 هزار تن بود که این میزان در سال گذشته با رشد 7 برابری از 340 هزار تن گذشت و در سال جاری پیش بینی می‌کنیم از 440 هزار تن بگذرد و به رشد 10 برابری دست یابیم

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به آغاز اجرای طرح 10 ساله افزایش خوداتکایی در دانه‌های روغنی از نیمه دوم سال 94، گفت: تولید دانه‌های روغنی در سال 94 حدود 46 هزار تن بود که این میزان در سال گذشته با رشد 7 برابری از 340 هزار تن گذشت و در سال جاری پیش بینی می‌کنیم از 440 هزار تن بگذرد و به رشد 10 برابری دست یابیم.

مهاجر، توسعه کشت دانه‌های روغنی در اراضی دیم را از برنامه جهشی وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید دانه‌های روغنی در داخل اعلام کرد و افزود: با توجه به تحریم‌ها می‌خواهیم زمان را کوتاه‌تر کنیم و شرایط را برای کاهش وابستگی کشور فراهم نماییم.

وی ادامه داد: از سال زراعی 99-98 این برنامه جهشی اجرا خواهد شد و در حال تهیه نهاده‌ها و امکانات لازم از جمله بذر از داخل و خارج کشور هستیم.

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی اظهار امیدواری کرد: با اجرای این برنامه جهشی، تولید دانه‌های روغنی تا پایان سال زراعی آینده به 700 هزار تن افزایش یابد.

با این حال همواره تاخیر دولت در اعلام نرخ خرید تضیمنی و تعیین قیمت نامتناسب با نرخ تورم نگرانی های زیادی را در حوزه تولید دانه های روغنی بوجود آورده چرا که این طرح در گذشته نیز یکبار تجربه ناموفقی داشته و کارشناسان مرتب به دولت درباره عواقب عدم حمایت از کشاورزان و طرح خوداتکایی هشدار می دهند.

پنبه؛ طرح اقتصاد مقاومتی پنبه ردیف اعتباری ندارد!

طرح خوداتکایی پنبه یکی از ٨ طرح اقتصاد مقاومتی در حوزه محصولات کشاورزی است که در راستای افزایش تولید این محصول پیگیری می‌شود. هدف این طرح که از سال ٩٤ اجرای آن آغاز شده، در گام نخست، توقف روند نزولی تولید پنبه و سپس، توسعه کشت این محصول بوده است

در همین زمینه ابراهیم هزارجریبی، مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی  با بیان اینکه پایان برنامه طرح اقتصاد مقاومتی پنبه تا سال 1404 است و تا آن زمان ضریب خوداتکایی 100 درصد پیش‌بینی‌شده است، گفت: تولید این محصول تا 1404 به 386 هزارتن خواهد رسید.

وی با بیان اینکه ضریب خوداتکایی پنبه در سال 97، به حدود 45 درصد رسید، افزود: بر این اساس پیش بینی می‌شود ضریب خوداتکایی در سال جاری به 58 درصد برسد.

هزارجریبی با اشاره به اینکه طرح خوداتکایی پنبه جزو طرح‌های اقتصاد مقاومتی است و ما طبق برنامه در حال پیگیری این طرح هستیم، افزود: تا پایان برنامه ششم، ضریب خوداتکایی این محصول به 71 درصد خواهد رسید.

مجری طرح پنبه با اشاره به اینکه در سال گذشته 90 درصد اهداف برنامه با توجه به عدم تأمین اعتبارات لازم محقق شده است، افزود: بر این اساس در سال 97، از 51 درصد خوداتکایی 45 درصد از آن محقق شده است.

هزارجریبی تصریح کرد: پیش بینی می‌شود که امسال شاهد آغاز سیر صعودی تولید پنبه باشیم.

مجری طرح پنبه کشور با بیان اینکه برنامه‌ریزی برای سال 98، کشت 82 هزار هکتار پنبه است، افزود: پیش بینی می‌شود 100 درصد این برنامه در سالجاری محقق شود.

وی با تأکید به اینکه در سال جاری 15 درصد رشد سطح زیر کشت و حدود 30 درصد رشد تولید خواهیم داشت، ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود امسال 228 هزار تن وِش پنبه برداشت شود.

میزان تحقق طرح خودکفایی پنبه حدود 90 درصد بوده و میزان تولید پنبه امسال به 228 هزار تن، تا 1400 به 281 هزار تن و تا 1404 به 386 هزار تن خواهد رسید با این وجود این طرح ردیف اعتباری خاص ندارد

هزارجریبی افزود: سطح زیر کشت تا سال 1400 به 90 هزار هکتار و تا پایان برنامه 1404 به 100 هزار هکتار می‌رسد؛ همچنین میزان تولید تا 1400 به 281 هزار تن و تا 1404 به 386 هزار تن خواهد رسید.

