روحانی در جمع مدیران شرکتهای دانش بنیان:
میتوانیم بافناوری فشار دشمن را کم کنیم/زیرساخت فقط وام وپول نیست
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - رئیسجمهور با بیان اینکه دولت، حکومت و نظام باید زیرساختها را برای دانشگاهیان و محققان ایجاد کند، گفت: البته زیرساخت فقط ساختمان، وام و پول نیست؛ اولین زیرساخت آزادی است.
تبسم مهر - رئیسجمهور با بیان اینکه دولت، حکومت و نظام باید زیرساختها را برای دانشگاهیان و محققان ایجاد کند، گفت: البته زیرساخت فقط ساختمان، وام و پول نیست؛ اولین زیرساخت آزادی است.
به گزارش خبرنگار مهر ، حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در جمع مدیران شرکتهای دانش بنیان در پارک علم و فناوری پردیس با بیان اینکه در طول این 5 سال پیشرفتهای علمی خوبی صورت گرفته است، گفت: بسیار خوشحالم که در روزهای نخست چهل و یکمین سال پیروزی انقلاب اسلامی و دهه پنجم حرکت انقلابی ملت ایران و همچنین در هفته میلاد حضرت زهرا(س) در جمع شما فعالان حوزه فناوری و دانش بنیان در این پارک و مرکز بسیار ارزشمند، حضور دارم.
وی افزود: پارک علم و فناوری پردیس میتواند برای تحولات بسیار خوب مبداء باشد؛ تاکنون هم دستاوردهای بسیار خوبی داشتیم و بیشتر بار این موفقیتها بر عهده دانشگاهها و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بود که تلاش شبانه روزی داشتند.
اولین زیربنای توسعه علم و فناوری، آزادی است
رئیس جمهور با اشاره به اینکه همه دستگاهها زیربنای لازم را برای توسعه علم و فناوری ایجاد کرده اند، گفت: اولین زیربنا، آزادی اندیشه است. اگر این زیربنا حاصل نشود، اگر محیط، محیط آزاد برای فکر، برای طرح در هر زمینه ای نباشد، توسعه علمی محقق نمیشود. شما در این مرکز، فناوری و توسعه آن را در دستور کار دارید. در بخشهای دیگر هم زیربنای پیشرفت، آزادی است.
روحانی تصریح کرد: علم و دانش پایه اصلی فناوری است و اگر بخواهیم فناوری ما سرعت بگیرد، باید پایههای علمی ما رشد پیدا کند و اگر در این زمینه رشد پیدا نکنیم، مانند آن است که ستونهای اصلی برقرار نشده تا ساختمان روی آن ساخته شود و اگر بنا است که علم و دانش پیشرفت کند، پایه اصلی آن آزادی است.
وی عنوان کرد: پایه اصلی پیشرفت علمی، محیط مناسب است، اگر استاد را آزاد نگذاریم، برای اینکه بیاندیشد و سخن بگوید، همچنین اگر دانشجو را آزاد نگذاریم که حرف بزند و رفع اشکال کند، امکان پیشرفت وجود ندارد. چرا که پیشرفت علم و دانش و فناوری از آزادی شروع میشود.
آزادی که 40، 50 سال پیش در حوزه علمیه بود، امروز در دانشگاه نیست
رئیس جمهور همچنین به وضعیت آزادی بیان در حوزههای علمیه در حدود 50 سال قبل اشاره و اظهارداشت: هنوز هم به نظر من آزادی که ما در دوران خودمان حدود 45 تا 50 سال قبل در حوزههای علمیه قم احساس میکردیم، فکر نمیکنم هنوز در دانشگاههای ما باشد.
