بزرگنمایی:
معاون استاندار لرستان در نشست با اعضای انجمن دانشآموختگان خرمآباد، به پرسشهای حاضران پیرامون اقدامات دستگاهها در دو بخش قبل و بعد از سیلاب لرستان پاسخ داد.
به گزارش تبسم مهر احمد مرادپور شامگاه یکشنبه در نشست پرسش و پاسخ با موضوع سیلاب که از سوی انجمن دانش آموختگان خرم آباد برگزار شد در سخنانی با اشاره به نقش تأثیر گذار مردم در امداد رسانی به سیل زدگان، اظهار داشت: در چند مرحله سیلابی که در استان رخ داد و به خصوص سیلاب 12 فروردین ماه، سرمایه اصلی ما در امداد رسانی، مردم بودند و باید از این ظرفیت همواره استفاده کرد.
تشریح اقدامات قبل از وقوع سیلاب
وی در ادامه با اشاره به اینکه مهمترین اقدام ما قبل از وقوع سیلاب اعتماد به گزارشهای هواشناسی بود، عنوان کرد: استان لرستان با توجه به شرایط جغرافیایی، کوهستانی بودن، دارای شیب تند بودن، نوع خاک آن و همچنین بارشهای فراوان، دارای شرایط خاصی است و حجم بارشها و این شرایط جغرافیایی موجب وقوع سیلاب در لرستان میشود.
معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به کم کاری در اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوان داری، عدم حفاظت از جنگلها و پوشش گیاهی، عدم اجرای بندهای کوچک خاکی، عدم احداث پروژههای سد سازی در استان، بیان داشت: متأسفانه در لرستان تنها چند سد کوچک وجود دارد که نمیتوان حجم بارشها و میزان تولید آب در استان را در آنها ذخیره سازی کرد.
مرادپور در ادامه با اشاره به اینکه مهمترین اولویت ما قبل از وقوع سیلاب نجات جان مردم بود، عنوان کرد: در این راستا در جلسات ستاد بحران برنامه ریزی لازم در این زمینه در دستور کار قرار گرفت.
وی با اشاره به اطلاع رسانی به مردم، تخلیه خانهها، لایروبی موقت رودخانهها و… در فرصت کمی که قبل از وقوع سیلاب وجود داشت، تصریح کرد: همچنین استفاده از نیروهای نظامی، بسیج، دهیاران و… در اطلاع رسانی به مردم قبل از وقوع سیلاب در دستور کار قرار گرفت.
مهلت پایان تیرماه برای تعمیر واحدها و پایان سال برای احداث خانهها
معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به تعیین نماینده استاندار در شهرستانهایی که وقوع سیلاب را داشتیم، عنوان کرد: همچنین یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته برای کاهش خسارتهای سیلاب، تخریب پلهای موقت در رودخانههای استان بود.
مرادپور در ادامه با اشاره به ثبت اطلاعات سیل زدگان لرستان در سامانه پیش بینی شده، افزود: با این اقدام میتوان برنامه ریزی لازم را برای ارائه خدمات را به سیل زدگان استان داشت.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه دولت به تنهایی نمیتواند همه خسارتهای سیلاب را جبران کند، گفت: مهمترین هدف دولت در این رابطه توانمندسازی سیل زدگان بوده تا بتوانند به زندگی عادی برگردند و اقدام به ساخت منازل و واحدهای خسارت دیده خود کنند.
معاون عمرانی استانداری لرستان با اشاره به اینکه بازسازی واحدهای تعمیری در استان باید تا پایان تیرماه انجام گیرد، عنوان کرد: همچنین واحدهایی که احداثی بوده نیز باید تا پایان سال به اتمام برسند.
مرادپور با اشاره به ایجاد قرارگاهی برای بازسازی مناطق سیل زده استان، گفت: در این راستا بنیاد مسکن از ظرفیتهای استانهای مختلف در این رابطه استفاده کرده است.
ساخت و ساز بر عهده خود مردم است / پرداخت تسهیلات توسط بانکها
وی با بیان اینکه در این راستا در روستاهای سیل زده، 40 میلیون تومان تسهیلات چهار درصدی برای احداث واحدهای خسارت دیده پرداخت میشود، گفت: همچنین در کنار این میزان تسهیلات، 15 میلیون تومان نیز تسهیلات بلاعوض پرداخت میشود.
معاون عمرانی استانداری لرستان، گفت: همچنین پنج میلیون تومان برای معیشت سیل زدگان به صورت بلاعوض و 15 میلیون تومان نیز تسهیلات چهار درصدی پرداخت میشود.
