جهانگیری:
برای عبور از تنگناهای کنونی دست نیاز ما به سوی اندیشمندان است
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر - تهران - ایرنا - معاون اول رییس جمهوری گفت: در شرایط فعلی که با تنگناهای جدی روبرو هستیم و دست نیاز ما به سوی صاحبنظران و اندیشمندان و نخبگان است تا از این راه سخت عبور کنیم.
تبسم مهر - تهران - ایرنا - معاون اول رییس جمهوری گفت: در شرایط فعلی که با تنگناهای جدی روبرو هستیم و دست نیاز ما به سوی صاحبنظران و اندیشمندان و نخبگان است تا از این راه سخت عبور کنیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اسحاق جهانگیری روز شنبه در یکصدمین سالگرد دانشگاه خوارزمی افزود: اینکه فقط از دانشگاه انتظار داشته باشیم کفایت نمیکند باید این بخش را همراهی کنیم.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه دانشگاه مبدا و مرکز همه تحولات اصلی است گفت: در دولت تکلیف شده که در برنامههای 5 ساله و بخشی از بودجه به دانشگاه و مراکز آموزشی توجه شود.
وی در ادامه گفت: در شرایط فعلی با تنگناهای جدی روبرو هستیم. آمریکاییها به صورت جدی دنبال ایجاد بحران برای کشور و نابودی اقتصاد کشور ما هستند. بنابراین دست نیاز ما به سوی صاحب نظران، صاحب اندیشان و نخبگان است.چرا که با کمک همدیگر میتوانیم از این راه سخت عبور کنیم.
جهانگیری با بیان این که امروز رسالت بزرگی بر عهده نخبگان است که به دولت برای عبور از مشکلات کمک کند، یادآور شد: وزارت علوم ، فنون و تحقیقات فناوری با مدون کردن تاریخ آموزش عالی کشور جامعه را به تامل و فکر وادار میکند که بیندیشند که در یکصد سال گذشته در مراکز آموزشی ما چه خدمات بزرگی انجام گرفته است.
وی اضافه کرد: برگزاری این بزرگداشتها فرصتی برای آسیب شناسی از عملکرد مهمترین رکن و توسعه و آموزش عالی کشور و برنامه ریزی برای آینده بلند مدت است تا کشور همیشه از یک پشتوانه مهمی برخوردار باشد.
معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه دغدغه اصلی ام توسعه ایران است، گفت: اگر نگاهی به گذشته کنیم، ایران یک تاریخ پرفراز و نشیب به خصوص در توسعه علمی دارد که یونسکو هم به این موضوع اعتراف میکند که نخستین دانشگاه در دنیا، دانشگاه جندی شاپور در ایران تاسیس شده است و دانشمندان بزرگی تربیت شده اند که حتی امروز جزو افتخارات دنیا هستند.
وی در ادامه گفت: اما در ایران یک فاصله ای تا دوره جدید آموزش عالی افتاد که آن فاصله خود به خود ایران را از قافله توسعه عقب انداخت؛ وقتی به بازخوانی دوره معاصر نگاه میکنیم باید به دوراندیشی دلسوزان و متفکرین کشور افتخار کنیم.
جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود به نقش امیر کبیر در توسعه کشور و تاسیس دار الفنون اشاره کرد و گفت: از فاصله دارالفنون تا تاسیس مرکز مهم دیگری که متفکرین و دلسوزان دیگری پایه گذار آن بودند - یعنی دارالمعلمین- اتفاقات مهمی در کشور رقم خورد.
معاون اول رئیس جمهور با بیان این که اصلیترین جهت گیری پیشرفت کشور تربیت معلم و توجه به آموزش است،اظهارداشت: امروز راه عزت و سربلندی و اقتدار کشور در جهان امروز جز با پشتیبانی از توسعه علم امکان پذیر نیست.هم در نگرشهای دینی ما و هم در فرهنگ ایرانی و اسلامی به علم توجه ویژهای شده است و هم پیام انقلاب اسلامی که به بازگشت به دوران درخشان خود تاکید شده است.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه استعداد علمی جوانان را یک توان بالقوه ای برای توسعه علمی کشور عنوان کرد و گفت: اشتباه است اگر مثل گذشته فکر کنیم که سرمایه و منابع طبیعی بزرگترین سرمایه است. حتما ایران بزرگترین و مهمترین منابع طبیعی را دارد که آنها را مهم میشماریم اما مهمترین سرمایهای که کشور را به توسعه میرساند، سرمایه نیروی انسانی است.
وی گفت: برای اینکه سرمایه نیروی انسانی را به توسعه علمی تبدیل کنیم هم به نیروی انسانی و هم به برنامه ریزی دقیق، و هم به منابع مالی نیاز داریم که این نیاز به یک اراده سیاسی دارد که خوشبختانه در بالاترین سطح سیاسی حکومت مورد توجه قرار گرفته است.
جهانگیری افزود: دو دهه است که رهبر معظم انقلاب پرچمدار توسعه علم و فناوری شده و مستنداتی که توسط منابع رسمی در داخل و مراکز بین المللی ارائه شده ، نشان میدهد که عملکرد دانشمندان کشور در این دو دهه عملکرد قابل قبولی در توسعه علمی داشته است.
معاون اول رییس جمهوری اضافه کرد: شاید در قرن گذشته تغییرات علم و فناوری به این سرعت نبود اما امروز گاهی در چند ماه فناوری طوری پیشرفت میکند که فضا را به گونه ای متحول میکند که اگر به آن نرسیم از همه گردونههای توسعه عقب میافتیم.
وی اضافه کرد: محرک اصلی ما در این جهان پر تحرک و دوران پرتحول کانونی که میتواند ایران را همپای کشورهای دیگر پیش ببرد و نگذارد از چرخ علمی عقب بیفتیم دانشگاه و مراکز علمی هست.
جهانگیری تاکید کرد: اگر به توسعه پایدار ،عزت و استقلال و دوام و قوام نظام فکر میکنیم راهی جز تکیه به دانشگاهها نداریم. زنده بودن دانشگاه در عرصههای مختلف سیاسی و اجتماعی فی نفسه برای جامعه مهم و مفید است .
معاون اول رییس جمهوری تاکید کرد: دانشگاه باید به عنوان نهادی مستقل، مسوول، آرمان خواه ،و نهادی که قادر است پاسخگو به نیازهای کشور باشد، باید مورد توجه جامعه و دولت قرار بگیرد .
جهانگیری با بیان این که دانشگاه بعنوان جامعه دانشمندان که البته کارکرد سیاسی و اجتماعی هم دارد اظهارداشت: دانشگاه باید محلی برای گفت و گو، نقد و استدلال و برخورد اندیشهها باشد، به طور طبیعی اگر از دانشگاه انتظار داریم که هم کارکرد سیاسی، اجتماعی و هم محل برخورد اندیشهها و تکیه گاه توسعه آینده کشور باشد باید لوازم توسعه همه جانبه را برای دانشگاهها فراهم کنیم.
وی ادامه داد: نمیتوانیم بگوییم دانشگاه همه کارکردها را به حجم مناسب داشته باشد ولی لوازم آن را به آنها ندهیم و با تنگ نظری شروع به اعمال محدودیت کنیم و همواره هم از دانشگاه انتظارات خود را داشته باشیم.
معاون اول رییس جمهوری اظهار داشت:دانشمند و دانشجو و استاد ما باید احساس کند در محیط دانشگاه همه شرایط سیاسی و فرهنگی و اجتماعی مهیا است.
جهانگیری با بیان این که باید در همه مسایل کشور از روزمرگی فاصله بگیریم گفت: روزمرگی آفت از بین رفتن آینده کشور است. در بین نهادهای کشور ، مراکز آموزش عالی که برای پیشرفت و توسعه کشور فکر کند باید از روزمرگی فاصله بگیرد و جایگاه علم در جامعه کنونی ارتقا پیدا کند و صرف این که گفته شود علم خوب است کفایت نمیکند.
وی با بیان این که باید به این موضوع باور داشته باشیم که دانشگاه مبدا همه تحولات است یادآور شد: امام (ره) یک بار فرمودند دانشگاه مبدا تحولات کشور است. اگر به این موضوع باور داشته باشیم میتوانیم به امورات دیگر این حوزه بپردازیم.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: امروز تفریبا در هیچ رشته ای و بخشی از کشور نیست که کارشناس مورد نیاز در داخل کشور تامین نشود. بخشهای پیچیده صنعتی و کشاورزی و رشتههای صنایع پیشرفته امروز مثل نانو و بیو هر کدام را که دست میگذاریم کارشناس و نیروهای زبده وجود دارد اما قطعا باید برای آینده متناسب با شرایط روز و مورد نیاز به این موضوعات پرداخته شود.
وی با تاکید بر لزوم تحول جدی در ساختار آموزش وپژوهش کشور تصریح کرد:باید در مراکز اجرایی و مدیریتی دانشگاههای کشور تغییر اساسی به وجود آید.در آموزش و پژوهش ما هنوز معلوم است دچار نقص و مشکلات جدی هستیم؛ در فناوری با وجود تاسیس پارکهای علم و فناوری دچار مسایل جدی هستیم که باید تحولات اساسی هم در ساختار و مدیریت ایجاد شود و هیچ کس هم بهتر از دانشگاهها نیست.
جهانگیری یادآور شد: در ماههای اخیر با اساتید و روسای دانشگاهها جلسه داشتم تا این پیام را منتقل کنم که ما راه برون رفت برای این مشکلات را داریم. ما قادر هستیم مشکلات را پشت سر بگذاریم البته این به این معنا نیست که راه سختی نداریم اما با کمک یکدیگر میتوانیم از این راه سخت عبور کنیم.
1058**1553
انتهای پیام /*