روحانی در همین رابطه ادامه داد: در حوزه علمیه یک عالم و یک استاد خیلی راحت تمام علمای بزرگ و نظرات آنها را نقد میکند و کنار میگذارد. گاهی یک نظریه ای که روی آن اجماع شده یعنی همه علما از قبل همان نظر واحد را داده اند، توسط یک مدرس در کرسی درس به راحتی رد میشود، به سادگی میگوید که آن عالم اشتباه کرده و نام بزرگترین فقها را عنوان کرده و در نهایت نظر خودش را میگوید و در همان جلسه شاگرد اشکال میکند و به استاد میگوید که تو اشتباه کرده ای و اینگونه نیست.
وی تصریح کرد: من فکر نمیکنم چنین آزادی در دانشگاه ما باشد، آن زمان که ما دانشجو بودیم در دانشگاه چنین آزادی نبود که یک دانشجویی اینطور روبروی استاد بایستد و با این آزادی زبان حرف بزند.
زیرساخت علم و فناوری فقط وام و پول نیست
رئیس جمهور تاکید کرد: دولت و حکومت باید زیرساختها را برای شما آماده کند، ما فکر میکنیم زیرساخت یعنی ساختمان و یا معنای وام و پول میدهد، در حالی که اینطور نیست، اولین زیرساخت آزادی است و اگر ما آزادی لازم را در محیط علم فراهم کنیم، پیشرفت محقق میشود.
روحانی خطاب به پژوهشگران حاضر در پارک علم و فناوری پردیس اظهارکرد: شما از کجا به این پارک آمده اید؟ قطعاً از دانشگاه و در آنجا درس خوانده و در آن محیط رشد کرده اید. دولت باید بتواند هم زیرساختهای فیزیکی و هم زیرساختهای حقوقی را آماده کند. شما وقتی میخواهید یک فناوری را به ثبت برسانید، ماهها گرفتار کوچه و خیابان نمیشوید.
وی تاکید کرد: اگر زیرساختهای حقوقی فراهم باشد، دانشجوی ما میتواند رشد کند. رشد دانشجو و فناوری به پیوستگی و وابستگی است. اگر ارتباط شما با دانشگاه، صنعت، بازار و تولید ضعیف باشد، نمیتوانید کارتان را پیش ببرید. وقتی میخواهید محصول خود را به مراکز تولیدی ارائه دهید باید به بازار وصل باشید و اگر در این ارتباط اشکال باشد نمیگذارد که شما فعالیت کرده و رشد شما محدود میشود.
رئیس جمهور یادآو شد: بالاترین نشاط را آن گروهی دارند که به خلق میرسند و خلق یکی از صفات خداوند است. یکی دیگر از صفات خداوند هم مهلت دهنده بودن اوست که در کنار علم، جود و حلم و دیگر صفات خدا مورد توجه است در حالی که ما وقتی خبر از دادگاه شخصی میشنویم، سریع میگوئیم چه زمانی اعدامش میکنند.
روحانی گفت: هر زمان فرصت ایجاد کردیم نتیجه گرفتیم. ممکن است در یک فناوری به خطا برویم، میتوانیم باز برگردیم و از آغاز شروع کنیم. در زمان جنگ هم بسیاری از کارها به نتیجه نمیرسید اما وقتی با صبر و حوصله کار را انجام میدادیم به نتیجه نهایی میرسیدیم که میتوانستیم آن نمونه را به خط تولید برسانیم و بازار را فتح کنیم.
در فناوری، مرز معنا ندارد
وی با اشاره به وضعیت فعلی تحریم عنوان کرد: شرایط ما هم خوب است و هم سخت. دولت از ابتدای کارش در سال 92 تاکنون یکی از اعتقاداتش این بود که علم مثل هنر، مثل فناوری، مثل اخلاق و مثل ایمان مرز نمیشناسد. شما نمیتوانید بگوئید که این مسلمان چون تبعه ایران است، مسلمان است و کسی که تبعه کشور دیگری است پس ایمان آن ضعیفتر است چرا که ایمان مرز نمیشناسد.
