عضو شورای شهر تهران:
56هکتار از باغات منطقه یک نابود شده است
اجتماعی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر از نابودی ۵۶هکتار باغ در منطقه یک طی ۱۰سال خبر داد.
تبسم مهر - رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر از نابودی 56هکتار باغ در منطقه یک طی 10سال خبر داد.
به گزارش خبرنگار مهر، زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران در جلسه علنی شورای شهر در دفاع از جایگزین مصوبه موسوم به برج_باغ گفت: از اقدامات خوب و به جای شورای شهر پنجم، لغو مصوبه موسوم به برج_باغ بود که خسارات زیادی به شهر تهران وارد کرد. اگر ما میخواهیم درست تصمیم بگیریم و آنچه را که کمیسیونها مورد بحث و بررسی قرار داده اند را به سرانجام برسانیم، باید اقدام خوب و موثر سال 96 را تکمیل کنیم.
وی ادامه داد: هر دو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری و معماری و شهرسازی جلسات متعددی برگزار کرده و در 90 درصد مباحث مطرحشده لایحه با هم اشتراک نظر داشتند. علت اینکه نامه جداگانه به هیات رئیسه داده شد این بود که بعضی از اعضای کمیسیونها نقطه نظراتی داشته و ما برای اینکه به آنها احترام بگذاریم، نامه جداگانه ارسال کردیم.
نوری با اشاره به اظهارات مقام معظم رهبری که در چند سال متوالی به حفظ باغات و فضای سبز تاکید کرده بودند، گفت: طبق تصویر هوایی سال 1325 قریب به 5 هزار هکتار باغ در شهر تهران وجود داشته است. بر اساس نتایج مطالعات تهیه شناسنامه باغات، وسعت باغات در اراضی مشجر به 2 هزار و 491 هکتار رسیده است، یعنی طی 72 سال 2 هزار و 509 هکتار از اراضی مشجر و فضای سبز و باغات نابود شده است. یکی از دلایل آلودگی هوا، نابودی تنفس گاهها و ریههای شهر تهران طی سنوات و تبدیل آنها به آهن و سیمان است.
عضو کمیسیون ماده 7 قانون حفظ و گسترش باغات اضافه کرد: طی 10 سال و با اجرای مصوبه برج باغ اتفاقاتی در شهر تهران افتاده که مدیران گذشته شهرداری باید راجع به آن پاسخگو باشند، این مدیران، شورای شهر پنجم و مدیریت شهری جدید را دروغگو خطاب کردهاند اما خودشان باید پاسخگو باشند که چگونه طی 10 سال 128 هکتار از باغات و فضای سبز شهر تهران را نابود و تبدیل به ساختمانهای اداری، تجاری و مسکونی کرده اند.
نوری با بیان اینکه طی 10 سال 261 پروانه ساختمانی فقط در منطقه یک صادر شده است، گفت: این یعنی 56 هکتار از باغات این منطقه نابود شده است. 50 پرونده در منطقه 2 معادل 8.5 هکتار، 41 پرونده در منطقه سه معادل 6.6 هکتار، 46 پروانه در منطقه 4 معادل 7.8 هکتار، 29 پروانه در منطقه پنج معادل 9.8 هکتار، 10 پروانه در منطقه 21 معادل 15.4 هکتار باغ صادر شده است. در منطقه 22 نیز که قرار بود تمام آرزوها و آمال مدیریت شهری در آنجا عملیاتی شود، 37پروانه صادر شده و 17 هکتار باغ از بین رفته است.
عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: در مصوبه برج باغ قرار بود سطح اشغال 30 درصد و حداکثر طبقات 9 طبقه باشد. بنا بود طبقات زیرزمین زیاد نباشد و نهایتا تا دو یا سه طبقه ساخته شود اما وضعیت سطح اشغال در 84 درصد پروانه هایی که صادر شده از 35 تا 100درصد است. 63درصد پروانههای صادر شده اجازه ساخت 9 طبقه به بالا و 30 درصدشان اجازه ساخت 12 طبقه به بالا داشتهاند؛ یعنی از این تعداد، 248 پروانه بالای 9 طبقه ساخته و تخلف کردهاند.
رییس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران گفت: به هر اندازه که تعداد طبقات اضافه میشود، نورگیری کم شده و درختان نمیتوانند از نور لازم استفاده کنند، بنابراین نابود میشوند. در زیرزمین هم به همین شکل است، وقتی مرتبا زمین را گود میکنیم، ریشه درختان نابود میشود و دیگر فضایی باقی نمیماند که درخت به حیات خودش ادامه دهد.
وی با بیان اینکه در طبقات زیرزمین که قرار بوده 3طبقه ساخته شود، بین پنج تا هفت طبقه و حتی از هفت طبقه بیشتر ساخته شده، گفت: آنچه که ما در مصوبه برج باغ شاهد هستیم این است که حتی مدیران سابق به مصوبه هم مؤمن نبودهاند و بیش از اندازه تعیین شده اجازه ساخته دادهاند. این عدول از حد تعیین شده به نظر من یعنی ضعف دستگاه نظارت هم در ستاد و هم در مناطق.
نوری با اشاره به آخرین گزارشی که معاونت شهرسازی و معماری درباره درآمد حاصل از تخریب باغات به شورا ارائه داده است، گفت: 128 هکتار باغ در ازای تامین فقط یک درصد از درآمد شهرداری بوده است. قطعا عقل سلیم میگوید نباید بابت این حجم از درآمد، سرمایههای کشور و شهر نابود شود و وضعیت شهر و شهروندان تهران را این گونه به مخاطره بیندازیم.
نوری ادامه داد: باید جایگزین مصوبه موسوم به برج باغها به گونهای باشد که میزان تخریب باغات به حداقل برسد. البته ما معتقدیم که هر تعداد طبقه که ساخته شود باعث نابودی میشود چه یک طبقه چه 10 طبقه، اما در این مصوبه به حقوق مالکان نیز توجه شده است. البته در قانون 30به 70 و در 70درصدی که به شهرداری تهران داده شده، هیچ باغی حفظ نشده است. چون راجعبه 70درصد باز با شهرداری توافق شده و پروانه ساخت گرفتهاند.
وی در پایان تاکید کرد که کلید اجرایی شدن این مصوبه کمیته فنی باغات است که اگر درست تشکیل شود و نظارت صورت بگیرد، میتوان تضمین کرد که باغات حفظ خواهد شد.