گزارش ایرنا از یک برنامه تلویزیونی
آمریکا و چهار دهه طرحهای ناکام براندازی
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران- ایرنا- ورود جمهوریخواهان به کاخ سفید در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی آمریکا با طرحهای خرابکارانه ای علیه ایران همراه بوده تا بلکه به هدف اصلی خود یعنی براندازی نظام دست یابند؛ راهبردی که همواره در دهههای گذشته نیز با فراز و فرودهایی دنبال شده اما ناکام مانده است.
تبسم مهر - تهران- ایرنا- ورود جمهوریخواهان به کاخ سفید در دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری کنونی آمریکا با طرحهای خرابکارانه ای علیه ایران همراه بوده تا بلکه به هدف اصلی خود یعنی براندازی نظام دست یابند؛ راهبردی که همواره در دهههای گذشته نیز با فراز و فرودهایی دنبال شده اما ناکام مانده است.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، جمهوری اسلامی ایران در حالی چهلمین سالگرد خود را جشن گرفت که دشمنان این کشور به ویژه ایالات متحده هنوز از توطئههای خود دست نکشیده و به فروپاشی و تجریه ایران امیدوارند.
توطئههای ضد ایرانی آمریکا را میتوان از چند جنبه مورد بررسی قرار داد. در بعد سیاست خارجی، مثلث ترامپ، «مایک پمپئو» وزیر خارجه و «جان بولتون» مشاور ارشد رئیس جمهوری در مسیر ترویج سیاستهای ایران هراسانه قدم برمی دارند.
مهمترین اقدامات خرابکارانه این افراد از اردیبهشت ماه کلید خورد که ترامپ رسما با اعضای برجام وداع کرد و متعاقب آن، در صدد شکست توافقی برآمد که بیش از یک دهه دستیابی به آن زمان برده است.
سفرهای پی در پی مقامات کاخ سفید به کشورهای مختلف خاورمیانه و تلاش آنها برای ائتلاف سازی علیه ایران از جمله تاکتیکهای نخ نمایی است که چند روز پیش نیز در اجلاس ورشو خود را نشان داد. آمریکا در این اجلاس در صدد پیوند اعراب و اسرائیل و ایجاد ائتلاف آمریکایی-عبری- عربی برآمد.
اجلاس اما آن طور پیش نرفت که پمپئو به عنوان نماینده ترامپ در آن تلاش میکرد. به رغم فرافکنیها و ایران هراسیهای نماینده آمریکا، حتی نامی از ایران در بیانیه پایانی آورده نشد. آمریکا علاوه بر این که اجماع سازی بین المللی علیه تهران را در دستور کار دارد، فشار اقتصادی را نیز در اولویت برنامههای ضد ایرانی خود قرار داده است.
پس از آن که ترامپ دستور خروج از برجام را صادر کرد، کاخ سفید دیگر متحدان و اعضای توافق هسته ای را در کنار خود نیافت. با چنین شرایطی باز هم تا به امروز با ابزارهای مختلفی تلاش کرده تا آنها را از ادامه اجرای برجام دلسرد کند.
برجسته سازی آزمایشات موشکی و فعالیتهای منطقه ای ایران نیز با هدف انزوای تهران انجام میگیرد. با برجام اما موقعیت و جایگاه ایران در عرصه بین المللی طوری تحول یافته که تکاپوی کاخ سفید تاثیر قابل توجهی بر نگرش و دیدگاه بازیگران جهانی ندارد.
نگاه اروپاییها هر چند در مورد مسائل اشاره شده (موشکی و منطقه ای) با آمریکا همسو است اما درک رهبران بروکسل از نیات و اهداف ضدبرجامی آمریکاییها باعث شده تا حد و فاصله خود را با کاخ سفید حفظ کنند و با آمریکای تعهدگریز در یک جبهه قرار نگیرند.
افزون بر آن، در دوره ترامپ زبان توصیه در سیاست خارجی کاخ سفید جای خود را به زبان تهدید علیه اروپایی داده که در دولت اوباما بیشترین وجه اشتراک و همکاری را با یکدیگر داشتند و بر مبنای احترام و اقدام متقابل رفتار میکردند. تنها اروپاییها مخاطبان اظهارات تهدیدآمیز کاخ سفید نیستند. بنابراین تصمیمات مستقلانه بازیگران بین المللی جایی در سیاستهای یکجانبه گرایانه و تهاجمی ترامپ ندارد.
آمریکا علاوه بر همپیمانان دیرینه اروپایی، سایر کشورهای جهان را نیز تهدید میکند در صورت ادامه و گسترش مبادلات اقتصادی با ایران تحریم خواهند شد؛ سیاست رعب و وحشتی که تاکنون مطابق میل سران این کشور پیش نرفته است. به عنوان نمونه سیاست به «صفر» رساندن صادرات نفت ایران در حد شعار باقی ماند و ترامپ در عمل ناگزیر به اعطای معافیت برای چند کشور عمده خریدار نفت ایران شده است.
باوجود تهدیدات و هشدارهای مکرر آمریکا، اروپاییها با سازوکار مالی ویژه خود تحت عنوان «اینستکس» به یاری برجام آمده اند و در مقابل تهدیدات کاخ سفید از شرکتهای متوسط و کوچکی که پیوستکی اندکی با بازارهای ایالات متحده دارند، کمک گرفته اند؛ سازوکاری که با هدف دور زدن تحریمهای یکجانبه آمریکا طراحی شده و در استانه فاز اجرایی قرار دارد.
برخی تحلیلگران معتقدند که سیاستهای تهاجمی و تخاصمی آمریکا علیه ایران برای کشاندن ایران پای میز مذاکره انجام میگیرد. بنابراین ترامپ و تیم او در صددند تا در مذاکراتی دوجانبه با تهران به توافقی ثانویه دست یابند که افزون بر به چالش کشیدن دستاورد دموکرات ها، اتحادیه اروپا را نیز کنار زده و توافقی یک طرفه را به نام خود ثبت کنند.
به همین دلیل بود که چندی پیش پمپئو طی سخنرانی در یک اندیشکده آمریکایی، راهبرد و استراتژی جدید آمریکا را فشار بر ایران به منظور برگزاری مذاکرات مجدد اعلام کرد و تاکید نمود که «ایالات متحده آماده مذاکره با تهران در صورت تغییر رفتار رژیم جمهوری اسلامی ایران است.»
آمریکا هر چند در ظاهر قضیه «تغییر رفتار ایران» را علم میکند اما به باور کارشناسان و مقامات کشورمان، آنها هدفی جز براندازی نظام جمهوری اسلامی ندارند. حمایت آمریکا از نهادها و انجمنهای تازه تاسیسی همچون پروژه «ققنوس» و ائتلاف «همبستگی برای آزادی و برابری در ایران» در این راستا قابل ارزیابی است؛ انجمن هایی در خارج از کشور که اصل نظام و انقلاب را نشانه رفته اند.
با درک این نیات و اهداف آمریکا از اعمال فشار حداکثری بر ایران، حجت الاسلام «حسن روحانی» رئیس جمهوری اواخر تیرماه امسال در جمع دیپلمات های وزارت خارجه با بیان این که آمریکا در تلاش برای خسته کردن مردم ایران است، افزود: «سرنگونی، تجزیه، تحریم و تضعیف از سیاست های اصلی آمریکا علیه ایران است.»
پژوهش**9242**
انتهای پیام /*