آخرین مطالب

به قلم دکتر خسروی

راهکارهای گسترش و ترویج فرهنگ و معارف قرآن و عترت در جامعه دینی و مذهبی

راهکارهای گسترش و ترویج فرهنگ و معارف قرآن و عترت در جامعه

  بزرگنمایی:
حسن خسروی – مدرس دانشگاه و مولف کتاب آشنایی با قرآن و عترت

دکتر حسن خسروی مدرس دانشگاه و مولف کتاب آشنایی با قرآن و عترت ، طی مصاحبه ای اختصاصی با تبسم مهر ، راهکارهای گسترش و ترویج فرهنگ و معارف قرآنی را چنین برشمرد :

 ویژگی برجسته انقلاب اسلامی ایران ، دینی بودن آن میباشد . انقلابی که بر اساس آموزه های دینی شکل گرفت و به سرانجام رسید . انقلابی که خمیر مایه آن دین و دینداری و توجه به معنویات و اخلاقیات و مطالبی از این جنس بوده است . اکنون بیش از  چهل سال از وقوع انقلاب شکوهمند اسلامی ایران میگذرد و قاعدتا انتظار میرفت که بعد از این همه سال ، جامعه اسلامی ، استوارتر و پایبندتر به دین و دیانت خود نسبت به روزهای اول  باشد و مردم شور و شوق و نشاط و گرایش بیشتری  به دین و دینداری داشته باشند .

آما آیا واقعا جامعه ایرانی امروز ما ، یک جامعه دین مدار و خدا محور است ؟ آیا مساجد ما اکنون شلوغتر و با صفاتر و روحانی تر از قبل از انقلاب هستند ؟ آیا جوانان ما  امروزه چقدر از آموزه های دینی را فرا گرفته و چقدر بدانها پایبند میباشند ؟ آیا بانکهای ما بر اساس شریعت و بانکداری اسلامی اداره میشوند ؟

آیا رشوه گرفتن و پول چای درخواست کردن و دلالی و کارچاق کنی و رقم اختلاسها و سوء استفاده های اداری و مالی در دستگاه های دولتی حکایت  از اجرای احکام دینی در ادارات و سازمانهای ما دارند ؟  آیا چه تعداد از مدیران ارشد وزارتخانه ها و سازمانهای ما ، هر روز در صف اول نماز جماعت اداره خود حاضر میشوند ؟ آیا دانشگاه های ما و مدارس ما مبتنی بر آموزه های قرآن و عترت اداره میشوند ؟ و اساسا آیا بهترین زنگ مدارس ، زنگ قرآن و دینی است ؟ آیا آهنگهایی که از صدا و سیما پخش میشود موافق احکام دین و شریعت نبوی هستند ؟

آیا حجاب و پوشش و سبک زندگی ورزشکاران و بازیگران سینما و هنرمندان تلویزیون و اغلب جوانان ، برگرفته از دستورات قرآن و عترت است ؟ آیا میزان بالای طلاق در جامعه و رشد سرسام آور روی آوری به دخانیات و قلیان و مواد مخدر سنتی و صنعتی ، ناشی از بی توجهی به احکام دین و آموزه های دینی است ؟ آیا رفتار و سبک زندگی مسئولان جمهوری اسلامی ایران در تراز یک مدیر انقلابی و یک کارگزار حکومت اسلامی است ؟

آیا مردم میتوانند براحتی با کارگزاران جامعه اسلامی حشر و نشر داشته باشند ؟ آیا علما و مراجع عظام تقلید برای رفع شبهات و سوالات و مشکلات دینی و اعتقادی مردم ، دردسترس مستقیم مردم هستند ؟ آیا برخورد کارگزاران حکومت اسلامی با مردم ، 
مبتنی بر صداقت و ساده زیستی و پاسخگویی است ؟ صد البته ،  پرسش های ریز و درشت قابل طرح دیگری نیز وجود دارند که شاید عنوان کردن شان قدری باعث کدورت خاطر بعضی ها گردد ! ؟ !  . اما سوالاتی است که کارگزاران نظام اسلامی باید بدانها پاسخی شفاف و عقلایی و منطقی بدهند .

به اعتقاد نگارنده این سطور ، حقیقت آن است که تمام مشکلات و گرفتاریهای ما بخاطر دوری از تعالیم انسان ساز و راهگشای قرآن و عترت است .

شاید این ادعای نویسنده ،  باورش برای خیلی ها قدری سخت و عجیب باشد اما بواقع حقیقتی است که اگر کمی در آن تامل کنیم به صحت آن پی برده و تایید خواهید کرد که کل داستان مشکلات و گرفتاریهای ما از همین جا سرچشمه میگیرد : دوری از قرآن و عترت .

اما چه باید کرد ؟

چگونه میتوان جامعه ای مبتنی بر تعالیم قرآن و عترت داشت ؟ چگونه جامعه اسلامی به سعادت و خیر و صلاح و عاقبت بخیری میرسد ؟ چطور میتوان در کوچه و خیابان ، در مدرسه و دانشگاه ، در اداره و سازمانهای ما نور و عطر و معنویت قرآن و عترت را شاهد بود ؟  چگونه میتوان با بستر سازی مبتنی بر تعالیم قرآن و عترت ، زمینه ظهور یگانه منجی عالم بشریت ( روحی فداه ) را برای برخورداری از یک حیات طیبه فراهم ساخت ؟

به نظر میرسدکه اقدامات  و راهکارهای ذیل  میتواند در تحقق یک جامعه اسلامی انقلابی خدامحور و خداپسندانه موثر باشند به شرط آنکه همگان همتی بدرقه راه نموده و هر کس در هر جایگاه و مقام و موقعیتی که هست ، وظیفه خود را و ماموریت خود را به نحو احسن و درست و مبتنی بر قوانین و مقررات ، به انجام برساند :

