در جلسه علنی شورای شهر؛
سالاری لایحه جایگزین برج باغ را تشریح کرد
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران لایحه جایگزین برج باغ را تشریح کرد.
تبسم مهر - رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران لایحه جایگزین برج باغ را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار مهر ، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در جریان بررسی لایحه اصلاحیه دستور العمل ماده 14 قانون زمین شهری تهران با اشاره به سابقه نحوه مداخله در باغات شهر تهران در صبح امروز شورای اسلامی شهر تهران گفت: قبل از تصویب برج باغ و قبل از طرح جامع سال 86 اقدام در این حوزه بر اساس دستور العمل ماده 14 قانون زمین شهری مصوب سال 74 بود و برای باغات بهم پیوسته و باغات پراکنده براساس یک مدل تصمیم گیری میشد، بر این اساس برای باغات کمتر از 3000 متر مربع، 10 درصد سطح اشغال در دو طبقه و تراکم 20 درصد، باغات بین 3000 تا 5000 متر مربع، 15 درصد سطح اشغال و دو طبقه که جمعا میشود 30 درصد تراکم، باغات بالای 5000 متر مربع، 15درصد سطح اشغال در سه طبقه و جمعا 45 درصد تراکم در نظر گرفته میشد.
سالاری ادامه داد: بعد از تصویب برج باغ مصوب شورای دوم، در سال 1383 که پیوست سوم طرح جامع شد، سال 83 تا سال 91 که طرح تفصیلی ابلاغ شد با توجه به اینکه ضوابط ملاک عمل، 4 طبقه 60 درصد برای تمامی املاک بوده است مقرر میشود 8 طبقه 30 درصد به انضمام یک طبقه مازاد پروانه صادر شود و این همان مصوبه 9 طبقه برج باغ است.
این عضو شورای شهر تهران افزود: از سال 91 تا پایان سال 96 که مصوبه برج باغ لغو شد بر مبنای پیوست سوم طرح جامع مقرر میشود، بر اساس زیر پهنه طرح تفصیلی به انضمام یک طبقه مازاد پروانه صادر شود، مشروط بر اینکه سطح اشغال از 60 درصد به 30 درصد کاهش یافته اما به طبقات اضافه شود اما از آنجاییکه پیوست مطالعاتی وجود نداشت و در شوراهای معماری نیز بطور سلیقه ای اجازه تا 45 درصد گودبرداری هم داده شد نهایتا به از بین رفتن باغات انجامید.
وی با اشاره به گزارش معاونت شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در خصوص بررسی و آسیب شناسی ساخت و ساز در باغات بر اساس مصوبه برج باغ اظهارداشت: از ابتدای سال 1387 تا پایان سال 96، مجموعاً برای 493 پلاک باغ با وسعت 128 هکتار، انواع پروانه ساختمانی صادر شده است که بیشترین سهم از پروانههای صادره در منطقه یک و پس از آن در مناطق 21 و 22 و کمترین سهم در مناطق مرکزی است. همچنین متوسط اندازه قطعات در پروانههای صادره، حدود 2600 مترمربع است و متوسط سطح اشغال باغات در پروانههای صادره معادل 35 درصد و این میزان در گواهیهای صادره، به بیش از 40 و حتی 50 درصد افزایش یافته است.
سالاری افزود: شهرداری تهران، مجموعاً حدود 1200 میلیارد تومان درآمد از صدور پروانه ساختمانی در باغات طی 10 سال گذشته کسب کرده که حدود یک درصد از مجموع تمام درآمدهای آن است و به درآمدزایی شهرداری هم کمک نکرد.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با بیان اینکه شورای پنجم شهر تهران در سال 96 مصوبه برج باغ را لغو کرد و مقرر شد شهرداری تهران لایحه جایگزین را به شورا ارائه دهد گفت: لایحه ارائه شد و پس از جلسات کارشناسی و بررسیهای متعدد کمیسیونهای تخصصی شهرسازی و معماری و سلامت و محیط زیست با معاونت شهرسازی و معماری در 80 درصد موارد مطرح شده به فهم مشترک رسیدند.