وی درباره اینکه چه میزان از اعتبارات طرح تأمین شد؟، گفت:  تقریباً چیزی تأمین نشد چراکه این طرح ردیف اعتباری خاصی ندارد. برای دولت نیز در تخصیص بودجه و اعتبارات اولویت‌های دیگری بوجود آمد.

هزارجریبی در پاسخ به این پرسش که با این وضعیت چگونه 90 درصد طرح محقق شده است؟، ادامه داد: برنامه ما نیز زیاد بزرگ و جهشی نبود. برنامه‌ای بود که براساس واقعیت‌ها و امکانات موجود نوشته شده بود و پیش رفت.

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ردیف اعتباری ویژه ای برای پنبه وجود ندارد، افزود: در کنار سایر محصولات زراعی مقداری نیز به پنبه کمک می‌شود.

هزار جریبی تصریح کرد: در واقع درخواست ما این است که پنبه نیز اعتبارات ویژه از ستاد اقتصاد مقاومتی دولت و نه وزارت جهاد کشاورزی دریافت کند ولی فعلاً این محصول در اولویت قرار نگرفته است.

ذرت؛ خوداتکایی ذرت دانه‌ای به 17 درصد کاهش یافت

فرامک عزیز کریمی، مدیرکل دفتر غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ذرت همچنین به عنوان مهمترین غله در تغذیه ماکیان و دام کشور مطرح است، گفت: کشت این محصول تقریباً در تمام استان‌ها و اقلیم‌های کشور چه به صورت دانه، علوفه و یا هر دو انجام می‌شود.

این مقام مسئول اضافه کرد: طی سالهای 95 تا 97 به طور متوسط سالانه یک میلیون تن ذرت دانه‌ای و بالای 10 میلیون تن ذرت علوفه‌ای در سطح متوسط 335 هزار هکتار در کشور تولید شده است.

عزیز کریمی توضیح داد: در این راستا اقداماتی مانند توزیع سالانه 13 هزار تن بذر هیبرید ارقام مختلف ذرت در گروه‌های رسیدگی دیررس تا زودرس، 215 هزار تن انواع کود، اجرای مزارع الگویی با رویکرد معرفی ارقام جدید و پر پتانسیل با طول دوره رشد کوتاه‌تر به منظور صرفه جویی در مصرف آب، روش‌ها و آرایش‌های جدید کاشت ذرت توأم با سیستم‌های آبیاری میکرو، تغذیه مزارع ذرت و اجرای سیستم کشت حفاظتی (مستقیم) انجام گرفته است.

وی با اشاره به اینکه به طور متوسط در سطح 135 هزار هکتار با آفات و بیماری‌های این محصول مبارزه شده است، گفت: توسعه کشت نشایی ذرت نیز در راستای پایداری تولید و صرفه جویی در مصرف آب انجام شده است.

میزان خوداتکایی ذرت دانه‌ای قبل از برنامه اقتصاد مقاومتی با میزان تولید 1.7 میلیون تن و نیاز به واردات 6 میلیون تن، 28 درصد بوده که در حال حاضر درصد خوداتکایی به حدود 17 درصد کاهش یافته است

این مقام مسئول با اشاره به گسترش آبیاری میکرو در سطح سالانه بیش از 50 هزار هکتار گفت: همچنین کاهش استفاده از ارقام دیررس از 95 به 65 درصد و افزایش استفاده از ارقام میان‌رس و زودرس از 5 به 35 درصد و در نهایت افزایش متوسط عملکرد ذرت دانه‌ای از 7 تن به 8 تن و ذرت علوفه‌ای از 48 به 53 تن در هکتار از جمله مهم‌ترین دستاوردهای طرح طی این مدت بوده است.

عزیزکریمی گفت: هرچند سطح و تولید ذرت به خصوص ذرت دانه‌ای در سنوات اخیر تحت تأثیر منابع آبی و خشکسالی‌های مستمر کاهش داشته است اما با برنامه ریزی های صورت گرفته و تجدید نظرهای به عمل آمده از قبیل روش‌های کشت بهینه، شیوه‌های آبیاری، استفاده از ارقام زودرس و میانرس و کشت نشایی، امیدواریم با پشتیبانی و حمایت‌های لازم، بتوانیم اهداف ترسیم شده در برنامه را تحقق بخشیم و به درصد خوداتکایی مندرج در برنامه برسیم.

این مقام مسئول در وزارت جهاد کشاورزی اظهارداشت: میزان خوداتکایی ذرت دانه‌ای قبل از برنامه اقتصاد مقاومتی با میزان تولید 1.7 میلیون تن و نیاز به واردات 6 میلیون تن، 28 درصد بوده که در حال حاضر درصد خوداتکایی به حدود 17 درصد کاهش یافته است.

عزیزکریمی گفت: این در حالی است که کل نیاز علوفه سهم ذرت، بر اساس برنامه تأمین شده است.

به گفته این مقام مسئول پیش‌بینی تولید ذرت در افق برنامه، تحقق خوداتکایی 47 درصدی با تولید 3.3 میلیون تن دانه ذرت و 12 میلیون تن علوفه ذرت در سال 1404 است.

به گفته عزیز کریمی از دلایل عدم تحقق ذرت دانه‌ای بر اساس برنامه ترسیمی می‌توان به تابستانه بودن محصول ذرت، وقوع خشکسالی‌های مکرر چند سال اخیر، کاهش منابع آبی و برداشت مزارع ذرت از دانه‌ای به علوفه‌ای با توجه به آب مصرفی کمتر (2000 مترمکعب صرفه‌جویی در مصرف آب) و فروش نقدی آن در بازار علوفه کشور اشاره کرد.

وی اضافه کرد: میزان تولید ذرت دانه‌ای در سال 97 حدود یک میلیون تن، نیاز کشور حدود 8 میلیون تن و واردات نیز با احتساب ذخایر استراتژیک 8.9 میلیون تن بوده است.

جو؛ برنامه‌ای که تحقق آن دور از انتظار نیست

سالانه به طور متوسط در کشور 3 میلیون تن جو تولید می شود به طوری که طی سالهای 95 تا 97 سالانه 3250 هزار تن جو تولید شد.

به گفته مسئولان دولتی، در مقایسه با برنامه سال‌های 95-97 به طور میانگین 10 درصد افزایش در زمینه تولید بذر حاصل شده است و پیش بینی می‌شود در سال جاری نیز حدود 100 درصد اهداف برنامه محقق شود.

براین اساس، میانگین میزان تولید (طی سالهای 95 تا 97) در مقایسه با برنامه 5 درصد افزایش داشته است. با این روند تحقق برنامه خوداتکایی در تولید جو در سال افق به طور کامل دور از انتظار نیست.

جزئیات برنامه خوداتکایی حبوبات

به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی قرار است میزان تولید حبوبات با در نظر گرفتن افزایش 2 درصدی جمعیت، در افق 1404 به حدود 900 هزار تن برسد.

در همین زمینه عزیز کریمی  گفت: طی سالهای 95 تا 97 به طور میانگین 690 هزار تن از انواع حبوبات تولید شد که در نتیجه اجرای پروژه های تولید و توزیع بذر به میزان 2500 تن، پروژه کشت مکانیزه حبوبات دیم (نخود و عدس) در سطح 115 هزار هکتار، تغییر الگوی کشت حبوبات دیم از بهاره به پائیزه و انتظاری به منظور استفاده بهینه از بارندگی های در سطح 105 هزار هکتار، معرفی ارقام مقاوم به سرما در نخود و واردات بیش از 300 تن بذر نخود از ارقام (ارکان، گوکسو، آراز، آرد) بوده است.

وی همچنین  اجرای پروژه ارتقا امنیت غذایی در دیم زارها و اصلاح روش های به زراعی در سطح بیش از 200 هزار هکتار از مزارع زارعین، اجرای برنامه های آموزشی حضوری و مجازی و تأسیس گروه خبرگان حبوبات و تغییر روش های کشت آبیاری غرقابی به روش های نوین تیپ در سطح بیش از 20 هزار هکتار از مزارع لوبیا را در این امر موثر دانست و گفت: ضریب خوداتکایی حبوبات در سال 92، 71.7 بود که در نتیجه اقدامات انجام شده در سال 97 به 90 رسیده است.

برنج؛ محدود کردن کشت در استانهای غیرشمالی

به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، با اجرای طرح افزایش ضریب خوداتکایی تولید برنج با محوریت اقتصاد مقاومتی، ظرف 10 سال عملکرد تولید این محصول از 4800 کیلو گرم در هکتار به 6600 کیلوگرم در هکتار می رسد.

به گفته عزیزکریمی سیاست وزارت جهاد کشاورزی محدود کردن کشت برنج در تمام استان‌ها به جز در دو استان شمالی گیلان و مازندران است.

وی با بیان اینکه دلیل این مسئله محدودیت منابع آبی و تبخیر شدید است، گفت: در دیگر استان‌ها طی پروسه سه تا پنج ساله کشت برنج متوقف خواهد شد.

کریمی با اشاره به اینکه با توجه به اقلیم‌های مختلف حداقل 14 محصول به منظور جایگزینی کشت برنج برای طی مدت سه سال، به استان‌ها معرفی و ابلاغ شده است، افزود: هرچند با جایگزینی این محصولات آب مصرفی در اراضی مورد نظر حداقل به یک سوم تقلیل می‌یابد و از طرفی محصولات جایگزین عموماً جز محصولات راهبردی و مورد نیاز کشور است (دانه‌های روغنی و نباتات علوفه‌ای) اما در مقایسه با محصول برنج از درآمد اقتصادی پایین‌تری برخوردار هستند بنابراین وزارت جهاد کشاورزی در این راستا با تهیه طرح، پیشنهادات اعتباری و تسهیلات کم بهره، حمایت از کشت‌های جایگزین را در دستور کار خود قرار داده است.