1 کشور ما ،  بعد از گذشت چهل سال از وقوع انقلاب اسلامی ، نیازمند یک ارزیابی جامع عملکرد میباشد . ما اکنون باید بنشینیم و بدور از هرگونه هیجانات و تعصبات و جهت گیریهای سلیقه ای ، قومی وقبیله ای ،  کلاه خویش را حقیقتا  قاضی نموده و بررسی کنیم که قرار بود چه شود ؟ و چه ها شده است ؟ کجا بودیم و کجا هستیم و کجا باید باشیم ؟ کجای کار ما اشکال داشته که نتوانسته ایم جامعه ای در تراز حکومت امیرالمومنین علی علیه السلام درست کنیم؟

2 کارگزاران و مسئولان جمهوری اسلامی ایران به عنوان والدین مردم ، باید چشمها را شسته و جور دیگر ببینند . بنگرند که چه رفتار و عملکردی ازآنان احیانا سرزده که مردم از برخی اقدامات و اظهارات  و روش و منش آنان ،  خسته و ناامید شده اند ؟ مردم به مدیران جامعه اسلامی نگاه میکنند ، توجه میکنند ، الگو میگیرند . چرا اکثر مدیران ارشد کشور در منطقه شمیران و مکانهای بسیار لوکس و لاکچری تهران که جای طاغوت و طاغوتیان بوده است زندگی میکنند ؟

چرا فلان مدیر در همان خانه و کاخ مصادره ای و گران قیمتی زندگی میکند که زمانی محل سکونت  شاهان و شاهزادگان و  اربابان و ... بوده است  ؟ آیا این سفارش  و تاکید قرآن و عترت بوده است ؟ قطعا یک راه مهم گسترش و ترویج فرهنگ و معارف قرآن و عترت آن است که کارگزاران و مدیران جامعه ، خودشان عامل به دستورات و تعالیم قرآن و عترت باشند و از زندگی اشرافی و تجملاتی که حاکی از وابستگی و حب به دنیاست ، شدیدا پرهیز نمایند .

3 شایسته سالاری ، عبارت مظلوم و غریبی در کشور ماست . بجای شایسته سالاری ، واژه های سخیف آقازاده و ژن خوب و... آمده است و در چنین فضایی  قطعا ، آنطور که باید و شاید  ، کار در دست کاردان نخواهد بود و دایره قدرت در دستان حدود 200 الی  300 نفری است که در طول چهل سال گذشته  به صورت چرخشی ، یا وزیر و وکیل بوده اند و یا نماینده و مدیر عامل و رییس فلان سازمان و ...   . قرآن وعترت ، از ما شایسته سالاری میخواهند .

کارگزاران و مدیران جامعه اسلامی چنانچه بر اساس شایسته سالاری بکار گمارده شده باشند باید پاسخگوی نیازها و مشکلات مردم باشند چرا که مردم دارای حق و حقوقی هستند که مدیر جامعه اسلامی ملزم به پاسخگویی و برآورده کردن آنهاست . و اگر مدیری در جامعه اسلامی بر اساس شایسته سالاری منصوب نشده باشد جفاکار و غاصب تلقی میگردد که حق متخصصی دیگر را پایمال کرده است  .

امام علی علیه‌السلام فرمود: «خدا حقوق بندگان خود را بر حقوق خود مقدم کرده است، پس هرکس که حقوق بندگان خدا را رعایت کند، حقوق خدا را نیز رعایت کرده است ( غررالحکم ).

4 نکته مهم دیگر ، حاکمیت قانون و استمرار و قاطعیت در اجرای یک قانون خوب است . امروزه ، حاکمیت قانون جزو اصول و مبانی حکمرانی خوب یا حکومت مطلوب و شایسته قلمداد میشود . و اگر ما بخواهیم که تعالیم قرآن و عترت را گسترش دهیم بایستی همگان قانونمدار باشیم و همه کارها قانونی بوده و اجرای قانون همراه با قاطعیت و استمرار باشد . قوانین و مقررات سلیقه ای و فصلی و ناکارآمد نمیتوانند راهگشا باشند و چه بسا به جایگاه قرآن و عترت هم آسیب وارد نمایند که باعث دین گریزی مردم و سستی در اعتقادات عامه مردم میشود . 

5 برای آنکه فرهنگ و معارف قرآن و عترت در جامعه اسلامی باور پذیر بوده و در دل و جان مردم جای داشته باشد میبایست مبارزه جدی و بی امان با فساد به هر شکل و شمایلی که هست صورت گیرد . بطوری که خلافکاران و سارقان و دزدان بیت المال به هیچ وجه جرات دست درازی به جان و مال و ناموس مردم و جامعه را نداشته باشند .

وقتی قبح فساد و چپاول بیت المال و ... در جامعه ریخته شود و یا سارقان و سوء استفاده کنندگان و صاحبان زر و زور و تزویر ، احساس کنند که مبارزه جدی با تخلفات و اتهامات و گناهان آنان نمیشود ، دیگر برای عرض اندام تعالیم قرآن و عترت جایی نمیماند . موضوع فساد از قضا ، دغدغه ملائکه و فرشتگان بود که به خداوند عرضه داشتند :          (  قالوا اتجعل فیها من یفسد فیها و یسفک الدما
ء ) ( سوره بقره آیه 30 ) . پس اگر میخواهیم که روح قرآن و عترت در جامعه اسلامی ، ساری و جاری باشد ، بایستی با فساد ،  مبارزه بی امان و بی چون و چرا داشته باشیم .

پایان قسمت اول . ادامه دارد ....


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند