آخرین مطالب

فارس گزارش می‌دهد

روند رو به رشد اضافه برداشت آب و حفر چاه غیر مجاز/بی تاثیری بارش‌ها و مرگ دشت‌های ایران اقتصادی

روند رو به رشد اضافه برداشت آب و حفر چاه غیر مجاز/بی تاثیری بارش‌ها و مرگ دشت‌های ایران

  بزرگنمایی:
تبسم مهر - در حالی که رشد چشم‌گیر بارش‌ها در سال آبی جدید می‌توانست کورسوی امیدی برای جبران سالها خشکسالی باشد، اما رشد حفر چاه‌های غیر مجاز و اضافه برداشت آب از چاه‌های مجاز تاثیر این بارش‌ها را برای سفره زیرزمینی بی اثر ساخته است.

تبسم مهر - در حالی که رشد چشم‌گیر بارش‌ها در سال آبی جدید می‌توانست کورسوی امیدی برای جبران سالها خشکسالی باشد، اما رشد حفر چاه‌های غیر مجاز و اضافه برداشت آب از چاه‌های مجاز تاثیر این بارش‌ها را برای سفره زیرزمینی بی اثر ساخته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، کاهش بارندگی، تغییرات اقلیم و خشکسالی سالهاست که کشور را دستخوش تغییر و تحولاتی از لحاظ معیشت و حتی سکونت کرده و باعث شده تا اُفت سفره‌های زیرزمینی موجب فرونشست زمین در اکثر مناطق شده و کشور را به چالشی اساسی تبدیل کند.
فرونشست زمین یکی از گزینه هایی است که از بابت برداشت آب ایجاد شده است و این رخداد این روزها به عینه دیده شده و نیازی نیست، منتظر اتفاقات برداشت آب در آینده باشیم.
*مرگ ابدی دشت‌های ایران
علی بیت‌اللهی رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه،مسکن و شهرسازی با هشدار نسبت به مرگ ابدی دشت‌های ایران در صورت تداوم برداشت بی‌رویه آب، گفت: پدیده فرونشست زمین در مساحتی بیش از 700 کیلومتر مربع در دشت‌های ورامین پیشوا و پاکدشت رخ داده و در حال گسترش است.
کاهش نزولات جوی از یک طرف و افزایش استحصال آ‌ب‌های زیرزمینی در کشور و به‌خصوص در اغلب دشت‌های ایران از طرف دیگر، موجب افت سطح ایستابی در برخی مناطق شده است.
بیت‌اللهی در این مورد می‌گوید: با افت سطح ایستابی فشار حفره‌ای موجود بین دانه‌بندی از بین رفته و نهشته‌ها به هم فشرده و لایه‌های آبرفتی باریکتر می‌شوند و در سطح زمین نشست اتفاق می‌افتد.
وی با بیان این‌که علاوه بر نشست که امری تدریجی است، وقوع فروچاله، ترک و شکاف‌ها در زیر سطح و در سطح زمین، پدید‌ه‌های ناشی از فرونشست و افت سطح ایستابی است، افزود: در برخی نواحی عدم اجرای گراول پکینگ و مشبک کردن اصولی لوله جداره و نیز استحصال آب بیش از دبی مجاز چاه و ماسه‌دهی چاه‌های آب نیز دلیل دیگری برای تشکیل هسته اولیه حفرات است. با مهاجرت این حفرات به نزدیکی سطح زمین، فروچاله‌ها و یا گاه شکاف‌های عمیق پدیدار می‌شوند.
برخی کارشناسان بر این باور هستند که بخشی از این خشکسالی‌ها مربوط به جایگزینی کارخانه‌ها و صنایع فولاد در استان‌های کم بارش است که این امر به سبب آب بر بودن صنایع، بر بحران منابع آبی مناطق مذکور بیش از پیش دامن زده است و خروج از شرایط فعلی نیاز به اصلاح الگوی مدیریت آب دارد.
*جبران بخشی از کمبود منابع آب در سال‌های اخیر
با وجود آنکه از ابتدای سال زراعی جدید بارش باران نسبت به دوره بلند مدت رشد قابل توجهی داشته است، اما کارشناسان همچنان بر این باورند که بارش‌های نرمال و بیش از نرمال تنها توانسته بخشی از کمبود منابع آب در سال‌های اخیر را جبران کند. کارشناسان بر این باورند که مصرف بالای آب در بخش کشاورزی یکی از عوامل اصلی بحران آب در کشور به شمار می‌رود که وزارت جهاد کشاورزی با توسعه کشت گلخانه‌ها و اجرای سامانه‌های نوین آبیاری می‌تواند با افزایش بهره‌وری با خشکسالی و کمبود منابع آبی در این بخش مقابله کند.
*انسداد 103 هزار حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق برای یک برنامه پنجساله
پیشتر محمد حاج رسولی‌ها مدیرعامل شرکت منابع آب ایران (در 20 تیر ماه)با اشاره به اینکه امسال برای انسداد 15 هزار حلقه چاه برنامه ریزی کرده ایم گفته بود که به دلیل مشکلات معیشتی برای اقدام در این زمینه دست نگه داشته ایم.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران درباره تعداد چاه‌های مسدودشده غیرمجاز گفت: طبق برنامه ریزی هایی که داریم انسداد 103 هزار حلقه چاه عمیق و حدود همین میزان چاه‌های نیمه عمیق را برای یک برنامه پنجساله مدنظر داریم، این در حالی است که سال گذشته برای انسداد 15 هزار حلقه چاه برنامه ریزی داشتیم که از این میزان موفق به انسداد 13 هزار حلقه چاه شده‌ایم.
وی افزود: امسال نیز برای انسداد 15 هزار حلقه چاه دیگر برنامه ریزی کرده ایم اما از آنجایی که میزان بارندگی‌ها به شدت در کشور کاهش یافته و بسیاری از کشاورزان با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم می‌کنند، از ابتدای سال جاری تاکنون در انسداد ضربتی چاه‌های غیرمجاز با احتیاط و رعایت بیشتری عمل کرده ایم، بنابراین سال 97 تعداد انسداد چاه‌های غیرمجاز رقم قابل توجهی نبوده است.
* رشد 3 برابری حفر چاههای غیر مجاز
قاسم تقی‌زاده خامسی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با اشاره به اینکه آب مایه حیات است و زمین بدون آب ارزشی ندارد، گفته است که ایران کشور کم آبی است و هیچ برنامه‌ای بدون کارشناسی در بخش آب کشور نباید اجرا شود.
وی با بیان اینکه طی دهه گذشته چاه‌های غیرمجاز از 100 هزار به 300 هزار حلقه رسیده گفت: در الگوی کشت تغییر جدی صورت نگرفته و افرادی هم که مجوز قانونی حفر چاه دارند، چند برابر بیش از مجوز، آب برداشت می‌کنند. به نظر می‌رسد اگر روند حفر چاههای غیر مجاز متوقف نشود و نظارتی بر برداشت آب از چاههای دارای پروانه نشود نمی‌توان آینده خوبی برای آب در کنار فرونشست زمین و مرگ دشت‌های کشور متصور شد.
انتهای پیام/ب


