ظریف:
پایبندی ما به برجام به اراده و خواست مردم بستگی دارد/ با درخواست دولت سوریه در این کشور حضور داریم
سیاسی
بزرگنمایی:
تبسم مهر -
وزیر امور خارجه کشورمان ضمن حمایت از سیاستهای ایران در سوریه، سیستم مالی اینستکس را به عنوان تنها پیش شرط برای عمل به وعدههای زیاد اروپا در برجام و کافی ندانست.
به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه ای با روزنامه سوئیسی، درباره انتظاراتش از اتحادیه اروپا برای حفظ برجام گفت: وقتی که آمریکا از توافق اتمی با ایران خارج شد دیگر کشورها یک سری تعهدات را دادند که شامل دوازده نکته بود. مکانیسم مالی جدید اتحادیه اروپا موسوم به اینستکس شامل این تعهدات نمیشود بلکه تنها پیش شرطی برای اجرای وعدههای داده شده است. در توافق هسته ای نرمال شدن روابط اقتصادی پیش بینی شده است. یک سیستم مبتنی بر تبادلات تجاری مانند اینستکس به منزله عادی سازی روابط اقتصادی نبوده بلکه عکس آن است.
ظریف در ادامه این مصاحبه تاکید کرد که ما آماده ایم با این شرایط زندگی کنیم چرا که از شرکای خود در اروپا درخواست زیادی نمیخواهیم داشته باشیم. اما اینستکس اولا هنوز عملی نشده است و ثانیا اجرایی شدن آن هنوز حدود 9 ماه زمان میبرد و سوم اینکه پول باید در آن وجود داشته باشد و تنها زمانی پول در آن وجود دارد که تجارتی وجود داشته باشد، معاملات نفتی و یا سرمایه گذاری در ایران. این چیزی است که ضرورت دارد.
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که صادرات نفت ایران از 2.5 میلیون بشکه در روز به بیش از یک میلیون کاهش یافته و آیا این در دراز مدت کافی است گفت: خیر، این کافی نیست و کمتر از میزانی است که ما در دوران تحریمهای سازمان ملل متحد و قبل از توافق اتمی میفروختیم. اما حالا ایالات متحده با همه قدرت فشار ایجاد میکند و همه در برابر این فشارها سر خم میکنند. شرکتهای اروپایی ایران را ترک میکنند. تنها ایراد کلمات زیبا در دراز مدت کافی نیست.
ظریف در ادامه در پاسخ به این پرسش که کشور شما تا چه مدت در این شرایط در برجام باقی میماند گفت: این به اراده و خواست مردم ما بستگی دارد. یک اقلیت بسیار قدرتمندی در کشور ما مخالف برجام بودند. اما اگر مردم بیشتر عصبانی شوند این گروه ممکن است به زودی اکثریت شوند. بر اساس یک نظر سنجی هنوز 51 درصد شهروندان از ماندن ما در برجام حمایت میکنند. اما ما نمیتوانیم بر خلاف خواست ملت عمل کنیم.
وی در ادامه درباره باور بسیاری از ایرانیها که دولت را مسئول این شرایط میدانند که 40 سال سوء مدیریت داشته است گفت: سال گذشته ما علی رغم چهل سال سوء مدیریت رشد هشت درصدی داشتیم. چرا ما حالا در سراشیبی قرار گرفته ایم؟ به خاطر تحریم ها. در غیر این صورت چیزی تغییر نکرده است. سوء مدیریت و مسائل ساختاری اقتصاد در ایران چیز جدیدی نیست.
خبرنگار این روزنامه سوئیسی در ادامه این پرسش را مطرح کرد که معافیتهای ایالت متحده برای خرید نفت ایران در ماه میمنقضی میشود و اگر این معافیتها تمدید نشود آیا این به منزله پایان برجام است گفت: من اعتقاد ندارم که این معافیتها به خاطر رعایت حال ایران و توافق هسته ای در نظر گرفته شده است، بلکه به دلیل ارزیابیهای آمریکا از بازار نفت بوده است. آمریکا به نگرانیهای اروپا هیچ توجهی نمیکند و آنها خروج از تواقق هسته ای را اعلام میکنند. جامعه بین المللی باید در این باره تصمیم بگیرد که آیا این به نفع آنها است که اجازه دهند آمریکا به روند دیکته کردنهای غیر قانونی خود ادامه دهد. اروپاییها باید از خود این سوال را بپرسند اگر آنها اجازه ادامه این رویکرد را به آمریکا بدهند چه کاری انجام خواهند داد اگر واشنگتن پایان مبادلات تجاری با چین را درخواست کند.
وی در ادامه تاکید کرد که همچنان صادرات نفت ما وجود دارد و البته اگر زمانی همه مشتریان ما تصمیم بگیرند که در برابر فشارهای آمریکا سرخم کنند ما از ابزار دیگری استفاده میکنیم.
ظریف در پاسخ به این پرسش که کدام ابزار گفت: من این را نخواهم گفت. ترامپ از غافلگیری خوشش میآید و به همین دلیل ما با او این گونه رفتار میکنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه گفت: در حال حاضر تمام تجارتهای نفتی ما خارج از اروپا انجام میشود. اروپا در حال حاضر هیچ نفتی از ما نمیخرد و تحریمها را با احتیاط اجرا میکند.
ظریف در ادامه درباره ثبات ایران با توجه به تحریمها گفت: ایران بسیار پایدار است چرا که ما به نیروهای خارجی تکیه نمیکنیم. ثبات و پایداری ما از داخل است. اما انسانها رنج میکشند. به ندرت کارشناسی انتظار داشت که مردم زیادی در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب به خیابانها بیایند، اما آنها در این جشنها حمایت خود را نشان دادند.
وی همچنین گفت: بخشی از مردم ما هستند که از سیاست خارجی ما ناراضی اند و آنها میتوانند این نارضایتی را در خیابانها و یا مقاله روزنامهها بیان کنند. اما یک نظر سنجی که ما آن را انجام نداده ایم بلکه دانشگاه مریلند انجام داده است نشان میدهد که اکثر قریب به اتفاق مردم ما اعتقاد دارند که سیاست دولت در سوریه و در منطقه برای امنیت ما امری غیر قابل اجتناب است.
ظریف در ادامه در پاسخ به خبرنگار این روزنامه سوئیسی که پرسیده بود توجیه رسمی حضور ایران در سوریه مبارزه با تروریسم و دعوت و خواست دولت سوریه است و این در حالی است که مبارزه با تروریسم در این کشور رو به پایان است گفت: این توجیه رسمی ما برای حضور در سوریه نبوده بلکه تنها دلیل آن است. مبارزه با تروریسم در سوریه به پایان نرسیده است. بخشهای زیادی از شهر ادلب همچنان تحت اشغال جبهه النصره است و در اطراف دیر الزور هم همچنان تروریست هایی وجود دارند و حتی در عراق هم این گونه است. تروریستها یک چهر ه متفاوت به خود گرفته اند و به خانه رفته اند و منتظرند تا در فرصت مناسب دوباره به صحنه بیایند. ما باید محتاط باشیم. اگر دیگر به ما نیازی نباشد این پایان حضور ما خواهد بود.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه درباره نتایج نشست اخیر سوچی و اینکه آیا یک اقدام نظامی در ادلب غیر قابل اجتناب است گفت: ما در این مسیر حرکت میکنیم. ما هرگز خواهان یک اقدام نظامی نیستیم بلکه به سختی در این راستا کار میکنیم که از آن اجتناب کنیم چرا که میدانیم هر اقدام نظامی در این مطقه یک فاجعه است. اما رویکردهای دیگر شکست خورده است و بخشهای زیادی از ادلب امروز توسط جبهه النصره کنترل میشود.
وی درباره برخی درگیریها در سوریه بین نیروهای رژیم صهیونیستی و ایران نیز گفت: ماجراجویی هایی از طرف اسرائیل وجود دارد و این ماجراجویی همیشه خطرناک است. ما به دعوت دولت سوریه در این کشور هستیم. اسرائیل حریم هوایی سوریه و لبنان و همچنین قوانین بین الملی را نقض میکند. اگر در این باره دلیلی برای نگرانی وجود داشته باشد از رفتار اسرائیل است.
وی امکان جنگ با اسرائیل در سایه این درگیریها را رد نکرده و گفت: ما از کارکنان خود حفاظت میکنیم.
ظریف در پاسخ به این پرسش که آیا وضعیت موجود در بلندیهای جولان قابل قبول است گفت: خیر، اما این یک مسئله داخلی در سوریه است و مربوط به ما نیست. ما نمیتوانیم به دوستان خود بگوییم که چه سیاست خارجی را دنبال کنند. ما نمیتوانیم درباره مسائل احتمالی صحبت کنیم بدون اینکه دولت سوریه درباره آن تصمیم گرفته باشد و حضور ما در سوریه برای مبارزه با تروریسم است و تمام.
انتهای پیام/