آخرین مطالب

تو بهشت و جهنم خویشی دینی و مذهبی

تو بهشت و جهنم خویشی

  بزرگنمایی:
حجت الاسلام کمال آبادی، استاد حوزه علمیه گفت: انسان بهشتی از هم اکنون متنعم است چراکه به زندگی اش از طریق ایمان واقعی معنا بخشیده است.

به گزارش تبسم مهر سیار شنیده‌ایم که دوری از معنویت و فراموش کردن وجودی بالاتر از ابعاد مادی این دنیا سبب شده تا انسان‌ها از معنای زندگی واقعی خود فاصله گرفته و درگیر با شرایط تکراری شوند که سرانجام برایشان هیچ سودی از جنبه معنوی به همراه ندارد و این مساله تأثیر مخربی بر زندگی شأن بر جای می‌گذارد. شاید مهمترین علت این اثرگذاری منفی این باشد که اساسِ هر انسانی متأثر از روحیات و معنویاتی است که در سیر زندگی کسب می‌کند و هرچه قدر از این ابعاد دور شود طبیعتاً زندگی برایش بی معنی تر و بغرنج‌تر خواهد شد.

با توجه به اهمیت این مساله گفت وگویی با حجت الاسلام «سید مرتضی حسینی کمال آبادی» استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم و رئیس پژوهشکده ادیب فقیه جواهری داشته‌ایم. وی ابعاد مختلفی را از نگاه پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع)نسبت به مساله زندگی در میان گذاشته است که در ادامه حاصل آن را می‌خوانید؛

*با توجه به اینکه امروز سخن از کیفیت و سبک زندگی مطرح است و طی این سال‌ها برنامه‌های گوناگونی در نقاط مختلف جهان برای ارتقای درجه کیفی زندگی انسان ارائه شده و بسیاری کوشیده‌اند که خوشبختی انسان را در گرو درک بهتر او از مسائل مادی تعریف کنند، می‌خواهیم اشاره‌ای داشته باشید به مساله زندگی و آنچه که در دین اسلام به مفهوم و مراد معناداری زندگی مطرح شده است، اساساً پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) نسبت به این مساله چه دیدگاهی دارند؟ به بیان دیگر نسخه اسلام برای درک بهتر زندگی چیست؟

از دیدگاه اهل بیت (ع) زندگی وقتی معنا پیدا می‌کند که چیستی آن از نظر علمی دانسته شود و در مرحله بعد بر این شناخت، ترتیب اثر داده شود تا سعادت در متن زندگی جوانه زند و رشد کند.

به تعبیر شیوای امیرمومنان علی (ع) «رَحِمَ الله امْرَاً عَرِفَ مِنْ اَیْنَ و فی اَیْنَ وَ اِلی اَیْنَ» (خداوند رحمت کند انسانی را که بداند از کجا آمده؛ در کجا هست؛ و به کجا می‌رود)؛ این همان مرحله اول شناخت است و در این مرحله است که انسان در می‌یابد که او در در یک فرآیند در حالت زیست است و سابقه و لاحقه دارد، در اینجاست که زندگی و چیدمان آن معنا دیگری پیدا می‌کند، او در می باید که باید نصیب خود را از زیست خود در این دنیا ببرد و نباید نصیب خود را فراموش کند به تعبیر قرآن کریم «وَلَا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیَا» اما محتوای این نصیب و بهره، منافع خود را فقط دیدن و فروغلطیدندر لذت‌های زودگذر دنیا نیست بلکه در دیدگاه اهل بیت (ع) به خوبی روشن است که نصیب انسان از این دنیا، بهره آخرت برداشتن است، در این دیدگاه –بر خلاف آنچه مرسوم است- سرای آخرت در آینده محقق نخواهد شد و انسان مانند فردی نیست که در خانه غذا و خوراک بر می‌دارد برای رفتن به مسافرت، بلکه آخرت باطن همین دنیا است که الان به دست ما ساخته می‌شود و از این باطنِ دنیا که الان موجود است، پرده برداشته می‌شود و انسان حقیقت زندگیی را که به دست خود رقم زده است، خواهد دید.