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

دوره های پاییزه ی موسسه تبسم مهر

آغاز تولید فیلم کوتاه چوپان با مجری طرحی موسسه فرهنگی هنری تبسم مهرنیکان

مدیرعامل صندوق اعتباری هنر خطاب به صدابردار سینمای ایران: دست های مهربانت را به گرمی می فشاریم/ تجلیل از یک عمر سخت‌کوشی همسر استاد شاهوردی

ادبیات آذری را جدا از ادبیات فارسی نمی‌دانیم/ حمایت از اصحاب فرهنگ و هنر را وظیفه خود می‌دانیم

مجارستان: ضدحملات اوکراین «حمام خون» به‌راه می‌اندازد

نه بیرانوند از پرسپولیس می‌رود نه بازیکن دیگری/ شرط ماندن یحیی

بدرقه تیم فوتبال نوجوانان با حضور امیر قلعه نویی و عنایتی

اسرائیل با نقص جدی کادر پزشکی و بیمارستانی روبروست

افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به 288 نفر

دشمنان تلاش می‌کنند نسل جوان را نسبت به روحانیت بدبین کنند

انتخاب موقت اعضای هیات اجرایی کارگروه هنرمندان انجمن خادمان قرآن

قیمت سکه و طلا 10 خرداد 1402/ ریزش قیمت ادامه دارد

ایران کشوری کاملاً امن و مقصدی مطمئن و جذاب برای گردشگران است

تولید نفت ایران به 2 میلیون و 750 هزار بشکه در روز رسید

ورود منابع، کاهش نرخ ارز را همراه خواهد داشت

سریال ماورایی ده‌نمکی به‌زودی کلید می‌خورد/ در تدارک «رستگاری»

وجود 700 اسیر فلسطینی بیمار در زندان‌های رژیم صهیونیستی

ارائه وام عتبات عالیات به دانشجویان تا سقف 5 میلیون تومان

زلزله 4.8 ریشتری سرخس خراسان رضوی را لرزاند

افزایش رگبار باران در 10 استان کشور

واریز 20 درصد اضافه یارانه کالابرگ سه دهک کم‌درآمد از امروز

ترافیک نیمه‌سنگین در محور چالوس

آماده مقابله با هرگونه تعرض دشمنان به آرمان‌های امام (ره) هستیم

برگزاری دوره های آموزشی بازیگری با حضور استاد ارجمند آقای امید زندگانی

ارتش رژیم صهیونیستی به خودروی زرهی «ایتان »مجهز می‌شود

عالیترین مقام کشور ترکمنستان سه شنبه به تهران می‌آید

مخبر: ایران نگاه ویژه‌ای نسبت به مناسبات خود با عمان دارد

«بازی» ایرانی برگزیده جشنواره ایتالیایی شد

افزایش نرخ تاکسی‌های اینترنتی باید به تصویب شورای شهر برسد

دستگیری ماموران قلابی در تهران

برنامه‌ریزی دستگاه‌ها برای اوقات‌ فراغت جوانان

شناسایی 82 بیمار جدید کرونایی در کشور/ 2 نفر فوت شدند

قیمت سکه و طلا 7 خرداد 1402/سکه به 30میلیون و 600 هزار تومان رسید

تذکر فرمانده نیروی زمینی ارتش به همسایگان شرقی

کوروش زارعی در تدارک یک نمایش میدانی بزرگ/ اجرا در حوزه دفاع مقدس

شرط «یک سال رهن بودن سند خودرو» حذف شد

بانک‌ها اشتیاق به مال‌سازی دارند نه اعطای وام مسکن

سازمان لیگ: سهمیه تماشاگران استقلال و پرسپولیس برابر است

استقلال دست‌بردار داوری نیست/کنایه به پرسپولیس و فشار به فدراسیون

هادی ساعی برترین تکواندوکار المپیک 2008 پکن شد

مهاجم 16 ساله پورتو: الگوی من مهدی طارمی است

هوای تهران آلوده شد/ افزایش شاخص ذرات معلق

درخواست حجت الاسلام قرائتی از رییس جمهور

مهلت ثبت‌نام هنرمندان در سامانه نهضت ملی مسکن تمدید شد

توصیه‌های وزارت حج و عمره عربستان خطاب به میهمانان خانه خدا

انهدام ده‌ها مخفیگاه داعش در 3 استان عراق

یک مرزبان ایرانی در درگیری امروز با طالبان به شهادت رسید

کشف 250 هزار دلار غیرقانونی از یک شرکت خصوصی در سعادت آباد

با دستیاری به نام تاکو؛ تیک تاک با هوش مصنوعی پاسخ جستجوی کاربران را می دهد

رئیسی در دیدار دبیرکل اوپک: اعضای اوپک با تقویت انسجام مانع اختلاف‌اندازی غربی‌ها شوند