بزرگنمایی:
تخت درگاه قلی بیگ که ۳۰۰ سال قدمت دارد یکی از باارزش ترین بناهای تاریخی کرمان است که این روزها مقابل چشم مردم شهر در آغوش فرسایش باد و آب پایه هایش می لرزد.
به گزارش تبسم مهر گروه استان ها: کرمانی ها تخت در گاه قلی بیگ را سالهاست که بر روی ارتفاعات شمال شهر کرمان و در بر روی دامنه های کوههای مرتفع شهر می بینند، هر چند حدود یک دهه قبل راه دسترسی به این بنای تاریخی تا حدودی بهسازی شده است اما بدون شک هنوز این بنای زیبا که در مجاورت جنگل قائم قرار دارد نتوانسته است جایگاه خود را در چرخه گردشگری کرمان باز یابد و با وجود حضور گسترده گردشگران خارجی اکثرا این کرمانی ها هستند که برخی مواقع برای مرور خاطرات نوستالوژیک خود به این مکان می روند.
یادگاری روی دیوارهای تخت درگاه قلی بیگ
اما سال هاست که بعد از آخرین بهسازی اطراف بنا، این مکان به حال خود رها شده است، برای بررسی آخرین وضعیت این اثرتاریخی به محل احداث تخت درگاه قلی بیگ رفت اما در بدو امر با یک مشکل عجیب روبرو شد در مجاورت این بنا هیچ مکانی برای پارک خودرو وجود ندارد و به دلیل اینکه کمربندی شهر در چند متری تخت درگاه قلی بیگ می گذرد امکان پارک خودرو در این قسمت هم میسر نیست.
در چند متری این بنا انفجارهای پی در پی برای احداث جاده ای بر روی کوه انجام شده بطوریکه سنگهای چند تنی از کوه جدا شده و در اطراف جنگل دیده می شوند
در واقع گردشگران باید برای رسیدن به این بنا از کمربندی پرترافیک عبور کنند و خطر برخورد با خودروهای برون شهری را به جان بخرند.
از سوی دیگر در چند متری این بنا انفجارهای پی در پی برای احداث جاده ای بر روی کوه انجام شده است بطوریکه سنگهای چند تنی از کوه جدا شده و در اطراف جنگل دیده می شوند. هنوز هیچ گونه گزارشی از سوی میراث فرهنگی در خصوص انفجارهای کوه و فعالیت ماشینهای سنگین و احتمال ریزش کوه بر روی این بنا منتشر نشده و همه سکوت کرده اند.
اینکه حریم این بنا با توجه به منظر زیبای آن نقض شده است بی سابقه نیست چون کمربندی کرمان دقیقا در کنار همین بنا احداث شده است.
ساخت ساز بی ضابطه در اطراف یک بنای 300 ساله
اما وقتی بدون توجه به حواشی پر سر و صدا و سوال برانگیزی که اطراف این بنا قرار دارد وارد تخت درگاه قلی بیگ می شوید یک چیز توجه شما را جلب می کند، تخریب بخشهایی از بنا به دلیل فرسایش از یک سو و از سوی دیگر حضور وندال هایی که بدون توجه به اهمیت معماری و تاریخ شهر بر روی دیوارهای آن به خصوص در گچ بری های درونی بنا اسم و فامیل و تاریخ و یادگاری کشیده اند.
قریب 300 سال از قدمت این بنا می گذرد و دچار فرسایش شدید شده است، سازه مشکلاتی دارد که برای مرمت بنا براورد هزینه در حال انجام است
محمدحسین مومنی، شهردار منطقه 4 کرمان اظهارداشت: بهسازی و زیباسازی بنای تخت درگاه قلی بیگ آغاز و در زمینه نور پردازی هم اقداماتی انجام شده است.
وی تصریح کرد: قریب 300 سال از قدمت این بنا می گذرد و دچار فرسایش شدید شده است، سازه مشکلاتی دارد که برای مرمت بنا برآورد هزینه در حال انجام است و در این خصوص با میراث فرهنگی همکاری می شود.
مومنی بیان کرد: باید از تخریب این بنا جلوگیری کنیم، در زمان بروز بارندگی بنا در معرض خطر جدی قرار می گیرد.
معاون میراث فرهنگی استان کرمان اظهارداشت: طی سال های اخیر فازهای مختلف مرمت بنا انجام شده و بخش های داخلی بنا گچ کاری شده است.
محسن روحی بیان کرد: این عمارت در جنوب شرقی کرمان و در بخش جنوبی کوه قلعه دختر قرار دارد که توسط درگاه قلی بیگ از حاکمان وقت کرمان در زمان صفویه ساخته شده است.
وی افزود: مرمت و احیای این بنا در دستور کار قرار دارد اما کمبود اعتبار و محدودیت های موجود موجب شده برخی از بناهای تاریخی در کرمان بر اساس اولویت مرمت شوند.
کمبود اعتبار برای مرمت آثار تاریخی
روحی گفت: در استان کرمان بیشترین میزان بناهای تاریخی وجود دارد که برخی ثبت ملی شده و برخی هنوز ثبت ملی نشده اند.
تخت درگاه قلی بیگ عمارتی است که در جنوب شرقی شهر کرمان و در زاویه جنوبی کوه قلعه دختر قرار دارد. این مکان مقبره یکی از نوادگان بیرام بیگ است. درگاه قلی بیگ از امرای اواخر دوره صفویه و رئیس ایل افشار در کرمان بوده است. در گذشته با استفاده از قابلیت های فنی بومی در کنار تخت درگاه قلی بیگ دریاچه ای بزرگ وجود داشته است که این منطقه را به یکی از زیباترین مناظر استان تبدیل کرده بود اما هم اکنون این دریاچه خشکیده است.
این بنای زیبا که در مجاورت باغی سر سبز قرار گرفته است از جمله بناهای منحصر به فرد تاریخی است که از گزند حمله اقوام مختلف به کرمان و حوادث طبیعی مانند زمین لرزه دور مانده است و هم اکنون به مانند نگینی در ارتفاعات شرق کرمان می درخشد. تخت درگاه قلی بیگ به وسیله همسر محمد اسماعیل خان وکیل الملک موسوم به کربلایی سالهای قبل تعمیر شده است.