مرادپور، از اختصاص 170 کیسه سیمان به صورت رایگان به سیل زدگان برای احداث واحدهای مسکونی خود، تصریح کرد: همچنین کار آوار برداری و پی کنی را دولت انجام میدهد، اما پیمانکاری در کار نیست و کار احداث و ساخت و ساز واحدها از سوی مردم باید انجام گیرد.
وی، تاکید کرد: ساخت واحدها بر عهده خود مردم است و بنیاد مسکن به هیچ عنوان برای ساخت و ساز ورود پیدا نمیکند و تنها کار بنیاد مسکن ارزیابی، معرفی به بانک، پرداخت تسهیلات بلاعوض، تهیه نقشه و زمین است.
معاون عمرانی استانداری لرستان، گفت: در روستاها ساخت دیوارههای ساحلی بر عهده بنیاد مسکن و در شهرها بر عهده شهرداری است و چون وضعیت پلدختر خیلی بحرانی بود، کار ساخت دیواره ساحلی آن به بنیاد مسکن کشور واگذار شد.
اطلاعات غلطی که به وزیر نیرو داده شده بود
مرادپور در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه وقوع این سیلاب مشخص کرد که حرف حقی که در 40 سال گذشته در رابطه حق آبه استان، طراحی و ساخت سدها، طرحهای آبخیزداری و… تکرار میکردیم مهم و تأثیر گذار بوده است، تصریح کرد: تمام آسیبهایی که به ابنیه، منازل مسکونی، تأسیسات و… صورت گرفته یا در حریم رودخانه و یا در بستر رودخانههای استان بوده است.
وی با اشاره به واگذاری غیر قانونی حریم و بستر رودخانهها برای ساخت و ساز، بیان داشت: این امر نباید صورت میگرفت و دولت باید جلوی این اقدام را میگرفت.
معاون عمرانی استانداری لرستان، تاکید کرد: این فضا در واقع «خانه رود» بوده که برای ساخت و ساز واگذار شده است.
مرادپور با اشاره به اقرار وزیر نیرو در سفر خود به لرستان، گفت: وزیر نیرو در این سفر اعلام کرد که اطلاعات غلط را به من داده اند و من بابت وقتی که به خاطر این اطلاعات غلط استان لرستان از دست داد، متأسفم.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر شرایط کشور سخت بوده و مانند 20 سال پیش وضعیت اعتباری کشور خوب نیست که بخواهیم سدسازی کنیم و کار ما خیلی سخت است، افزود: اگر موضوع تخصیص آب لرستان حل شود، همه مشکلات استان حل میشود.
معاون عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه باید تخصیص آبی وجود داشته باشد تا اعتباری هم در پی آن به ما پرداخت شود، افزود: در این راستا وزیر نیرو دستور دادند که ظرف یک تا دو هفته، وضعیت تخصیص آب لرستان مشخص شود.
آغاز اجرای پروژههای آبخیزداری
مرادپور با بیان اینکه میزان تولید آب لرستان هشت میلیارد متر مکعب است، افزود: همچنین بین چهار تا پنج میلیون مترمکعب نیز آب از سایر استانها وارد لرستان میشود.
وی با بیان اینکه بر اساس قانون بین پنج تا 25 درصد ورودی آب به استان را میتوان برداشت کرد، بیان داشت: همچنین بر اساس قانون میتوان 40 درصد آب تولیدی در لرستان نیز برداشت کنیم.
معاون عمرانی استانداری لرستان، تصریح کرد: ما میتوانیم به طور متوسط سه میلیارد متر مکعب آب را برداشت کنیم و این در حالیست که اگر همه سدهای لرستان ساخته شوند، تنها 380 میلیون متر مکعب آب را میتوانیم ذخیره سازی و برداشت کنیم.
مرادپور، تاکید کرد: اگر موضوع تخصیص آب لرستان حل شود ما اجازه سدسازی را خواهیم داشت، در کنار این امر اجرای طرحهای آبخیزداری در دستور کار قرار گرفته و در خرم آباد و پلدختر نیز شروع شده است.
وی، بیان داشت: در جریان سیلاب، 10 هزار میلیارد تومان خسارت به زیرساختهای لرستان وارد شد و این در حالیست که کل اعتبارات عمرانی سال گذشته لرستان که تخصیص پیدا کرد، تنها 40 میلیارد تومان بوده است.