بزرگنمایی:
تشدید اوضاع در نیجریه و ادامه بازداشت غیر قانونی شیخ زکزاکی بیانگر آن است که نیجریه در خصوص اعمال فشار بر شیعیان پا جای پای عربستان گذاشته است.
افزایش تظاهرات و اعتراضات مردم نیجریه نسبت به ادامه بازداشت شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر جنبش اسلامی نیجریه که از دسامبر سال 2015 تا به امروز ادامه دارد و سرکوب شدید این اعتراضات توسط نظامیان این کشور بار دیگر توجه رسانه ها را به اوضاع داخلی نیجریه جلب کرده است.
وخیم شدن اوضاع در این کشور به حدی بوده که به تازگی دهها شخصیت جهانی طی نامههایی به دبیر کل سازمان ملل خواستار رسیدگی فوری به وضعیت حساس شیخ زکزاکی شدند. بر اساس این گزارش، 53 شخصیت جهانی از جمله چهره های سیاسی، امنیتی، نظامی، علمی، رسانه ای، دینی و اقتصادی در نامه ای به دبیرکل سازمان ملل خواستار رسیدگی فوری به وضعیت حساس سلامتی شیخ زکزاکی و همسر ایشان شدند. آنها همچنین با اشاره به مواد اعلامیه جهانی حقوق بشر خواستار برگزاری انتخابات آزاد در نیجریه شدند.
نیروهای امنیتی نیجریه به طرز وحشیانه ای اعتراضات در این کشور در حمایت از شیخ زکزاکی را سرکوب می کنند به طوریکه در تازه ترین این حملات دست کم 40 تن به شهادت رسیده و یا زخمی شده اند. در بین این شهدا یک دختر 10 ساله نیز وجود دارد. نیروهای پلیس نیجریه اجساد برخی از قربانیان را نیز با خود برده اند.
نیروهای نیجریایی در حالی به سمت معترضان در این کشور حمله ور شده و تیر اندازی کرده اند که آنها تنها با برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز سعی در بیان اعتراض خود داشته و دست به هیچ اقدام مسلحانه و یا غیر مسالمت آمیز نزده اند.
دولت نیجریه که روابط نزدیکی با رژیم آلسعود دارد، جنبش شیخ زکزاکی را به ایجاد ناآرامی و تنشهای مذهبی متهم کرده و به همین بهانه بارها مراکز فعالیت این جنبش را هدف قرار داده است به طوریکه تنها در سال 94 نظامیان نیجریه در یورشی وحشیانه به محل سکونت رهبر جریان اسلامی این کشور، 2000 نفر را شهید و هزاران نفر دیگر را زخمی کرده و شیخ و همسرش را نیز دستگیر کردند. هم چنین بیش از 400 نفر از اعضای جنبش اسلامی این کشور طی 4 سال گذشته بازداشت شده اند.
در این میان نیز وخامت حال جسمی شیخ زکزاکی در سایه مجروحیت وی و عدم دریافت خدمات پزشکی لازم و بالا رفتن میزان سرب در خون وی باعث تشدید شدن نگران ها نسبت به احتمال شهادت شیخ زکزاکی در زندان های رژیم نیجریه شده است.
با وجود آنکه دادگاه حکم آزادی شیخ را صادر کرده اما وی توسط نظامیان نیجریه همچنان در بازداشت به سر می برد. در سال 2016 دیوان عالی فدرال نیجریه حکم آزادی بدون شرط زکزاکی را صادر کرد، اما دولت نیجریه تاکنون از اجرای این حکم خودداری کرده است.
این در حالیست که ایران بارها بر ضرورت آزادی شیخ زکزاکی تاکید کرده است. مقامات ایرانی از جمله سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران به مناسبتهای مختلف بر ضرورت آزادی رهبر جنبش اسلامی نیجریه تاکید کرده اند.
رژیم نیجریه با مطرح کردن یک سناریو مضحک و آغاز یک بازی جدید مدعی شده که معترضان دست به قتل یک افسر پلیس این کشور در جریان تظاهرات اخیر زده اند. در جریان این اعتراضات «عمر بلل» که مسئولیت معاونت نیروی امنیتی پایتخت را بر عهده داشت مورد اصابت گلوله ای در جمجمه قرار گرفت و جان باخت.
این ادعا در سایه مسلح نبودن معترضان بسیار بعید و دور از منطق به نظر می رسد به ویژه آنکه مدارکی در خصوص اینکه این افسر پلیس به احتمال زیاد به دست همکاران خود به قتل رسیده منتشر شده است. متخصصان اسلحه شناسی بعد از آنالیزهای دقیق بر روی جسد و نیز مشاهده کلیپ هایی که از صحنه کشته شدن عمر بلل وجود دارد، به این نتیجه رسیدند که وی با گلوله نیروهای خودی کشته شده است.
به نظر میرسد نیجریه در سرکوب معترضان شیعه در این کشور پا جای پای عربستان و مقامات سعودی گذاشته و به دنبال دیکته کردن دستورات این کشور در قبال معترضان شیعه است.
عربستان سعودی در زمینه بازداشت و زندانی کردن روحانیون شیعه در این کشور که به سیاستهای ریاض معترض بوده و به صورت مسالمت آمیز این اعتراضات خود را نشان داده اند ید طولایی دارد به ویژه آنکه در نهایت و پس از بازداشت ها و شکنجه های طولانی مدت اقدام به اعدام این روحانیون از جمله شیخ نمر باقر النمر می کند. نیجریه نیز در این خصوص دنباله رو عربستان بوده و سعی دارد منویات این کشور را که اقدامات و فعالیت جنبش اسلامی را به ضرر سیاستهای خود می داند عملی کند.
عربستان هم چنین از دیرباز با تحت فشار قراردادن اقلیت شیعه در این کشور و یورش گاه و بی گاه به مناطق شیعه نشین به ویژه منطقه القطیف واقع در شرق عربستان و بازداشت جوانان شیعه به بهانه های واهی در واقع تبدیل به سرمشقی برای رژیم نیجریه در خصوص به حاشیه بردن شیعیان و حتی بالاتر از آن نسل کشی آنها و اعدام شخصیت های برجسته شیعیان شده است؛ سرمشقی که ممکن است در نهایت نتیجه عکس داده و باعث به وجود آمدن تبعات زیان بار و غیر قابل جبرانی برای نیجریه باشد.
در هر صورت باید گفت که ادامه بازداشت شیخ زکزاکی که عملاً نه خود او و نه طرفدارانش هیچ اقدام مسلحانه ای علیه رژیم نیجریه انجام نداده اند در سایه وخیم شدن شرایط جسمی وی و تشدید اعتراضات مردمی در این کشور و توجه تدریجی جامعه جهانی به اعتراضات نیجریه که توسط نظامیان این کشور با خشونت مفرط سرکوب می شود تحولاتی است که در عرصه داخلی نیجریه قابل تأمل بوده و لزوم توجه سازمان ملل و شورای امنیت و دیگر نهادهای بین المللی را برای ملزم کردن رژیم نیجریه به تبعیت از قوانین و احترام به حقوق بشر می طلبد.
مقام های نیجریه باید بدانند که کشورهای هم پیمان عربستان مانند قطر و امارات که از دیرباز دنباله روی ریاض بوده و تبعیت بی چون و چرا از این کشور داشته اند اکنون یکی یکی خود را از صف سعودی جدا کرده و تلاش می کنند سیاستهای مستقل تری در پیش بگیرند چرا که هر کشوری که عربستان را الگوی خود قرار دهد نتیجه ای جز نفرت ملتها و در نهایت شورش آنها علیه خود نخواهد دید.