از دیدگاه اهل بیت (ع) زندگی وقتی معنا پیدا می‌کند که چیستی آن از نظر علمی دانسته شود و در مرحله بعد بر این شناخت، ترتیب اثر داده شود تا سعادت در متن زندگی جوانه زند و رشد کند

در دیدگاه اهل بیت (ع) انسان در حیات فردی و اجتماعی خود باید سعادت را رقم بزند و از مزایای آن بهره ببرد، انسان بهشتی از هم اکنون متنعم است چنانکه در وقتی از آن باطن پرده برگرفته می‌شود، خواهند گفت: «قَالُوا هَذَا الَّذِی رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا» این همان است که پیش از این [نیز] روزی ما بوده و مانند آن [نعمتها] به ایشان داده شود (سوره بقره، آیه 25).

به یک معنا جوانه‌های سعادت که در متن یک زندگی رقم می‌خورد، شکوفه‌ها و میوه‌های بهشتی می‌دهد و اهل آن زندگی از آن متنعم هستند. نعمت آرامش و آسودگی روان در زندگی که انسان سعادتمند در دنیا از آن بهره مند است، در قیامت نیز خود را نشان می‌دهد و قطعاً او با این نعمت انسی دیرین دارد. نعمت کینه و دشمنی و سو ظن چنانکه در دنیا فرد را آزار می‌داد در قیامت نیز او را آزار می‌دهد، در اینجا است که براساس آموزه‌های اسلام می‌توان گفت «تو بهشت و جهنم خویشی».

در زندگی‌ای که ظاهر و باطن، پیشینه و آینده دارد، سه ضلع مهم به شرح ذیل وجود دارد:

1. ایمان به غیب

2. ارتباط با خداوند متعال

3. شفقت با مردم

زندگی از منظر قرآن و اهل بیت (ع) این سه ضلع بنیادین را دارد و به گمان بنده تمام آموزه‌های قرآن کریم به این سه عنصر در چیدمان زندگی بر می‌گردد و در آیات آغازین سوره مبارکه بقره در وصف متقین فرمود: «الَّذِینَ یُؤْمِنُونَ بِالْغَیْبِوَیُقِیمُونَ الصَّلَاهَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنْفِقُونَ». این سه عنصر حامل تمامی مفاهیمی است که یک زندگی سعادتمند می‌خواهد، البته به گونه ساده و بسیط نباید با این سه عنصر برخورد کرد بلکه ژرفایی عمیق دارد و هر گونه گرفتاری در زندگی، که آن را بی معنی می‌کند نیز از عدم رعایت و ارتباط با این سه عنصر است.

*شغل و کار کردن چه قدر می‌تواند زندگی را دستخوش مفهوم کند؟

شغل و کار کردن در منظومه زندگی، موتور محرک زندگی است، به منزله حرکت خون در رگ‌ها است. کسی که ایمان به غیب دارد کار کردن خود را بزرگترین عنصر در ساخت سعادت خود می‌داند، این شاغل و کاسب حبیب الله، و جلیس فقرا است. با کار کردن، استفاده صحیح از فرصت است می‌تواند و انسان می‌تواند خود را به زندگی صحیح و همان حیات طیبه برساند و کار نکردن به هر بهانه‌ای عنصری «ضدِ زندگی» شمرده می‌شود.

در اسلام کارنکردن حتی به بهانه عبادت کردن مورد نکوهش قرار گرفته است و داستان مردی که مدیریت خانواده و کار را به خاطر عبادت کردن رها کرده بود و مورد نکوهش شدید پیامبر (ص) قرار گرفت

در اسلام کارنکردن حتی به بهانه عبادت کردن مورد نکوهش قرار گرفته است و داستان مردی که مدیریت خانواده و کار را به خاطر عبادت کردن رها کرده بود و مورد نکوهش شدید پیامبر (ص) قرار گرفت و کار کردن پیوسته و سنگین اهل بیت (ع) گویای جایگاه کار کردن در اسلام است. در قوانین اسلام هر اموری که به کار کردن ضرر برساند، جلوگیری شده است و مثال بارز آن ممنوعیت ربا است، کار باید درآمدزایی کند، این کوشش است که زندگی را فایده مند می‌کند و باعث می‌شود انسان در اتباط با خالق و خلق سربلند باشد و انسانی که پای روی پای انداخته رو با پول می‌خواهد بدون هیچ کوششی به پولی دیگر برسد و به فرهنگ کار و تلاش ضربه بزند، از سوی خداوند به او اعلام جنگ شده است، خداوند حریم کار کردن را آنقدر مهم، امنیتی و استراتژیک می‌داند که اعلان جنگ به افراد ربا خوار می‌کند «فأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ:، این کج روی و تعدی از سوی ربا خوار آغاز می‌گردد ولی با جنگی از سوی خدا و رسول مواجه می‌شود.

