بزرگنمایی:
اگرچه صنعت خودروی ایران در مراحل اولیه تحریمها بعد از خروج ترامپ از برجام قرار داشت، اما خودروسازان بدون توجه به مشکلات احتمالی واردات قطعات، اقدام به پیشفروشهای بیاندازه کردند.
به گزارش تبسم مهر، اگرچه صنعت خودروی ایران در مراحل اولیه تحریمها بعد از خروج ترامپ از برجام قرار داشت، اما خودروسازان بدون توجه به مشکلات احتمالی واردات قطعات، اقدام به پیشفروشهایی بیش از توان تولید خود کردند. مروری بر کارنامه خودروسازان در سال گذشته نشان میدهد که بسیاری از مشتریانی که سال گذشته برای تأمین نیاز خود یا سرمایهگذاری ناشی از نااطمینانی به شاخصهای اقتصادی و به منظور حفظ سرمایه خود وارد بازار خودرو شده و اقدام به پیشخرید خودرو از خودروسازان کرده بودند، هنوز هم نتوانستهاند با گذشت ماهها از سررسید موعد تحویل، خودروی خود را تحویل بگیرند.
این روزها تجمعهای متعددی هر روز از سوی خریداران خودروهای مختلف مقابل درب ساختمان اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار میشود که حاضران در آن، خواستار تعیین تکلیف خودروهای ثبت نامی خود پس از گذشت ماهها هستند. این در حالی است که مراجعات مکرر آنها به نمایندگیهای خودروسازان هم عمدتاً بدون نتیجه باقی مانده و تنها تماسهایی که با مشتریان در حوزه خودروهای ثبت نامی صورت میگیرد، در مورد تکمیل وجه است و کمترین پاسخگویی در این رابطه وجود ندارد.
تکلیف خریداران برلیانس روشن میشود؟
برلیانس یکی از خودروهایی بود که سال گذشته با افزایش تقاضای خریداران مواجه شد و البته شرکت تولیدکننده نیز با عطش فراوان نسبت به پیش فروش و اخذ وجه از مشتریان اقدام میکرد، حال آنکه اصول اولیه بنگاهداری حکم میکند که ورودی و خروجی انبارهای مواد اولیه برای تولید به دقت و هر روزه چک شود و در نهایت شرایطی فراهم گردد تا اگر موجودی انبار مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز تولید به میزان کافی نیست، از ایجاد تعهد برای فروش محصولات جلوگیری شود وجای تعجب است که خودروسازان با ادارات مختلف و متنوعی که در اختیار دارند، چطور نتوانستهاند موجودی قطعات را چک کنند تا این همه تعهدات بلاتکلیف در حوزه آنها باقی نماند.
یکی از خریداران خودروی برلیانس ثبت نامی در نیمه اول سال گذشته در گفتگو با تبسم مهر گفت: سال گذشته این خودرو را ثبت نام کرده و قرار بود در آذرماه 97 آن را تحویل بگیرم ولی اکنون که اردیبهشت سال 98 هم رو به اتمام است، هنوز در مورد تحویل خودروی خود، پاسخ مشخصی از خودروساز و نمایندگی مورد نظر نگرفته ام.
وی افزود: هر روزه تعداد خریداران زیادی جلوی وزارت صنعت، معدن و تجارت تجمع میکنند که پلاکارد به دست خواستار ایفای حق و حقوق خود از سوی وزارت صنعت به عنوان متولی خودروسازی در کشور هستند؛ در حالیکه کوچکترین پاسخی در این زمینه داده نمیشود و بعد هم معترضان پراکنده میشوند و تجمع به روز دیگری موکول میشود.
این خریدار خودروی برلیانس گفت: تکمیل وجه را هم در بهمن ماه سال 97 انجام داده ولی هنوز خبری از تحویل خودروی خود ندارم.
پاسخگویی؛ وظیفه کاری و اخلاقی خودروسازان
در این میان بررسیها حکایت از آن دارد که تولید برلیانس در ماههای اخیر کاهش یافته و بر همین اساس قاعدتاََ تحویل این خودروها به مشتریان با تأخیر همراه بوده و خواهد بود، در حالیکه کمترین انتظار از خودروساز این است که بر حسب وظیفه و اصول مشتری مداری که همواره یکی از تأکیدات خودروسازان بوده است، مشتریان را تعیین تکلیف کرده و اقدام به اجرای طرح تبدیل و یا جایگزینی برای این مشتریان با توجه به خودروهای موجود کند.
اصول مشتری مداری حکم میکند که شرکتهای خودروساز در این شرایط تکلیف مشتریان خود را روشن کنند تا مشتریان در صورت تمایل بتوانند اصل پول خود را همراه با سود منطقی و جریمه تأخیر پس بگیرند، یا از طرحهای جایگزین استفاده کنند.
آمار تولید برلیانس در سال 96
طبق آمار اعلامی از سوی وزارت صنعت، پارسخودرو بهعنوان زیرمجموعه سایپا، توانسته 33 هزار و 148 دستگاه برلیانس را طی سال گذشته مونتاژ کند. با توجه به این آمار، برلیانس در مقایسه با سال 96، حدود 27 درصد کاهش تیراژ را تجربه کرده است.