عواملی که در رصد ماه ذی الحجه تأثیر دارند/امکان رصد ماه روز جمعه
بزرگنمایی:
کارشناس نجوم با بیان اینکه عوامل زیادی در رصد ماه ذی الحجه تاثیر گذار هستند، بیان کرد: روز جمعه بعد از غروب خورشید می توان هلال ماه ذی الحجه را رصد کرد.
علی آزادگان در گفتگو با تبسم مهر با بیان اینکه ماه ذیالحجهالحرام به دلیل وجود دو مناسب عید قربان و عید غدیرخم از ماههای مهم تقویم هجری قمری محسوب می شوند، بیان کرد: جمعه، یازدهم مرداد ماه آخرین روز ماه ذی القعده است.
وی با بیان اینکه تاریخ ذی الحجه در ایران و عربستان یک روز تفاوت دارد، بیان کرد: بنابراین روز جمعه سیام ماه ذیالقعده و شنبه 12 مرداد ماه 1398 آغاز ماه ذیالحجه خواهد بود.
آزادگان با بیان اینکه زمان مقارنه ماه و خورشید به وقت تابستانی ایران ساعت 7 و 44 دقیقه امروز پنجشنبه 10 مرداد است، بیان کرد: امروز غروب خورشید به افق تهران ساعت 20 و 9 دقیقه خواهد بود و سن ماه در این زمان کمی بیش از 12 ساعت خواهد بود به این صورت هلال ماه ذی الحجه را نمی توان امروز رصد کرد.
کارشناس نجوم تاکید کرد: با در نظر گرفتن دیگر عوامل موثر در رویت هلال مانند مکث ماه پس از غروب خورشید، اختلاف سمت ماه و خورشید، زاویه جدایی ماه و خورشید و عرض دایرهالبروجی ماه میتوان پیش بینی کرد که این هلال فقط برای مکزیک و بخشهایی از آمریکای مرکزی با چشم غیر مسلح در غروب روز پنجشنبه قابل رویت خواهد بود.
آزادگان با تاکید بر اینکه بنابراین نمی توان پنجشنبه هلال ذیالحجه را مشاهده کرد، افزود: رویت هلال روز جمعه پس از غروب خورشید امکان پذیر است. در شهرهای شرقی ایران خورشید زودتر از تهران غروب میکند و آنها کمی زودتر میتوانند هلال را ببینند.
وی افزود: برای شهرهای غربی نیز تا حدود 30 دقیقه دیرتر نسبت به تهران خورشید غروب میکند.