رئیس جمهور ادامه داد: ایمان، شناسنامه این کشور و یا آن کشور را نمیشناسد و مرز ندارد، همچنانکه مگر هنر، مرز میشناسد؟ و یک نقاشی، فیلم، آهنگ و مجسمه خوب مگر مرز میشناسد؟ از مرز عبور میکند همانطور که یک داستان خوب و یک کتاب خوب مرز نمیشناسد.
روحانی ادامه داد: علم مرز نمیشناسد و فیزیک و ریاضیات در همه جای دنیا یکی است و 2 ضربدر 2 در ایران هم 4 میشود، در اروپا هم 4 میشود. اگر به علم برسیم در همه جای دنیا یکی است مگر آنکه در مراحل اولیه آن باشیم همچنانکه علم پزشکی مرز نمیشناسد مانند آنکه کسی که تبعه ایران باشد و یا تبعه کشور دیگری، در هر کجا میتواند خدمات پزشکی دریافت کند.
وی تصریح کرد: در فناوری، مرز معنا ندارد اما کمتر فناوری است که کشوری تولید کند و 100 درصد ایده، قطعه و همه مسائل آن برای یک شرکت و یا یک کشور باشد. ممکن است شما بتوانید یک قطعه ای را بسازید اما ساخت آن برای شما مقرون به صرفه نباشد.
رئیس جمهور تاکید کرد: بسیاری از قطعات در صنعت شما و فناوری از دیگر کشورها مورد استفاده قرار میگیرد. لازم است ارتباط با دنیا یک ارتباط سهل باشد و یکی از وظایف دولت ایجاد ارتباط سهل است.
هر کشوری دور خودش دیوار درست کند در داخل نابود میشود
روحانی با اشاره به درخواست بودجه دیوارکشی از سوی دولت ترامپ به کنگره بیان کرد: بعضی از کشورها به فکر ساخت دیوار فیزیکی افتاده اند و نمیتوانند بودجه آن را از کنگره بگیرند. همچنین دارند برای ویزا هم دیوار درست میکنند به علاوه برای علم هم دیوار میسازند و وقتی یک محقق میخواهد از آنجا به ایران بیاید و در یک سمینار شرکت کند اجازه نمیدهند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: خودشان نمیدانند که تمام پیشرفت هایشان در سایه این بوده که سالها دیوار نداشته اند. در آمریکا اگر رشد و پیشرفتی هست، از کشورها و ملیتهای مختلف حضور داشته اند. چقدر ایرانی در آمریکا کار میکنند و تلاش میکنند و آمریکا آن زمانی به مرز علم و دانش رسید که دیوار نداشتند. هر کشوری دور خودش دیوار درست کند در داخل نابود میشود و پیشرفت نخواهد کرد.
رئیس جمهور عنوان کرد: ما باید بتوانیم با محققین، متفکرین و اندیشمندان در کشورهای مختلف اسلامی و غیر اسلامی همچنین همسایگان و غیرهمسایگان در ارتباط باشیم. گاهی شما میبینید که در یک جمعی ممکن است فردی از کشورهای اطرافمان با استعداد باشد و با اضافه شدن آن به جمع شما تاثیرگذار خواهد بود ضمن آنکه بسیاری از فناوریهای شما باید از کشور خارج شود.
رئیس جمهور گفت: فناوری باید گسترش پیدا کند و در جایی محبوس نماند. شما هرچه میسازید هم باید در مصرف داخلی از آن بهره برد و هم آن را به خارج از کشور صادر کرد. این یکی از همان زیربناهایی است که دولت باید اجرا کند. باید فضا را برای ارتباط با جهان آماده کنیم. حال امروز ما در شرایطی هستیم که از یک سو فشار بر روی ما بسیار است و در تحریم هستیم و کشورهایی هستند که میخواهند از طریق تحریم جلوی رشد علم و فناوری ما را بگیرند.
برای خودکفایی در حوزه هایی که تحریم هستیم باید بیشتر تلاش کنیم
وی همچنین افزود: ضمن وجود تمام این مشکلات، وجود این موضوع انگیزه جدیدی در ما ایجاد میکند. به عنوان مثال قطعه ای که دیروز ما به راحتی وارد میکردیم و امروز نمیتوانیم، فضایی ایجاد میکند که ما مجبور میشویم بر روی همان بخش کار کنیم. من از اوایل امسال به دکتر ستاری تأکید کردم که بر روی خودکفایی به خصوص در حوزه هایی که تحریم هستیم، تلاش بیشتر کنند. البته امروز تعدادی از شرکتهای دانش بنیان به من گفتند که بخشی از صنعت ما جرئت استفاده از محصولات دانش بنیان را ندارد.
روحانی همچنین خاطرنشان کرد: روزی من به یکی از وزرا میگفتم دستگاهی را از داخل کشور تهیه کنند و او در پاسخ اینگونه مطرح میکرد که اگر دستگاه داخلی خراب شود، چه کسی مسئول است. مسئولین کشور در تمام ردهها باید بپذیرند که اگر میخواهید از نوآوری خودمان استفاده کنیم ممکن است در جایی مشکل هم داشته باشد، ایرادی ندارد.
وی ضمن اشاره به دوران دفاع مقدس گفت: در آن دوران ما میخواستیم موشکی را بر روی هواپیما سوار کنیم که اتفاقا شهید ستاری نیز در اینگونه فعالیتها پیش قدم بود. موشک را بر روی هواپیما سوار کردیم اما زمانی که به شلیک آن اقدام کردیم انجام نگرفت و متوجه شدیم اشکال کوچکی وجود داشته که ما از ابتدا به آن توجه نداشتیم.
فناوریهای جدید میتواند فشارهای دشمن را کُند کند
رئیس جمهور تصریح کرد: ما امروز باید خطاها و اشتباهات را که به طور طبیعی پیش میآید را بپذیریم. یکی از کارها و وظایفی که دولت باید به عهده بگیرد همین موضوع ریسک پذیری است. حال همه جا دولت باید در مالیات و غیره کمک کند البته از بعضی شرکتها که دانش بنیان و نوپا هستند نه تنها نباید مالیات دریافت کرد بلکه باید به آنها کمک هم کرد تا به آن نقطه زمانی یا نقطه کاری و غیره برسد. ما باید بطور حساب شده با شرکتها در حوزه وام و کمکهای نقدی و غیر نقدی همکاری داشته باشیم تا آنها به نتیجه برسند.
روحانی خاطرنشان کرد: امروز در بسیاری از صنایع در مورد یک موضوع خاص گرفتاری وجود دارد. امروز یکی از مهمترین مسئولیتهای پارکهای فناوری علاوه بر فتوح مرزهای فناوری، کمک به شرایط فعلی ماست که در برخی از موارد تحریم هستیم و باید توسط متخصصین داخلی جبران شود. امروز بخش بزرگی از تحریم در ارتباطات پولی و بانکی ماست. ما میخواهیم با دنیا ارتباط مالی داشته باشیم و در این حوزه مشکل داریم. این موضوع را فناوری در آینده حل خواهد کرد.
وی ادامه داد: بسیاری از مسائل امروز وجود دارد که فناوریهای جدید میتواند مسیر فشار دشمن را کُند کند و جلوی آنها را بگیرد و ما هم امروز در این مقطع توقع داریم. امروز در بازدیدی که داشتیم این شرکتها برخی مشکلاتشان را مطرح کردند که ما در هیئت دولت به این نکات توجه خواهیم کرد و تسهیلاتی را برای آن در نظر خواهیم گرفت.
روحانی افزود: امروز شرکتهای دانش بنیان کمک بزرگی به کشور میکنند و تنها بحث بر سر این نیست که چقدر صرفه جویی ارزی داریم همین که خودمان به عنوان یک ایرانی، تولید کننده و صادر کننده یک محصول هستیم، مهم است. آن مبارزه با استکبار که ما فریاد میزنیم با شعار درست نمیشود بلکه باید در عمل ظهور و بروز داشته باشد. اگر ما امروز نیازی به غرب داریم و شما ما را خودکفا میکنید این همان مبارزه با قدرتهای بزرگی است که قصد در فشار گذاشتن ما را دارند.
وی یادآور شد: اگر در شرایط فعلی بیمار ما نیاز به یک دارویی دارد که ما میتوانیم دارو را برای او تولید کنیم تا نیاز به خارج نداشته باشد این خود یک مبارزه است. ما امروز باید هم کار را تسریع کنیم و هم تسهیل. در عین حال اشتباهات را نیز کم خواهیم کرد.
رئیس جمهور تأکید کرد: امروز همین تولیدات شرکتهای دانش بنیان نشان میدهد که مرکز پیشرفت، علم، فناوری و محیط مناسب است. هر پارک فناوری به معنای ایجاد یک محیط مناسب برای فعالیتهای دانش بنیان است. امروز اگر ما محیط مناسب درست نکنیم موارد مثل هم فکری را نیز نخواهیم داشت. در این محیط هاست که حتی ایرانیان مقیم خارج نیز میآیند و راحتتر فعالیت میکنند.
روحانی گفت: اساس تمام اینها محیط مناسب و در واقع زیست بوم است. اگر ما بتوانیم آن محیط مناسب را ایجاد کنیم و مغزهای خلاق را شناسایی کنیم به عدالت نیز کمک شایانی خواهیم کرد. شایسته سالاری و توجه به تواناییها میتواند جلوی رانت خواری را نیز بگیرد. شما نه تنها به زندگی مردم کمک میکنید بلکه به برقراری عدالت در جامعه نیز کمک خواهید کرد.
دولت الکترونیک رانت و فساد را از بین میبرد
وی ادامه داد: ما اگر بخواهیم بسیاری از رانتها و فسادها را از بین ببریم، راه آن شفافیت و دولت الکترونیک است. دولت الکترونیک باعث میشود زمانی که با کسی کار داریم به صورت چهره به چهره برخورد نداشته باشیم. البته این موضوع چهره به چهره در علم و کسب دانش بسیار مفید است ولی در موضوعاتی مثل گرفتن امضاء، ارتباط چهره به چهره تازه ابتدای بدبختی است و فساد از همینجا آغاز میشود که دولت الکترونیک میتواند در این گونه موارد مانع شود.
رئیس جمهور تأکید کرد: در برخی مواقع، ماشین کار را عادلانهتر و صحیحتر از انسان انجام میدهد. گاهی هوش مصنوعی در بسیاری از موارد از هوش طبیعی بهتر است. رباتها کار را دقیقتر از انسان انجام میدهند. امروز در جراحی، دستگاهها کوچکترین لرزش را نیز میگیرند. گاهی موارد علم و فناوری بخشی از ایرادات را جبران میکند.
روحانی در پایان اشاره کرد: من امروز بسیار خوشحالم و باید به شما جوانان و مدیران خسته نباشید عرض کنم. به شما قول میدهم روابط دولت را با این بخش تسهیل خواهیم کرد و نیازمندیهای شما را راحتتر برطرف میکنیم. این محیطها و شهرکهای علم و فناوری که یک نمونه آن در اردیبهشت سال آینده آغاز به کار خواهد کرد، یکی از همان موارد است. امروز صدها شرکت آمده اند. انشاالله در روزهای آغازین دهه پنجم انقلاب بتوانیم در منطقه و جهان، در حوزه علم و دانش و فناوری سرآمد باشیم و بتوانیم خدمتی به مردم کشور و انقلاب بکنیم.