وی با اشاره به جمع بندی لایحه شهرداری تهران در خصوص طرح جایگزین (طرح خانه باغ) کمیسیونهای تخصصی شورا بیان کرد: در این لایحه حدنصاب تفکیک در باغات بهم پیوسته را 10 هزار مترمربع تعیین کردیم، در حالی که در گذشته 2000 متر مربع بوده است، اساسا دستورالعمل ماده14 قانون زمین شهری از اختیارات شخص وزیر راه و شهرسازی است لذا عملا باید وزیر در این خصوص تصمیم بگیرد، در باغات پراکنده نیز حدنصاب تفکیک 5 هزار متر مربع را یپشنهاد دادیم که در گذشته 2 هزار متر مربع بوده است و این موضوع خود به از بین نرفتن باغات کمک میکند.
سالاری در خصوص نحوه ساخت و ساز در باغات نیز توضیح داد: بر اساس این لایحه ساخت و ساز در باغات 500 تا 3000 متر، با سطح اشغال 15 درصد در دو طبقه و حداکثر تراکم 30 درصد، باغات 3تا5 هزار متر سطح اشغال 15 درصد در سه طبقه و تراکم تا 45 درصد و برای باغات تا 5 هزار متر مربع سطح اشغال 15 درصد و تعداد سه طبقه با تراکم 15 درصد اجازه ساخت داده میشود اما برای مازاد مساحت 5 هزار مترمربع، 10 درصد سطح اشغال در سه طبقه و 30 درصد تراکم در نظر گرفته شده است تا در این باغات که 75 درصد باغات باقی مانده شهر هستند و ارزش اکولوژیکی هم دارندکاهش بارگذاری داشته باشیم نه اینکه هرچه مساحت باغ بالاتر میرود بارگذاری هم افزایش پیدا کند. البته در این مورد کمیسیون سلامت و محیط زیست پیشنهاد میکند که برای باغات 5 هزار متر مربع به بالا کلا 250 متر مربع و در دو طبقه اجازه ساخت داده شود که این اقدام این باغات را به سمت تفکیک میبرد و آنها را به خطر میاندازد.
وی با اشاره به قاعده 30 -70 نیزگفت: در صورتی که باغهای با مساحت بالای 3000 متر مربع، 70 درصد باغ را به نام شهرداری سند بزنند تا تبدیل به پارک عمومی شود در30 درصد باقی مانده میتوانند 60 درصد بسازند که بر این اساس در 18 درصد کل باغ ساخت و ساز میشود. نحوه ساخت و ساز در اراضی صنعتی و کارگاهی ( s3 )که باغ یا مزروعی باشند نیز حداکثر 2 طبقه 30 درصد خواهد بود.
سالاری اضافه کرد: یکی از نکات برجسته این لایحه اینست که یک مسیر ویژه ای برای صدور پروانه برای باغات ایجاد و یک کمیته فنی باغ تشکیل شود، همچنین کلیه دستورالعملهای طرح تفصیلی مغایر با این مصوبه لغو شود و نهایتا عملکردهای پیشنهادی مجاز جهت استقرار در به عنوان یک بسته تشویقی به صاحبان باغات نیز ارائه شده است.
وی در پایان به پروندههای جاری باغات اشاره کرد و گفت: اکنون مردم بلاتکلیف هستند، ما وقتی مصوبه برج باغ را لغو کردیم تعدادی از صاحبان باغ از قبل تقاضای تشکیل پرونده داده بودند، حتی متاسفانه بعد از لغو مصوبه هم پرونده هایی در این خصوص تشکیل شده است و اکنون تعداد کل پروندههای جاری که باید برای آنها تصمیم گیری شود 473 پرونده است که از این تعداد 38 پرونده درخواست تغییر نقشه و تمدید پروانه، 435 پرونده درخواست تخریب و نوسازی داشته اند. همچنین 62 پرونده کل عوارض را تا 97/1/7 پرداخت کرده اند، که مبلغ آن 170 میلیارد توماناست. 72 پرونده نیز عوارض علی الحساب را تا 97/1/7 پرداخت کرده اند که این مبلغ نیز 492 میلیارد تومان است. پرونده هایی هم که متاسفانه بعد از مصوبه شورا عوارض پرداخت کرده اند، 18 پرونده هستند که 67 میلیارد تومان پرداختی داشته اند.