با اجرای طرح افزایش ضریب خوداتکایی تولید برنج با محوریت اقتصاد مقاومتی، ظرف 10 سال عملکرد تولید این محصول از 4800 کیلو گرم در هکتار به 6600 کیلوگرم در هکتار می رسد

وی درباره محصولاتی که قرار است جایگزین کشت برنج شوند، افزود: مهمترین این محصولات گیاه جدید کینوآ و گیاهان علوفه‌ای از جمله سورگم، ارزن، پنبه، دانه‌های روغنی مانند سویا، آفتاب گردان، کنجد و برخی محصولات سبزی و صیفی که به روش نشائی کشت می‌شوند و مصرف آب آنها پایین است، هستند.

این مقام مسئول اضافه کرد:3100 هزار تن شلتوک به طور سالانه طی سالهای 95 تا 97 با اقداماتی نظیر توزیع سالانه 105 هزار تن انواع کود، مبارزه با آفات، بیماریها و علف های هرز در سطح 458 هزار هکتار، افزایش سه برابری تولید و توزیع انواع بذور گواهی شده (تا دو هزار تن بذر گواهی شده)، ایجاد مزارع انتخاب مشارکتی با ارقام جدید و لاین های در دست معرفی با هدف آشنایی کشاورزان با پتانسیل ارقام جدید، کشت ارقام پرمحصول در سطحی معادل 50 هزار هکتار، سطح پرورش رتون (برداشت مجدد) 100 هزار هکتار معادل 23 درصد سطح کشت، سطح کشت مجدد 35 هزار هکتار، سطح نشاء مکانیزه 181 هزار هکتار و سطح برداشت مکانیزه 371 هزار هکتار، مبارزه با آفات، بیماریها و علف های هرز در سطح 458 هزار هکتار، افزایش سطح اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری تا 141 هزار هکتار تولید شده است.

وی ادامه داد: تحقق آن نسبت به کمیت های پیش بینی شده در برنامه صد در صد و کامل بوده است. درصد خوداتکایی تولید کشور به طور میانگین در طی مدت سه سال 70 بوده است.

چغندر قند؛ با پیگیری‌های وزارت جهاد قیمت خرید تضمینی افزایش یافت

 در راستای افزایش ضریب خوداتکایی شکر، یکی از سیاست هایی که در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته، توسعه کشت پاییزه چغندر قند است.

سطح زیرکشت چغندرقند پاییزه که در سال زراعی 92-93 حدود دو هزارهکتار بود، در سال 96-97 به حدود 17 هزار هکتار رسید و جز استان خوزستان در 10 استان کشور کشت پاییزه چغندر قند انجام می شود

یزدانی، مجری طرج چغندر با بیان اینکه در سال زراعی 92-93 سطح زیرکشت چغندر قندپاییزه حدود دو هزارهکتار بوده است، افزود: در سال 96-97 این عدد به حدود 17 هزار هکتار رسید و جز استان خوزستان در 10 استان کشور کشت پاییزه چغندر قند را داشتیم.

وی ادامه داد: در استانهایی که اصلا سابقه کشت چغندر قند وجود نداشته مانند استان گلستان، مناطق جنوبی استان فارس، مناطق جنوبی استان ایلام، مناطق جنوبی استان کرمانشاه، منطقه مغان اردبیل، اصفهان و ... کشت پاییزه چغندر قند انجام می شود که در این روش ما شاهد کاهش 40 تا 50 درصدی مصرف آب هستیم و هزینه های تولید نیز به شدت کاهش یافته است.

یزدانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه کارخانه قند دزفول که در گذشته تعطیل شده بود، مجدد فعالیت خود را آغاز خود کرد و وارد مدار تولید شد، گفت: همچنین در استان خوزستان و استان ایلام احداث کارخانجات جدید را در دستور کار دارد. که مجوزهای آن صادر شده است.

یزدانی ضریب خوداتکایی شکر کشور را در سال نود و شش بیش از 85 درصد  و نیاز کشور را 2.2 میلیون تن اعلام کرد.

امسال همچنین با پیگیری وزیر جهاد کشاورزی و تصویب شورای اقتصاد، قیمت خرید تضمینی چغندرقند 20 درصد نسبت به سال 97 افزایش یافت. با این افزایش 20 درصدی قیمت هر کیلوگرم چغندرقند بهاره 3,746 ریال و چغندرقند پاییزه به 3.642 ریال رسید.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند