بزرگنمایی:
مدیر کل ارزیابی عملکرد آموزش و پرورش گفت:دریافت وجه هنگام ثبت نام به جز وجه پول بیمه و کتاب،قانونی نیست اما مدیران توجیه نیستند که دریافت وجوه اختیاری از والدین هنگام ثبت نام هم قانونی نیست.
به گزارش تبسم مهر زهرا مظفر مدیر کل ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت آموزش و پرورش درباره مشکلات ثبت نامی اولیای دانش آموزان پایه های اول و هفتم گفت: در تهران و اکثر شهرهای بزرگ ظرفیت مدارس محدود است و ما باید از تراکم کلاس ها و غیراستاندارد شدن فضای آموزشی پرهیز کنیم اما اینکه ظرفیت یک مدرسه ای در محدوده محل سکونت یک دانش آموز پر شده باشد و به این دلیل او را ثبت نام نکنند، باید بگویم ما اساساً بر اساس ظرفیت های موجود احصا شده تعداد دانش آموزان، ظرفیت های محدوده را اعلام می کنیم.
وی ادامه داد: اگر اولیایی برای ثبت نام دانش آموزشان داخل محدوده به مدرسه ای مراجعه کردند و به دلیل تکمیل ظرفیت او را ثبت نام نکردند به ستاد نظارت بر ثبت نام در مناطق مراجعه کنند. البته این را بگویم که بسیاری از شکایت هایی که به دست ما یا منطقه می رسد از طرف اولیایی است که داخل محدوده یک مدرسه قرار ندارند و شکایت ها منطقی نیست. ما با ستادهای ثبت نام کل کشور در ارتباط هستیم و همه درخواست ها را نظارت می کنیم اما عموماً منطقی نیستند. با اینهمه ما وظیفه پیگیری آنها را داریم.
فعالیت تیم های نظارتی از سوم تیرماه
مظفر اضافه کرد: اولیا برای اینکه زودتر به نتیجه برسند ابتدا به ستاد ثبت نام مناطق مراجعه کنند و درخواست خود را بگویند و اگر پاسخ نگرفتند به استان مراجع کنند و بعد می توانند در سامانه شکایات ما نیز گزارش خود را ثبت کنند. یک راه هم اعلام گزارش از طریق سامانه ریاست جمهوری است که باز هم به ما ارجاع میشود. گزارش های مردمی که ثبت می شود باید کمتر از 10 روز با اعلام به منطقه و استان، پاسخگویی احصا و اعلام شود.
مدیر کل ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت آموزش و پرورش درباره نظارت های تیم های ارزیاب ستاد در این روزهای ثبت نام به روند تخلفات احتمالی گفت: ما از سوم تیرماه تیم های نظارتی را که 10 تیم دو یا سه نفره به تمام مناطق تهران فرستادیم تا وضعیت را بررسی کنند. 500 مدرسه از اول تیر تا به حال با حضور کارشناسان ستادی بررسی شدند. اشکالات بعد از بازدید به رئیس مناطق و مدیرکل منطقه اعلام شده است و زمان دادیم که بازخورد آن را دریافت کنیم.
وی اظهار کرد: تعداد مدارس در کشور بالاست و ما نمی توانیم به تک تک آنها مراجعه کنیم اما به استان ها نیز سر می زنیم. هفته گذشته به استان البرز رفتیم. به استان های همجوار مثل قم و قزوین نیز سر می زنیم و 7 استان دور از مرکز مثل هرمزگان و کهگیلویه و بویراحمد نیز در دستور کارمان است که سر بزنیم. به صورت تصادفی بازرسان ما حضوری از مدارس بازدید می کنند و گزارش می دهند اما به 105 هزار مدرسه نمی توانیم سر بزنیم. بیشتر بر روی این تاکید داریم که مناطق و استان ها ملزم شده اند نظارت جدی بر نحوه ثبت نام داشته باشند.
ماده 31 آیین نامه اجرایی می گوید اولویت رعایت محدوده جغرافیایی است یعنی همان نزدیک ترین مدرسه به محل سکونت خانواده ها. اگر کسی در منطقه دیگری ساکن باشد اما کنار مدرسه ای سکونت کند که منطقه دیگری است، طبق قانون مدیر مدرسه ملزم به ثبت نام آن دانش آموز است
مظفر در پاسخ به این پرسش که علت محدوده بندی این بود که اولیا بتوانند نزدیک ترین مدرسه را به محل سکونتشان برای فرزندشان انتخاب کنند اما گاه نزدیک ترین مدرسه خارج از محدوده یک خانواده اعلام می شود، گفت: کاملاً درست است. علت این است که در تهران خصوصاً در برخی مناطق یک خیابان مرز یک منطقه است و اساساً منطقه محل زندگی یک دانش آموز تغییر می کند. محدوده نیز داخل مناطق تعیین می شود. اما ماده 31 آیین نامه اجرایی می گوید اولویت رعایت محدوده جغرافیایی است یعنی همان نزدیک ترین مدرسه به محل سکونت خانواده ها. اگر کسی در منطقه دیگری ساکن باشد اما کنار مدرسه ای سکونت کند که منطقه دیگری است، طبق قانون مدیر مدرسه ملزم به ثبت نام آن دانش آموز است.
بعد از شروع سال تحصیلی متوجه مغایرت در محل سکونت دانش آموز شویم ثبت نام ملغی نمی شود
مدیر کل ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به پرسش دیگری که بسیاری از خانواده ها این روزها با گرفتن کد رهگیری غیرقانونی درباره محل سکونت از مشاوران املاک اقدام به ثبت نام دانش آموز خود در مدارس دولتی برند می کنند، بیان کرد: بله این اتفاق هم ممکن است رخ بدهد ولی ما هیچ راهی جز گرفتن اسناد قانونی مثل فیش آب و برق و یا قولنامه محل سکونت هنگام ثبت نام از اولیا برای احراز آدرس خانواده ها نداریم. استنباطمان این است که اولیا حقیقت را می گویند اما اولیا بدانند این راه را اگر انتخاب می کنند اخلاقی نیست. تنها راه شناسایی بعدی ما این است که در هنگام بازگشایی مدارس و وقتی اولیا سرویس مدرسه انتخاب می کنند و آدرس با مدارک محل سکونت تفاوت دارد متوجه شویم که در این صورت هم ثبت نام صورت گرفته و اذیت کردن دانش آموز را هم در دستور کار نداریم که بعد از آن مثلاً ثبت نام را ملغی کنیم.
هنگام ثبت نام مدارس تنها مجاز به دریافت پول بیمه و کتاب هستند
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه علیرغم تاکید بر این نکته که اخذ وجه هنگام ثبت نام غیرقانونی است اما بسیار این اتفاق رایج است، گفت: دریافت وجه هنگام ثبت نام به جز وجه پول بیمه و کتاب، غیرقانونی است اما متاسفانه برخی مدیران توجیه نیستند که حتی دریافت وجه اختیاری که اولیا در قالب مشارکت های مردمی پرداخت می کنند هم هنگام ثبت نام قانونی نیست.
مظفر گفت: ما بخشنامه کرده ایم که مشارکت های مردمی را نیز اول مهرماه دریافت کنید. دریافت وجه هنگام ثبت نام شائبه هایی برای دیگر اولیا ایجاد می کند و ما برای اینکه ثبت نام ها امن باشد، این بخشنامه را کرده ایم. امیدواریم شاهد تخلفات کمتری در این زمینه باشیم.