بر این اساس مراد از کار کردن نیز کار مولّد و متقن است که در سخنان اهل بیت (ع) مورد تاکید قرار گرفته است. کار کردن خود فرد را، خانواده و خاندان و جامعه را بیمه می‌کند، کار کردن، به منزله تحرک بدن است، همانطور که بدن بی تحرک مورد هجمه انواع مریضی‌ها قرار می‌گیرد، انسان بی کار نیز مورد هجمه مریضی‌های مهلک قرار می‌گیرد.

شغل، عنصری بنیادین در معنای زندگی است و انسان‌های شاغلی که کار آفرینی برای دیگران می‌کنند نیز از جایگاه والایی پیش خداوند متعال برخوردارند و در مقابل رباخواران که سم مهلک جامعه انسانی هستند، کارآفرینان تقویت کننده سلامت یک جامعه هستند، مقام آن را باید گرامی و پاس داشت.

در این دیدگاه شغل به صرف کسب در آمد نیست، لذا رسیدن به پول نقطه پایان کار نیست، بلکه نفس کار و سودمندی آن برای جامعه موضوعیت دارد. بد نیست در اینجا به کتابی اشاره کنم که در سال گذشته مورد مطالعه قرار دادم کتابی است به نام «سنگفرش هر خیابان از طلا است»، این کتاب به قلم «کیم وو چونگ» مدیر و مؤسس کمپانی «دوو» است، در این کتاب ارزش کار کردن و جایگاه و آثار کارآفرینی را به خوبی می‌توان مشاهده کرد، او از نقطه صفر فقر با کار کردن توانست ارزش پول کشور خودش کره را بالا ببرد و کاآفرینی های بی شمار کند، در این کتاب به خوبی نشان داده شده است که کار می‌تواند مظهر جهاد در زندگی، زهد و معنویت باشد و نوع دوستی، فداکاری و غیرت را به جامعه تزریق کند، مطالعه این کتاب را به مخاطبان گرامی به ویژه جوانان توصیه می‌کنم.

*پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) چه جایگاهی را برای مولفه‌هایی نظیر تصمیم درست گرفتن و تأثیر آن بر زندگی بیان کرده‌اند؟ به هر صورت بخش بزرگی از مشکلات انسان‌ها ناشی از تصمیمات نادرستی است که در زندگی می‌گیرند، آموزه‌های دین ما در این مورد چه مواردی را مطرح کرده است؟

در بخش پیشین کار را موتور محرک زندگی معرفی کردیم، در این بخش موتور محرک کار را می‌توان اراده و تصمیم گیریو پایداری را موتور محرک کار کردن بر شمرد. امیرمومنان (ع) در بیانی بسیار شیوا می‌فرمایند: بیماری سستی دل خود را با اراده قوی درمان کن (شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 11، ص 328).

این اراده قوی است که بیماری سستی را از میان می‌برد و بسیار از دستورهای شریعت و قوانین آسمانی همین تقویت اراده را به دنبال دارد، پایداری بر نماز صبح و اراده برای کندن پهلو از بستر خواب خود اراده‌ای فولادین می‌طلبد به تعبیر قرآن کریم در سوره مبارکه سجده: «تَتَجَافَی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنْفِقُونَ» پهلوهایشان از خوابگاه‌ها جدا می‌گردد [و] پروردگارشان را از روی بیم و طمع می‌خوانند و از آنچه روزیشان داده‌ایم انفاق می‌کنند.

سنت الهی روزه داری به میزان زیادی در تقویت اراده نقش دارد، انسانی که انسی دیرین به خوردن و آشامیدن دارد در مقطعی از زمان با اراده خود به امر الهی از این امر دست بگیرد به تعبیر زیبای مولوی در مثنوی معنوی:

چند خوردی چرب و شیرین از طعام؟

امتحان کن چند روزی در صیام

چند شب‌ها خواب را گشتی اسیر؟

یک شبی بیدار شو دولت بگیر

این عزم استوار را امام صادق (ع) وقتی عجین می‌شود با خلوص نیت برترین ره توشه سالک الی الله تعالی بر می‌شمرد (بحار الانوار، ج 86، ص 3218) این تصمیم گیری است که مرحله دومی که اوایل سخنانم عرض کردم را رقم می‌زند و باعث می‌شود ایمان به غیب ارتباط با خداوند و شفقت و مهربانی با مردم در زندگی جاری شود.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند